Maliye emekçileri sınavlarda mülakata tepki gösterdi
Büro Emekçileri Sendikası, açılacak sınavlarda mülakat koşulunun kaldırılarak 70 puan alan tüm emekçilerin uzmanlık kadrolarına atanmasını talep etti.
Fotoğraf: Evrensel
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Ankara ve Adana Şubesi, yıllardır emekçiler fırsat eşitsizliği ve gelir adaletsizliğine neden olan defterdarlık ve gelir uzmanlığı sınavlarına ilişkin ‘Eşitlik ve adalet’ talebiyle basın açıklaması yaptı. Sendika, maliye emekçileri arasında fırsat eşitsizliği ve ücret adaletsizliğine tepki göstererek, açılacak sınavlarda mülakat koşulunun kaldırılarak 70 puan alan tüm emekçilerin uzmanlık kadrolarına atanmasını talep etti.
ANKARA
Büro Emekçileri Sendikası (BES) maliye emekçileri arasında fırsat eşitsizliği ve ücret adaletsizliğine dikkat çekmek için Gelir İdaresi Başkanlığı önünde açıklaması yaptı. Öğle molasında kurum önünde yapılan açıklamada, “Sınavda adalet istiyoruz” sloganları atıldı. Açıklamada konuşan BES 1 No’lu Şube Başkanı Ercan Erdoğan, maliye emekçilerinin öncelikle gelir ve gider birimleri olarak suni bir ayrıma tabii tutulduğunu söyledi. Sonrasında ise kendi içlerinde uzman olan-olmayan, kurum içi özel sınavla uzman olan, yeterlilikler uzman olan gibi ayrımlar sonucunda kurum içerisinde oluşan suni tartışmaların günümüze kadar geldiğini belirten Erdoğan, “Defterdarlık ve Gelir Uzmanlığı sınav süreçlerinde ortaya çıkan farklı uygulamalar da ayrı bir eşitsizliği ortaya çıkarmıştır. Yaşanan süreç maliye emekçilerini bölerken belki de enönemli kayıp aliyeci üst kimliğinin yok olması olmuştur. Zaten kamu görevlisi solan maliye emekçileri KPSS’ye girmek, uzmanlık sınavlarının ön koşulu olarak dayatılmış, lisans mezunu olma şartı belli bir yaşın üzerindeki maliye emekçilerini açık öğretim fakültelerine mahkum etmiştir” dedi.
2005 yılından eri eylemleri,mitingler, iş bırakma eylemleri gibi birçok yolla taleplerini dile getirdiklerini anlatan Erdoğan, bu sınava ilişkin yapılan son yasal düzenlemede maliye emekçilerine 5 yıl içerisinde 3 sınav hakkı verilirken, ilgili yasanın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar 1 yıl sonra yayınlanabildiğini, ilk sınavın ne zaman yapılacağının kaç kişinin alınacağının ise belirsiz olduğunu söyledi. Daha önce uzmanlık sınavlarına girişin ön koşula olan KPSS şartının kaldırılmasının olumlu olduğunu belirten Erdoğan, mülakat koşulunun getirilmesindeki amacın ise belli olduğunu ifade etti. Sendika olarak başarı puanının artırılması ve mülakat koşulunun getirilmesine ilişkin dava açmaya hazırlandıklarını bildiren Erdoğan, “Açılacak sınavlarda mülakat koşulunun kaldırılarak 70 puan alan tüm emekçilerin uzmanlık kadrolarına atanması için mücadele edeceğimizi,sınav süreçlerinin adil olması için sendika olarak üzerimize düşeni kararlılıkla yapacağımızı kamuoyu ve maliye emekçileri ile bir kez daha paylaşıyoruz” dedi.
ADANA
Seyhan 5 Ocak Vergi Dairesi önünde gerçekleşen açıklamayı okuyan BES Adana Şube Başkanı Fatma Sarıoğuz, sınavlaa mülakat getirilmesine tepki göstererek adil bir düzenleme istedi.
Geçtiğimiz yıl defterdarlık ve gelir uzmanlığı sınavlarının açılmasına yönelik çıkarılan düzenlemeden sonra yasanın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar geçtiğimiz günlerde belli oldu. Daha önce uzmanlık sınavlarına girişin ön koşulu olan KPSS şartının kaldırılmış olması olumlu karşılanırken sınavlarda başarı puanının 70’ten 75’e çıkarılması ve daha önceki sınavlarda olmayan, torpili anımsatan mülakat koşulu emekçilerin tepkisine neden oldu.
Maliye emekçilerinin 15 yılda önce gelir ve gider birimleri olarak, sonrasında kendi içlerinde uzman olan, olmayan, kurum içi özel sınavla uzman olan, yeterlilikle uzman olan gibi ayrımların söz konusu olduğunu ifade eden Sarıoğuz, şunları söyledi “Sendika olarak başarı puanının artırılması ve mülakat koşulunun getirilmesine ilişkin hukuk büromuz yürütmenin durdurulmasını da içeren dava açma hazırlıklarını yapmakta olup dava dilekçemiz en kısa zamanda maliye emekçileri ile paylaşılacaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı, çalışanlarının taleplerine kulak vermeye çağırıyor, bu süreçten nemalanmayı planlayan sendikalara pabuç bırakmayacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz. Açılacak sınavlarda mülakat koşulunun kaldırılarak 70 puan alan tüm maliye emekçilerinin uzmanlık kadrolarına atanması için mücadele etmeye devam edeceğimizi sınav süreçlerinin adil olması için sendika olarak üzerimize düşeni kararlılıkla yapacağımızı kamuoyu ve maliye emekçileri ile bir kez daha paylaşıyoruz. (HABER MERKEZİ)