19 Ağustos 2020 17:17

HDP'nin Bakırköy açıklaması polisler tarafından engellendi

HDP'nin Demokratik Mücadele Programı kapsamında "Hep birlikte irademize sahip çıkıyoruz" sloganıyla İstanbul Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda gerçekleştirmek istediği açıklama polislerce engellendi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Halkların Demokratik Partisinin (HDP), Demokratik Mücadele Programı kapsamında "Hep birlikte irademize sahip çıkıyoruz" sloganıyla Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda yapmak istediği açıklama polis tarafından engellendi. Engellemeye rağmen açıklama yapan HDP Eş Başkanı Pervin Buldan halkın seçtiği siyasetçilerin hapishanelerde olduğuna işaret ederek, "Halkın iradesi yok sayılmıştır" dedi. 

Bakırköy Özgürlük Meydanı’nı ablukaya alan polis, Bakırköy Kaymakamlığı tarafından açıklamanın yasakladığını belirterek kitleyi alandan çıkardı. Alanda toplanan kitleyi zorla alanın dışına çıkarmaya çalışan kitle polise, “Bu zulmü kabul etmeyeceğiz, buradayız gitmiyoruz” diyerek tepki gösterdi. Alanda bekleyen kitle sık sık, “HDP halktır halk burada”, “HDP umuttur umut dimdik ayakta” sloganları attı. 

"HALKIN İRADESİ YOK SAYILDI"

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın gelmesinin ardından, Özgürlük Meydanı'nın dışında, polis ablukası altında açıklama yapıldı. Kürtçe ve Türkçe "Hep birlikte tecride karşı özgürlük, savaşa karşı barış" pankartlarının açıldığı eylemde konuşan Buldan, kampanyanın startını özel olarak halk iradesinin kayyumlarla gasbedildiği 19 Ağustos'ta verdiklerini söyledi.

Geçen yıl 31 Mart'ta halkın iradesiyle seçilen belediye başkanlarının kayyumla görevden alındığını hatırlatan Buldan, yaşananları siyasi darbe ve halk iradesinin gasbı olduğunun altını çizdi. Halkın seçtiği siyasetçilerin hapishanelerde olduğuna işaret eden Buldan, "Halk bu zihniyeti kabul etmediğini, kayyımları asla kabul etmediğini 31 Mart yerel seçimlerinde bir kez daha göstermiş, kendi iradesini temsil etmesi için arkadaşlarımızı seçmiştir. Kazandığımız 65 belediyenin, 53'üne bir kez daha el konulmuş, belediyeler gasbedilmiş, halkın iradesi yok sayılmıştır" dedi.

"Kayyım zihniyeti artık çökmüştür" diyen Buldan, atanan kayyımların hırsızlık ve yolsuzluğunu belgelerle açık olarak deşifre ettiklerini belirterek, "Yarın Diyarbakır halkının, Mardin halkının, Van halkının, Hakkari halkının önüne bir kez daha sandık koyduğunuzda halkımız bir kez daha HDP diyecektir" ifadelerini kullandı. Buldan, iktidarın bir arada yaşama hakkına da darbe vurduğunu ifade etti. 

"KÜRT VE KADINSANIZ HUKUK AYRI İŞLİYOR"

Hükümetin kadın ve Kürt düşmanı politikalarına işaret eden Buldan, Batman'da 18 yaşındaki İ.E.'ye günlerce tecavüz ederek ölümüne neden olan uzman çavuş Musa Orhan'ın iktidar tarafından korunduğunu vurguladı. Buldan, "Tecavüz eden fail yakalanmadı. Kendisi teslim oldu. Tecavüz eden uzman çavuş olunca ona hukuk işlemiyor mu? Kadın eğer Kürt'se ona hukuk ayrı mı işliyor? Fail kendi teslim olmuş fakat olmasaydı bu ülkedeki savcı, bu ülkedeki hakimlerin tutuklamaya niyeti yoktu. Çünkü dokunulmazlığı vardı ve tecavüz ettiği bir Kürt kadınıydı. Ne olursa olsun tecavüz edenleri, baskı yapanları, şiddet uygulayanları, hukuksuzluk yapanları teşhir edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz" diye konuştu.

"HEP BİRLİKTE İTİRAZ EDELİM"

Demokrasi mücadelesinin aynı zamanda bir barış mücadelesi olduğunun altını çizen Buldan, şöyle devam etti: "Hep birlikte itiraz edelim, kabul etmeyelim. Savaşa, tecavüze, antidemokratik uygulamalara itiraz edelim. Cezevindeki yoldaşlarımıza, arkadaşlarımıza, belediye eşbaşkanlarımıza, Selçuk Mızraklıya, özellikle Selahattin Demirtaş'a, Figen Yüksekdağ'a selamlarımızı gönderiyoruz, bu mücadele aynı zamanda onların özgürlüğü içindir de. Barış ve demokrasi yolunda yürümeye kararlıyız. Yolumuz ve yolunuz açık olsun, mutlaka kazanacağız." (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 1303 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu

SONRAKİ HABER

Libya açıklarında tekne battı: 5'i çocuk, 45 mülteci yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa