DEÜ Hastanesi sağlık emekçilerin kesintilere karşı mücadelesi sürüyor
Döner sermayede yapılan kesintilere karşı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi emekçilerinin başlattığı mücadele sürüyor.
Fotoğraf: Evrensel
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan sağlık emekçilerinin, döner sermaye ödemelerinde yapılan kesintilere karşı başlattığı mücadele sürüyor.
Ek ödemelerdeki kesintilere karşı Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi sağlık emekçileri yaklaşık 3 hafta hastane bahçesinde yaptıkları eylemler ile taleplerini dile getirmişlerdi. Fakat defalarca yapılan başvurulara rağmen talep edilen başhekim ile görüşme gerçekleşmemişti.
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ve milletvekillerinin katılımıyla 26 Haziran’da yapılan eylem sonrasında İzmir İl Hıfsızsıhha Kurulu’nun aldığı kararla sağlık kurumlarının alanları içerisinde eylem ve miting yapma yasağı getirildi. Bunun üzerine DEÜ Hastanesi emekçileri ortak bir imza kampanyası başlattı. CHP İzmir milletvekili Mahir Polat’ın talepleri TBMM’de gündeme getirmesinin ardından başlatılan imza kampanyasını sağlık çalışanları içinde ortak çalışma yürüten 10 sendika ve örgüt yürütüyor. Meclise götürülen gündeme destek olarak toplanan imzalar TBMM’ye iletilecek.
SAĞLIK EMEKÇİLERİ HAKLARINDAN VAZGEÇMEYECEK
Toplanan imza metinlerinde, pandemi sürecinde kurumun uğradığı zarar gerekçe gösterilerek çalışanların ek ödemelerinde kesintiler yapıldığı ve DEÜ Hastane emekçilerinin kazanılmış haklardan vazgeçmeyeceği dile getiriliyor. Sağlık emekçileri olarak talepleri ise şöyle sıralanıyor:
- Sağlık alanında yeni atamaların hepsi kadrolu, güvenceli yapılmalıdır.
- Ek gösterge rakamlarının sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda çalışan tüm emekçileri kapsayarak, en az 3600 ek gösterge olacak şekilde kademeli olarak yükseltilmelidir.
- Temel ücretin en düşüğü yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde yükseltilmeli, üç ay tavandan yapılacağı duyurulan ek ödemeler tüm sağlık emekçilerini kapsayacak şekilde ve meslek grupları ve istihdam biçimleri arasında adaletsizliğe neden olmayacak şekilde ödenmelidir. 4D kadrosunda çalışanlara da emsal memur oranında ödenmelidir.
- Fiili Hizmet Süresi Zammı (yıpranma payı) sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan bütün emekçileri ve geçmiş çalışma sürelerini de kapsayarak şekilde 5 yıla 1 yıl olarak düzenlenmeli, salgın döneminden kaynaklı olarak artı 1 yıl yıpranma payı hakkımız verilmelidir.
TEPKİLERE RAĞMEN KESİNTİ DEVAM EDİYOR
15 Temmuz’da yatırılan döner sermaye geçen ayki gibi yüzde 20 kesintili olarak yatırıldı. Sağlık meslek örgütleri bu yanlışın devam ettirilmesi nedeniyle bir basın açıklaması yaparak bu tutumu protesto etmeyi planlıyor. (İzmir/EVRENSEL)