7 Ağustos 2020 07:02

Dardanel'de uygulanan kölelik sistemi Meclis gündemine taşındı

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Dardanel’de uygulanan “kapalı devre çalışma” sistemini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a sordu.

Dardanel'de uygulanan kölelik sistemi Meclis gündemine taşındı

Görsel: 'Balık Uzmanı' adlı YouTube kanalında yayımlanan 'Dardanel Çanakkale Fabrika' adlı videodan alınmıştır

Çanakkale’de kurulu Dardanel Gıda Fabrikasında koronavirüs tespit edilmesi üzerine başlatılan “kapalı devre çalışma” uygulamasını Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a “Kovid-19 testi pozitif çıkan işçilerin ücretli izne ayrılmaları gerekirken tüm işçilerin işe çağırılarak birlikte çalışmaya zorlanması sağlık ve yaşam hakkının ihlali değil midir?​” diye sordu.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Çanakkale’de bulunan Dardanel Gıda Fabrikası’nda çalışan 40’a yakın işçinin Covid-19 testinin pozitif çıkması üzerine evlerinde karantinada veya yıllık izinde olan işçiler de dahil olmak üzere fabrikanın tüm işçileri 27 Temmuz 2020 Pazartesi- 9 Ağustos 2020 tarihleri arasında sadece fabrika sahasında ve belirlenen yerlerinde tutularak “kapalı devre çalışma sistemi” altında çalıştırılmalarını Meclis gündemine taşıdı.

Dardanel şirketi tarafından çalışanlara gönderilen elektronik postada koronavirüs tedbirleri kapsamında çalışanların mesai saatleri dışında da gözetim altında tutulacağı kararının Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul kararı doğrultusunda alındığı ve zorunlu olduğu açıklamasına değinilen önergede, “İşçilere kölelik koşullarının dayatıldığı bu sisteme uymayan personele yetkili merciler tarafından 3,150 TL idari para cezası uygulanacağı gibi, kolluk kuvvetleri tarafından konaklama yerlerine getirileceği belirtilmiştir. Bu karar, pandemi döneminde hükümet politikalarıyla işçilerin yaşamları pahasına işverenlerin korunduğu yönünde kamuoyunda oluşan algıyı güçlendirmiştir” diye kaydedildi. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çocukları öğüten çark

Çocukları öğüten çark

Yoksulluğun pençesindeki ailelerin çocukları tüm dünyada acımasızca emek piyasasına çekilirken, Türkiye kapitalizmi bu konuda en önde koşuyor. Çarklar köle koşullarında dönsün diye devlet gücünü seferber etmekten geri durmayan iktidar, milyon milyon işçileştirdiği çocukların da uzun ve ağır çalıştırılmasına, onlarcasının ölüme sürüklenmesine göz yumuyor.

2.3 milyon çocuk MESEM kapsamında günde 8-10 saat çalışıp ustalık belgesi aldı

15-17 yaş grubundaki neredeyse her 4 çocuktan biri çalışma hayatında

71 çocuk 2024'te çalışırken hayatını kaybetti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et