Trakya'daki sendikacılar: Kıdem için mücadele işyerlerine dayanmalı
Türk-İş’e bağlı Belediye-İş ve DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş'in Trakya şubeleri sendikalara ortak mücadele çağrısı yapıyor.
![Trakya'daki sendikacılar: Kıdem için mücadele işyerlerine dayanmalı](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/163872.jpg)
Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel
İLGİLİ HABERLER
![Bir soygun projesi: TES ve kıdem fonu](https://www.evrensel.net/images/120/upload/dosya/163875.jpg)
Bir soygun projesi: TES ve kıdem fonu
Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu
Kıdem tazminatının fona devrini sorduğumuz Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Trakya Şube Başkanı İbrahim Özçelik ve DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever, konfederasyon farkı gözetmeden ortak mücadelenin önemine dikkat çekti. Mücadelenin başarıya ulaşması için işyerlerine dayanmasının olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan şube başkanları, sendikasız fabrikalara yönelik de çalışma yapılması gerektiğini dile getirdi.
Birleşik Metal-İş Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever, herkesin salgınla mücadele ettiği bir dönemde hükümetin işçilerin kıdem tazminatı hakkına göz dikmesinin fırsatçılık olduğunu söyledi. 1980’den bu yana bütün hükümetlerin ve patronların hayalinin kıdem tazminatını yok etmek olduğuna dikkat çeken Vatansever, “Hükümet herkes kıdem alamıyor gerekçesine sığınarak bu saldırıyı meşrulaştırmak istiyor. Bu bir aldatmacadır. Kıdem alamayan yerler daha çok örgütsüz yerler. O zaman örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın. Herkesin alması isteniyorsa bir gün dahi çalışan, sözleşmeli, taşeron işçilerin de tazminat alması için yasal değişiklik yapılsın” diye konuştu. Birleşik Metal-İş’in ve DİSK’in genel kurul kararı gereği kıdem hakkı için direnişi örgütleyeceklerini kaydeden Vatansever, şöyle devam etti: “Biz işyeri temsilcilerimiz ve işyeri komitelerimiz ile toplantılar yaparak bu mücadele sürecine hazırlanıyoruz. DİSK’in kararı ile bir gün bütün işyerlerimizde yarım saat eylemlerimizi yaptık. Bu eylemler uyarı eylemleridir. Bu saldırı bütün işçi sınıfına yönelik bir saldırı olduğundan dolayı ortak mücadele şart. Yerellerde önce konfederasyon farkı gözetmeden bir araya gelinmeli. Birçok ilde kurulan platformlarda sendikalar ortak hareket ediyor. Çorlu bir sanayi merkezi. Mücadeleyi ortaklaştırmalı ve birleştirmeliyiz. Sadece sendikaların da bir araya gelmesi yetmez. Özellikle örgütsüz işçilere yönelik bir çalışma yürütmeliyiz. Biz üyemiz her işçiye ‘Komşunuza anlatın’ diyoruz. Ama bunu daha örgütlü bir hale sokmalıyız.”
"SORUMLULUK BİZ SENDİKALARDA"
Belediye-İş Trakya Şube Başkanı İbrahim Özçelik de hükümetin fonlarda para kalmayınca işçinin kıdem tazminatına göz diktiğini belirterek, “SSK açıkları yine işçinin kıdemi ile kapatılmak isteniyor. Biz sözleşme ile kıdem gün sayısını arttırabiliyorduk. KHK ile taşerondan kadroya geçen 4/D’li işçilerin sözleşmesinde dahi 35 gün üzerinden kıdem hesaplanıyor. Her koşulda işçinin büyük bir kaybı söz konusu” dedi. Türk-İş’in başkanlar kurulunda mücadele kararları alındığını söyleyen Özçelik, şöyle devam etti: “Eğer hükümet bunda ısrar ederse üretim ve hizmeti durdurup alana çıkacağız. Yasanın Meclise gelmesiyle birlikte Belediye-İş olarak, iş yavaşlatmadan başlayıp, iş durdurma ve alana çıkmak gibi bir seri eylem kararımız var. Örgütlü olduğumuz belediyelerde bölge bölge temsilcilerle toplantılar yaptık. Temsilci arkadaşlar işçileri bilgilendiriyor. Yerelde şubeler bir araya gelerek ortak bir mücadele hattı oluşturmalıyız. Buradan sizin vasıtanızla bütün sendikalara çağrı yapıyorum. Bir araya gelmeliyiz. Sendikalara önemli görev düşüyor.”
İşçi sınıfının hâlâ küçük bir kısmının sendikalarda örgütlü olduğuna dikkat çeken Özçelik, örgütsüz işçilerin mücadeleye katılmasının çok önemli olduğunu belirterek, “Bu sorumluluk biz sendikalarda. Şunu da bilelim ki sendikalar harekete geçtiğinde örgütsüz işçiler de harekete geçecektir. Çünkü büyük bir öfke var. Bu öfke kıdem tazminatı meselesinde patlayacaktır” diye konuştu.
EVRENSEL'İNMANŞETİ
![İhyanın aslı](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/283809.jpg)
İhyanın aslı
Maraş depremlerinin ardından geçen iki yılda ne yiten on binlerce canın hesabı sorulabildi ne de kalanların bir derdine derman olundu. İki yıl sonra iktidar, ”Asrın İhyası” sloganıyla toplumu aldatmaya çalışıyor. Oysa asıl ihya ihaleler, inşaatlar, rezerv alan ilanları, teşvikler, vergi indirimleriyle, depremi gerekçe eden siyasi baskılarla geldi.
Teslim edilen konut sayısı ihtiyacın 3'te biri.
Deprem bölgesinde 'rezerv alan' kılıfıyla halkın evleri, arsaları gasbedildi.
Deprem işçiye yoksulluk, sermayeye 'fırsat' oldu.
![Oğlaklı’da konutlar teslim edildi, sorunlar diz boyu](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/283724.jpg)
Oğlaklı’da konutlar teslim edildi, sorunlar diz boyu
![Depremzede Fatma anahtarını aldı ama taşınamıyor](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/283725.jpg)
Depremzede Fatma anahtarını aldı ama taşınamıyor
![Hatay'da bakanlık psikiyatri uzmanı kotasını düşürdü](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/283737.jpg)
Hatay'da bakanlık psikiyatri uzmanı kotasını düşürdü
![Hatay Tabip Odası kadınlara yönelik kanser taraması başlattı](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/283731.jpg)
Evrensel'i Takip Et