20 Haziran 2020 10:25

Erdoğan: Türk lirasını istikrarlı ve itibarlı bir para birimi haline getiriyoruz

Kars Barajı'nın açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türk lirasını, dünya çapında işlem gören istikrarlı ve itibarlı bir para birimi haline getiriyoruz" dedi.

Fotoğraf: Mustafa Kamacı/AA

Paylaş

Kars Barajı'nın açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ekonomide attıkları adımların faydalı olduğunu savunarak "Türk lirasını, dünya çapında işlem gören istikrarlı ve itibarlı bir para birimi haline getiriyoruz" dedi.

"Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokma hedefimize hiç olmadığımız kadar yakınız" ifadelerini kullanan Erdoğan, ekonominin olumsuzluklara ve badire karşı bağışıklık kazandığını öne sürdü.

Öte yandan son günlerde yayımlanan rakamların salgınla mücadelede mevzi kaybetmeye başladığımıza işeret ettiğini söyleyen Erdoğan, çözüm olarak temizlik, maske, mesafeyi sundu. Erdoğan bu ilkeleri baş harflerinden yola çıkarak "tamam" diye formüle etti.

Erdoğan'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"TÜRKİYE EKONOMİSİ BADİRELERE KARŞI BAĞIŞIKLIK KAZANDI"

"2020'nin ilk çeyreğinde, mart ayının büyük bir kısmını salgınla mücadele ile geçirmemize rağmen yüzde 4,5'luk büyüme oranı elde ettik. Eğer mart ayında salgının hiç etkisi olmasaydı 1 veya 1,5 puan daha yüksek büyüme oranı elde edebilirdik.

Tüm bu yaşadıklarımız Türkiye ekonomisine olumsuzluklara ve badirelere karşı bağışıklık kazandırdı.

Hamdolsun, her saldırıdan daha fazla tecrübe ve daha fazla güç elde ederek çıkmayı başardık.

Salgın sürecinde vatandaşlarımızın sağlığı yanında ekonomimizin sağlığını da korumaya öncelik verdik. Aldığımız önlemlerin etkilerini mayıs ayıyla görmeye başladık. Devletin destekleri ve özel sektörün gayretiyle ekonomide toparlanma sinyalleri oldukça güçlü geliyor. Ekonomik güven endeksi mayısta yüzde 20 artarak 62 değerine çıktı. İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı mayısta yüzde 62,6 seviyesine yükseldi.

"EKONOMİYE ADETA CAN SUYU VERİYORUZ"

"Salgına rağmen yatırım cephesinde de sevindirici gelişmeler yaşanıyor. Kurulan şirket sayısı mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde  22,2 oranında arttı.

Borsamız yeniden 100 binin üzerine çıkarak 115 bin bandına dayandı. Haziran başından itibaren konut ve otomobil sektöründe hareketlilik hız kazandı. İhracatçılarımız hem mevcut pazarlarını güçlendirmek hem yeni pazarlar bulmak için yoğun bir gayret içinde.

Merkez Bankası döviz rezervimizi yeniden 93 milyar doların üzerine çıkardık.

Ticari ilişkilerimizin yoğun olduğu ülkelerle yerel para birimleri üzerinden ticareti kolaylaştırmak ve dış finansman ihracatımızı karşılamak amacıyla takas anlaşması yapıyoruz. Böylece Türk lirasını, dünya çapında işlem gören istikrarlı ve itibarlı bir para birimi haline getiriyoruz.

Sanayiciden esnaf ve sanatkara, çalışanlardan gençlere kadar her kesime yönelik kapsamlı destek paketleriyle ekonomiye adeta can suyu veriyoruz."

"DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİNE GİRMEYE HİÇ OLMADIĞIMIZ KADAR YAKINIZ"

"İnşallah bu süreçten de hızlı bir şekilde çıkacağız daha önce olduğu gibi. Eski büyüme oranlarına ulaşacağız. Yılın ikinci yarısıyla birlikte ekonomide gerçekten çok büyük bir ivme bekliyoruz. Küresel üretim ve tedarik zincirinde Türkiye'nin ağırlığının gün geçtikçe daha çok hissedileceği bir döneme giriyoruz. Kaliteli ve dinamik beşeri sermayemiz, stratejik konumumuz ve güçlü altyapımız önümüzde fırsatları değerlendirmek için en büyük avantajlarımızdır. Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokma hedefimize hiç olmadığımız kadar yakınız."

"RAKAMLAR SALGINLA MÜCADELEDE MEVZİ KAYBETMEYE BAŞLADIĞIMIZA İŞARET EDİYOR"

"Tabii tüm bu çabaların başarısı ülkemizi salgın müsibetinden uzak tutmakla mümkündür. Bunun için 83 milyon hep birlikte aynı hassasiyetle, aynı dikkatle, aynı kararlılıkla hareket etmek mecburiyetindeyiz.

Son günlerde yayınlanan rakamlar salgınla mücadelede mevzi kaybetmeye başladığımıza işeret ediyor."

"TEMİZLİK, MASKE VE MESAFEYLE SALGINI GÜNDEMİMİZDEN ÇIKARACAĞIMIZA İNANIYORUM"

"Salgının üstesinden gelmenin yolu hep söylüyorum, maske, mesafe, temizlik dediğimiz ilkelerden geçiyor. Bu sıralamayı baş harflerini anlamlı kılmak için temizlik, maske, mesafe olarak değiştirerek tekrarlamak istiyorum. Yani "TaMaM". Bu kurallara riayet ederek kısa sürede salgını gündemimizden çıkartacağımıza inanıyorum. Rabbim yar ve yardımcımız olsun." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

DİSK-AR: Kovid-19 döneminde geniş tanımlı kadın işsizlik oranı yüzde 45,3 oldu

SONRAKİ HABER

Rıfat Doğan: Gazetecinin ahlakı kalemine çamur bulaştırmamaktır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa