20 Mayıs 2020 09:32

G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu: Gazetecileri bir an önce tahliye edin

G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu, yayımladığı basın açıklamasıyla gazetecilerin bir an önce tahliye edilmesi çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel (arşiv)

Paylaş

G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu bir basın açıklaması yayımlayarak gazetecilerin bir an önce tahliye edilmesini istedi.

Aralarında Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın-İş) ve Parlamento Muhabirleri Derneğinin (PMD) bulunduğu G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu Mecliste kabul edilen infaz yasasında gazetecilerin kapsam dışı bırakılmasına tepki gösterdi.

Platform açıklamasında “Anayasa Mahkemesinin, bu haliyle toplumsal vicdanda ciddi yaralar açan düzenlemeyi; sadece haber yazdığı, halkın haber alma hakkı doğrultusunda görev yaptığı için cezaevinde bulunan meslektaşlarımız açısından ‘eşitlik ilkesi’ni esas alıp, tahliyelerin yolunu açmasını beklemekteyiz” dedi.

"KANUN ÖNÜNDE EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI"

Açıklamada düzenlemenin Anayasa’nın “Kanun önünde eşitlik” başlıklı 10’uncu maddesine aykırı olduğu teklifin yasalaşma sürecinde ve yürürlüğe girmesinin ardından çok sayıda anayasa hukukçusu tarafından gündeme getirildiği belirtildi ve şöyle devam edildi:

“Kanunu, gazetecilik mesleğini ilgilendiren boyutuyla değerlendirdiğimizde, düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğü hakkını kullanan gazeteci ve yazarların, adeta özel kasıt güdülerek dışarıda tutulduğu görülmektedir. Meslektaşlarımızın mesleklerini yaparken yargılandıkları Türk Ceza Kanunu’nun örgüt üyeliği ve propagandası, Terörle Mücadele Kanunu ya da MİT Kanunu’na muhalefet gibi suçlamalar kapsam dışına çıkartılırken, ölümcül Covid-19 riski gerekçesiyle cezaevlerinden çıkmaları da engellenmiştir. Buna karşın hırsızlık, gasp, rüşvet, yaralama, kadına şiddet, cinsel dokunulmazlıklara karşı işlenen suçlar ve çeşitli uyuşturucu suçlarından ceza alanlar ya affedilmiş ya da geçici olarak cezaevinden salıverilmiştir.

Cezaevinde bulunmaması gereken; gazetecilik yapan, haber yazan düşünce insanlarının, bir de eşitlik ilkesi ihlal edilerek cezaevinde tutulmaya devam edilmesi, Türkiye demokrasisi ve hukuk devleti açısından yaşanan utancın katmerlenmesi anlamı taşıyacaktır. Anayasa Mahkemesi, yetki ve sorumlulukları çerçevesinde evrensel hukuk ilkelerine uygun bir karar alarak ülkeyi bu utançtan kurtarmalıdır.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Nevin Gökçek'in vakfına usülsüzlük iddiasıyla soruşturma açıldı

SONRAKİ HABER

Site sakinleri, köpek besleyen kadına soğan ve patates atarak saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa