Vaka sayıları bir türlü “normalleşemiyor”
1 Haziran’dan sonra hükümetin koronavirüsle mücadelede ilan ettiği ‘normalleşme’ süreci sonrası vaka sayıları da artmaya başladı.
Fotoğraf: Uğur Yiğit / DHA
Yetkililerin ‘Salgın kontrol altında, atlattık’ söylemlerinin aksine 12 Haziran’dan itibaren binin üzerine çıkan rakamlar o günden itibaren binin altına hiç düşmedi. Yine bu süreçte yoğun bakımda yatan ve entübe hasta sayısı da arttı. Günlük verileri açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da tabloyu ‘Vaka sayılarını azaltmada yeterince hızlı değiliz’ diyerek paylaştı.
YOĞUN BAKIMDA YÜZDE 53 ARTIŞ
Dresden Üniversitesinden Doç. Dr. Çağhan Kızıl, ‘normalleşmenin’ ilan edildiği 1 Haziran’dan bugüne vakaların yüzde 19,7, ölümlerin yüzde 11,7 ve günlük verilen yoğun bakım hasta sayısının ise yüzde 53 arttığına dikkat çekti. Önümüzdeki günlerde bu tabloya sınavların etkisinin de eklenebileceğini belirten Doç. Dr. Kızıl “ Salgını yönetme gibi bir niyetin olmadığı bu durumda herkes kendine dikkat etmeli. Kovid-19 oldukça hızlı yayılan ve öldürücü bir hastalık” uyarısında bulundu.
KAMUSAL ÖNLEMLER DEVAM ETMELİ
Maskesiz sokağa çıkmanın yasak olduğu kent sayısının altmışı geçtiğine vurgu yapan TTB Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz ise “Son üç haftadır vaka sayıları arttı. Bireysel ve kamusal önlemlere aralıksız devam etmeli. Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ‘Korona yorgunluğunun’ önüne hep birlikte geçmeliyiz. Kovid-19 aramızda!” hatırlatmasında bulundu.
BİNLİ RAKAMLAR İYİYE ALAMET DEĞİL
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da salgınla mücadelede ekonomik nedenlerle aç-kapa yöntemini denediğimizi hatırlatarak “11 Mayıs’tan bu yana 1000’li rakamlara takıldık kaldık. Bu iyiye alamet değil aslında. Bu durum sağlık personelini yorar, insanları yorar” değerlendirmesinde bulundu. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da okulların bu yıl açılıp açılmayacağına dair soruya “Bu tablo 1000’li rakamlarla devam ederse özellikle üniversitelerde sıkıntı yaşayabiliriz” cevabını verdi. Yavuz “Dinamik bir salgında eylül ya da ekim ayında okullar açılır ya da açılmaz diye şu an için bir şey diyemeyiz” ifadelerini kullandı.
HAFTADA 1’E DÜŞEN VAKALAR, NORMALLEŞMEYLE GÜNDE 2-3’E ÇIKTI
İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis Kliniğinde görev yapan 28 yaşındaki Dr. Fatih Cırıl, 1,5 ay önce yakalandığı koronavirüsü yendi.
Salgın başladıktan sonra Kovid-19 şüphesiyle günde yaklaşık 200 hastanın başvurduğunu ve her gün testi pozitif çıkan 40-50 hasta yatırdıkları günler olduğunu anlatan Dr. Cırıl, “Sonra gittikçe azaldı. Ama özellikle bu normalleşme süreciyle beraber eski tipik tomografi görüntülerini daha sık görmeye başladık yine. Bir ara haftada sadece birkaç vakada şüpheli tomografi bulgusuna rastlarken şimdi yine günde 2-3 kişiye Kovid şüphesiyle testler yapmaya başladık” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)