23 Haziran 2020 23:00

Çözüm yollarının adresi olan bir ÖTK

ÖTK seçimleri için yapılan düzenleme, bugün açısından öğrencilerin gözünde ÖTK deneyimlerinin önemini ve işlevini bir kez daha gündeme getiriyor.

Paylaş

Yusuf AYAZ

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi                                                                                                

Pandemi süresince olan sorunlarını ve bunlara aradıkları çözüm yollarını Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi temsilcisi arkadaşımızla görüştük. Son dönemde değişen ÖTK yönetmeliğini de tartıştık.

DEÜTF öğrencileri için pandemi süreci nasıl sorunları beraberinde getirdi, öğrenciler dönem temsilciliği aracılığı ile bunu nasıl çözdü?

Pandeminin başlamasıyla eğitimimiz kesintiye uğradı ve maalesef süreç uzun bir süre belirsizliklerle sürdü. İlerleyen dönemde salgın riski sürmesine rağmen İzmir'e dönebileceğimiz ihtimali doğdu, derslerimiz online ders sistemine döndü, sınavlarımız ertelendi ve sınavların nasıl yapılacağı konusunda uzun bir süre için belirsizlik oldu. Daha öncesinde gördüğümüz ve üzerinde çalıştığımız proje ve ödevlerimiz yarım kaldı. Bazı dönemlerde her gün yeni kararların açıklandığı dahi oldu. Dekanlıklar açıklama yaparken Cumhurbaşkanı o kararları geçersiz kılacak kararlar alındığını duyurdu. Dekanlığımızın Haziran sonu için aldığı yüz yüze sınav kararı YÖK’nun tüm fakülteler için online eğitim ve sınava dair aldığı kararlarla bozuldu. Çelişkiler ve belirsizliklerle süren bu süreç hepimizi yıprattı.

Bu süreçte bizi mağdur edebilecek kararlar alındı. Bizler de dönem temsilcilikleri olarak sürekli iletişim halinde olmaya, süreç içerisinde alınacak hangi kararların bizlerin sağlığı ve eğitimi açısından daha doğru olacağını düşündüğümüzü belirten raporlar ilettik. Raporlarımız, dönem grubundaki tartışmalarımızdan ve formlarımızın derlenmesinden oluşuyordu. Bunun yanında tüm öğrenciler olarak birlikte mailler attık ve dönem temsilcilikleri burada birleştirici bir güç oldu.

Süreç içerisinde yıl içerisinde sosyal yaşantımızdan kısarak emek verdiğimiz ÖÇM puanlarımız iptal edildi ancak öğrenciler olarak çok hızlı reaksiyon vererek tepkimizi belirttik ve taleplerimiz illettik. Önce sınıf grubumuzda tartışmalar çerçevesinde toplu mail atmaya karar verdik fakat maillerin dikkate alınmayışı biz öğrencileri Twitter’da gündem çalışması yapmaya yöneltti. Kısa süre içerisinde haklılığımız dekanlığımız tarafından da görüldü. Dayanışmamız sayesinde ÖÇM puanlarımızı tekrardan kazandık.

“DAHA DEMOKRATİK BİR ÖTK”

Mevcut hali ile ÖTK seçimleri yapılmamakta fakat dönem temsilcilikleri seçilmekte, ÖTK kurumu nasıl demokratik bir yapı haline gelebilir, demokratik işleyişi için aldığınız önlemler var mı?

ÖTK öğrenciler arasında daha işlevsel temsilcilik düzenini kurma amacına uygun olarak tüm öğrenciler tarafından benimsediği gibi Dekanlıklar ve YÖK nezdinde de demokratik olarak işlevsel bir yapıya dönüşmeli, dönüştürülmelidir. Tıp fakültesi özelinde baktığımızda 300-400 öğrencinin temsiliyetinin yalnızca bir dönem temsilcisine “görev” olarak verilmesi kesinlikle demokratik değildir. Daha demokratik hale getirebilmek için öğrenciler kendi çözüm yollarını bulmalıdır.

Örnek olarak DEÜ Tıp Fakültesi öğrencileri olarak dönem temsilcilerimizle beraber her bir sınıf grubumuzun da bir temsilcisi olmasına karar verdik ve 5 kişilik dönem temsil kurulları oluşturduk. Bunun daha demokratik ve işlevsel olduğunun kanıtı ise süreç içerisinde tüm öğrenciler olarak hep beraber hareket edebilmemizdir.

“DÜZENLEMELER DEMOKRATİK DEĞİL”

ÖTK ile ilgili yapılan yeni düzenleme hakkında ne düşünüyorsunuz?

Hazırlık ve 1. Sınıf öğrencileri fakültelerin çoğu için öğrencilerin %40'ını oluştururken seçilme hakkına sahip olmamalarının demokratik hiçbir yanı yoktur. Öğrenci konsey başkanının fakülte, yüksekokul, konservatuar isimlerinin alfabetik sırasına göre seçilmesi kesinlikle komik bir durumdur. Öğrencilerin kendilerini en iyi temsil edeceklerini düşündükleri adayı her kademede seçebilmelerinin gerekli olduğunu düşünüyorum.

Öğrenci temsilciliğinin öğrencilerin ortak talepleri ile ilgili harekete geçme noktasında öğrenciler için önemi nedir?

Öğrenci temsilciliği yaşanan problemlerde talebin netleştirilmesinde, dönem içi tartışmaların yürütülmesinde, öğrenciler olarak ortak hareket edilmesinde, üniversite yönetimi ile öğrenciler arasında iletişimin sağlanmasında ve öğrenci dostu yeni kararlar alınmasında belirleyici olduğunu düşünüyorum. Şahsen en temel öneminin ulaşılabilirlik ve demokratik dayanışmaya inancını arttırması olduğunu söyleyebilirim.

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Rıfat Doğan'ın yargılandığı dava 8 Aralık'a ertelendi

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen LGS anketini açıkladı: LGS’de sınıfta kaldınız, YKS için ders alın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa