17 Mayıs 2020 00:19

Çiğli'de çalışan işçiler: Yarım ekmeğe mahkum edildik

Salgın günlerinde zor günler geçirdiklerini söyleyen işçiler, hükümetin kendilerini yalnız bıraktığını dile getiriyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Koronavirüs salgını döneminde Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışmaya devam eden fabrikalardaki işçilerle salgın sürecinde yaşadıklarını konuştuk. Yemek, çalışma koşulları, önlemlerin yetersizliği tüm işçilerin dilinde. Salgını fırsat bilerek işçi atan fabrikalar da var. Zor günler geçirdiklerini söyleyen işçiler, hükümetin kendilerini yalnız bıraktığını dile getiriyor.

Norm cıvata ve somun fabrikasından bir işçiyle konuşuyoruz. Fabrika, Renault, TOFAŞ, Fiat gibi uluslararası firmalara üretim yapıyor. Salgın döneminde siparişlerinin azaldığını söyleyen işçi, yıllık izinlerin kullandırıldığını, yıllık izini olmayanlara ise bir sonraki yılın izinlerinin kullandırıldığını anlattı. İşyerinin kısa çalışma ödeneğine başvurmamak için işçileri başka bölümlerde çalıştırdığı söyledi.

VANSAN’da çalışan bir işçi ise, üretime bir süre ara verildiğini ancak sonra tekrar çalışmaya devam edildiğini aktardı. Fabrikada koronavirüse karşı gerekli önlemler alınıyormuş gibi göründüğünü ama hem çalışma koşulları hem de beslenme anlamında yetersizliklerin yaşandığını dile getiren işçi, “İşçilerin yemekleri yarım ekmek köfte, tavuk döner olarak belirlenmiş bunun dışında herhangi bir menü seçeneği yok” dedi. Menünün çok isterlerse domates peynir ekmek olarak değiştirebileceğinin söylendiğini aktaran işçi, yarım ekmeğe mahkum edildiklerini dile getirdi.

“SALGINDA İŞTEN ÇIKARMAK İÇİN TEŞVİK KULLANILDI”

CMS jant fabrikasında çalışan bir işçi, Bornova Pınarbaşı’da bulunan fabrikanın kapanacağını ve bu fabrikada çalışan işçilerin bir kısmının Çiğli’ye bir kısmının da Gaziemir’e aktarılacağını bu nedenle işyerinde üçlü vardiya sistemine geçilebileceğini duyduklarını söyledi. Çiğli’deki fabrikadan salgın süreci fırsat bilinerek 160 işçinin işten atıldığı bilgisini veren CMS işçisi, “İşten çıkartılanların bir kısmı kendi isteğiyle ayrılmışlar ancak diğerleri hastalandıkları zaman rapor aldıkları için ya da sıkıntılı zamanlarda izin kullandıkları için yani fabrika tarafından ‘sorunlu’ olarak nitelendirildikleri için işten çıkarıldı. Ancak işçiler işten ayrılmak istemiyorlardı” dedi. Kendi isteğiyle işten ayrılanlara tazminatlarına ek olarak 2 brüt maaş teşvik verileceğinin söylendiğini aktaran işçi, patronun kısa çalışma ödeneğine de başvurduğu bilgisini verdi.

SYM Plastik’te çalışan bir işçi ise “Fabrikada işveren kısa çalışma ödeneğine başvurdu. Şartları uygun olanların kısa çalışma ödeneğinden faydalanmalarını sağlıyorlar. Bir vardiya gelip çalışırken diğer vardiya tatile çıkıyor. Ücretlerimizde herhangi bir kesinti şimdilik yok” dedi.

ZF Metal’de çalışan bir taşeron işçisi ise, fabrikada yaklaşık 150-200 taşeron işçinin çalıştığını ve işçilerin tamamının ne kısa çalışma ödeneği ne de herhangi bir teşvik destek maaş almadıklarını söyledi. İşçi, yetkililerle konuştuklarını ancak yardımcı olunamayacağının söylendiğini aktardı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ford işçisi: Patron kârı için işçiler ve aileleri harcanabilir diye mi düşünüyorsunuz

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan hedef gösterdi, CHP Yüreğir Gençlik Kolları Başkanı tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa