Alman ekonomisinde rekor küçülme
Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya’da koronavirüs salgınının etkisiyle bu yılın ikinci yarısında ekonomide yüzde 10,1 küçülme yaşandı.
Fotoğraf: Pixabay
Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya’da koronavirüs salgınının etkisiyle bu yılın ikinci yarısında ekonomide yüzde 10,1 küçülme yaşandı. Merkezi Wiesbaden’de bulunan Federal İstatistik Dairesi tarafından yapılan bu ilk tahmin, Almanya’da 1970’den bu yana en büyük küçülmeyi ifade ediyor.
Geçtiğimiz yılın sonundan itibaren resesyon (durgunluk) sürecine giren Alman ekonomisi, koronavirüsün etkisiyle hızla küçülmeye başladı. Hükümet tarafından açıklanan milyarlarca avroluk paketler de küçülmenin önüne geçmedi.
İstatistik Dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre bu yılın ikinci çeyreğinde ihracat ve ithalatta büyük gerilemeler yalanırken, özel tüketim giderlerinde de önemli gerile yaşandı. Ayrıca makine üretiminde de azalma meydana geldi. Buna karşın devletin yaptığı harcamalarda ise büyük artış meydana geldi ve bütçe açığı büyüdü.
Geçen yılın aynı çeyreğiyle yapılan kıyaslamaya göre ise Alman ekonomisi yüzde 11,7 küçüldü. Bu da en büyük küçülme anlamına geliyor. 2009’daki ekonomi krizi sırasında yılın ikinci çeyreğinde Alman ekonomisi yüzde 7,9 küçülmüştü.
Ekonomi uzmanları, korona önlemlerinin mayıs ayından itibaren yumuşatılmasıyla birlikte ekonomide hafif de olsa bir canlanmanın olacağını tahmin ediyor. Alman Ekonomi Araştırmalar Enstitüsü (DIW) tarafından yapılan açıklamaya göre, ekonomideki küçülme iki yıl devam edebilir. Koronavirüste ikinci dalganın gelmesi durumunda ise küçülmenin büyüyerek devam etmesi bekleniyor.
İŞSİZLERİN SAYISI ARTIYOR
Öte yandan ekonomideki küçülmeye bağlı olarak ülkedeki işsizlik de artmaya devam ediyor. Koronavirüs başlamadan önce ülkedeki işsizlerin sayısı yaklaşık 2,5 milyon iken, bu sayı 2,9 milyona çıktı. Geçen yılın temmuz ayına göre ise işsizlerin sayısı 600 bin attı. Bununla birlikte pandemi nedeniyle kısa çalışmaya gönderilen işçilerin sayısı halen çok yüksek. Federal Çalışma Dairesi tarafından verilen bilgiye göre mayıs ayında 6,7 milyon işçi kısa çalışmaya gönderilmişti. Temmuz ayında ise 200 bin işçi için işverenler tarafından kısa çalışma başvurusu yapıldı. Yapılan bir araştırmaya göre otel çalışanlarının yüzde 90’ı, otomobil sektöründe çalışanların yüzde 68’i kısa çalışmaya gönderildi. (Köln/EVRENSEL)