Evrensel için yeni bir dönem
Evrensel için yeni bir dönem
Reklamları Kapat
15 Temmuz 2020 01:15
/
Güncelleme: 10:07

Mesut BAYLAV
Adana

Kıdem tazminatı işçiler için iş, işsiz kalındığında geçim güvencesi, çocuklarının geleceği, ertelenilen ihtiyaçların karşılanacağı birikmiş bir ücret anlamına geliyor. Adana Ekspres Kargo işçileri, kıdem tazminatının fona devredilmesinin tüm bu haklarının gasbedilmesi anlamına geldiğini söylüyor. Hükümetin kıdem tazminatı fonunu yeni bir kaynak olarak gördüğünü söyleyen işçiler, “Madem o kadar ihtiyaç, patronlardan alın” diyor.

"HERKES BORÇLU, KİRASINI, SUYUNU, ELEKTRİĞİNİ ÖDEYEMİYOR"

TÜMTİS’in, örgütlü olduğu işyerlerinde kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı yürüttüğü çalışmalar sırasında konuştuğumuz işçiler kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine tepkili. Kıdem tazminatını hükümetin kaynak olarak görüldüğünü dile getiren TÜMTİS İşyeri Temsilcisi Ahmet Baycanlar, “Kıdem tazminatı bir işçinin geleceği. Kızının gelinlik, oğlunun damatlık parasına hükümet ihtiyaç duyuyorsa herkes bir ay bedava çalışsın, bütün geçim kaynaklarını Cumhurbaşkanına versin” diye sitem etti. Sistemin başlı başına düzensiz olduğunu ifade eden Baycanlar, şunları söyledi: “Nüfus 85 milyonsa 80 milyonu borçlu. Ben borçsuzum diyen varsa çıksın, ‘Ben her ay çocuklarıma, torunlarıma emekli maaşımı veriyorum, paramla evimin kirasını, elektriğini, suyumu, geçimimi yapıyorum’ desin ben elini öpeceğim. Köle sistemi aynı şekilde devam ediyor. Kim sömürülüyor? İşçi. Kim sömürülüyor? Alt tabaka, yoksul, gariban, emekçi. Patronlardan niye bir şey almıyorsunuz? Madem o kadar ihtiyaç var her vergi levhası olana, patronlara ‘Bu kadar para vereceksiniz’ deyin önce.”

"DOKUNMADAN KAYNAK BULUNABİLİR"

Baycanlar tepkisini şöyle sürdürdü: “Ülke kalkınacaksa üretim yapman lazım. Ama sen hazır şeker fabrikalarını kapattın, tütün fabrikalarını kapattın. Şu anda sermayeyi zengin etmek için elinden geleni yapıyorsun. Otoyol yapıyorsun, köprüye verilen para ile işçiye emekçiye dokunmadan yapabileceğin bir şey.”

15 yıldır aynı işyerinde çalışan Kerim Oflaz, 15 yıllık emeğinin gasbedilmesini istemiyor. Kıdem tazminatının kendileri için tutunacak bir dal olduğunu ifade eden Oflaz, “Tazminat ailemizin geleceği. Emekli olduğu zaman çoluğuna çocuğuna harcayacağı, bir ev almak için kullanacağı para. Bunu parçalamaya çalışıyorlar. Bir işçinin hakkını daha da yükseltecekleri yerde daha da kısmaya çalışıyorlar. Lütfen tüm vatandaşlarımızı mağdur etmeyin” dedi.

"KİRASI, BORCU, ÖĞRENCİSİ NASIL EV ALALIM?"

4 kişilik bir ailede aylık 2 bin 400 lira ile ev alınamayacağını ifade eden Oflaz, “Benim evim kira. Birçok arkadaşın evi kira. Çalışmayla ülkemizde ev almak hayal. Bugün 2 bin 400 lira ile çalışan bir insan ailesinde 4 kişi varsa nasıl ev alabilir, nasıl yatırım yapabilir? Hem öğrencisi var, hem ev kirası var. Ülkenin açlık sınırı 5 bin lira. Aldığımız para belli. Çalışma saatlerimiz belli. Bazen 10-12 saat çalışıyoruz. Ayrıca çalıştığımızın karşılığını da almamamız gerekiyor” diye konuştu.

"TÜM İŞÇİLERİN, SENDİKALARIN BİRLEŞMESİ GEREKİR"

13 yıllık ambar işçisi Vural Ergül de ellerinde kalan tek güvencenin kıdem tazminatı olduğunu belirterek “Onu da elimizden alırsanız ne olacak? Yetkililere sesleniyoruz. Kıdem tazminatımıza dokunmayın. Kıdem tazminatını elimizden aldığınız zaman bize sunacağınız ne var? Başka neyimiz kaldı. Bunu da alırsanız bizim yaşama şansımız kalmıyor. Biz yaşamak istiyoruz. Kıdem tazminatımıza dokunmayın, çocuklarımızın geleceğine dokunmayın” dedi. Ergül işçilere ve sendikalara şöyle seslendi: “Sendikaların hepsi birleşmeli ki kıdem tazminatını kaldırmasınlar. Birlik beraberlik olmasa her şeyi yaparlar. İşçilerin hepsine sesleniyorum, birlik beraberlik lazım bize arkadaşlar.”

Evrensel'i Takip Et