09 Temmuz 2020 11:57

Finlandiya’da "Rıza Yasası" tasarısı bir adım daha ileride

Parlamento gündemine geldiği halde ilerleme kaydetmeyen "Rıza Yasası" yeniden ele alınıyor. Değişikliğin odağında “rıza olmaksızın gerçekleşecek tüm cinsel ilişkilerin tecavüz olarak nitelenmesi” var.

Fotoğraf: Jeanne Menjoulet/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Kadınların cinsel taciz ve tecavüze karşı başlattıkları #MeToo kampanyasından sonra Finlandiya Parlamentosunun gündemine geldiği halde ilerleme kaydetmeyen "Rıza Yasası" tasarısı şimdi bir adım daha ileride.

Adalet Bakanlığı bünyesinde oluşturan çalışma grubu, yasa için hazırladığı 300 sayfalık önerisini Adalet Bakanı Anna-Maja Henriksson’a sundu.

Henriksson, "Rıza Yasası" tasarısının takdim edilemesi nedeniyle düzenlediği basın toplantısında “Cinsellik konusunda kendi kararını verme hakkı herkese aittir. Bu asla pazarlık yapamayacağımız temel bir haktır. Hayır her zaman hayırdır” dedi.

2018 yılında başlatılan #MeToo hareketinin toplumun davranışlarını değiştirdiğini belirten Henriksson, “Ama hâlâ Finlandiya’da pek çok kişi suç bildiriminde bulunmuyor. Olanlardan utanç duyuyor ve sürecin korkunç bir sona ulaşabileceğini düşünüyor. Şimdi artık suça maruz kalanları bildirimde bulunmaları için teşvik etmenin zamanı ve ben bu yasa tasarısının buna hizmet edeceğine inanıyorum” diye konuştu.

Çalışma grubu, cinsel saldırıya karşı “rıza”yı güçlendirmek için bir dizi yasa değişikliği ve yeni ilkeler getirilmesini öneriyor.

Tecavüz yasasındaki değişikliğin odağında “rıza olmaksızın gerçekleşecek tüm cinsel ilişkilerin tecavüz olarak nitelenmesi” yer alıyor. Jest, söz ve diğer davranışlardaki eksikliklerin rıza olmadığı şeklinde yorumlanabileceği belirtiliyor.

"CİNSEL OLAY" DEĞİL "TECAVÜZ"

Çalışma grubu, yasalarda yer alan “cinsel ilişkiye zorlama” başlığının çıkarılacak yeni bir yönetmenlikle “cinsel saldırı” olarak değiştirilmesini öneriyor. Cezanın da 4 ila 4 yıl arasında olmasını istiyor. Ayrıca yine “cinsel olay” başlığının da “cinsel saldırı” olarak değiştirilmesini ve aynı şekilde cezasının da 4 ay ile 4 yıl arasında olmasını öneriyor.

Fiziki cinsel saldırıların yanı sıra sözlü, yazılı ve resimli cinsel “sarkıntılıklar”ın da ceza kapsamına alınması talep ediliyor.

Çocuklara yönelik her türlü cinsel ilişkinin “tecavüz” olarak kabul edilmesini istiyor. Asgari hapis cezasının 1 yıldan 2 yıla yükseltilmesini talep ediyor.

Cinsel suç yasalarında yapılan reformların Adalet Bakanlığının gerçekleştireceği en önemli reform olduğuna işaret eden Henriksson, “Ben kişilerin cinsel tercih haklarının ve beden kişilik haklarının güçlendirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum., böylelikle yeni yasa bizim modern anlayışlarımıza karşılık veriyor” dedi.

Yasanın eylül ayında parlamentoda tartışılması ve oylanması bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Okul bahçesindeki drenaj kazısında göçük: 2 işçi toprak altında kaldı

SONRAKİ HABER

Şikagolu öğretmenlerin ırkçılığa karşı ‘polissiz okullar’ mücadelesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa