Karantinadaki işçi yazdı: "Geçmiş olsun" deyip telefonu kapatıyorlar
“Kaymakamlık evde mi diye kontrol ediyor. Bir ihtiyacın var mı diye soran yok! İşçi salgına yakalanırsa kendi başının çaresine bakacak, ben onu anladım.”
ARŞİV | Fotoğraf: DHA
Tekstil işçisi
Kayseri
Merhaba Evrensel gazetesi okurları…
Kayseri OSB’de 10 yılı aşkın süredir tekstil işçiliği yapıyorum. Bu mektubu yazmamın nedeni Kovid-19 salgınına yakalanıp karantinada geçirdiğim süreci ve fabrikalardaki duruma dair gördüklerimi ve düşüncelerimi paylaşmak istedim.
Kayseri’de fabrikalar hatta sanayinin olduğu her ilde vakalar artmış durumda. Zorunlu işletmeler olmadığı sürece çalışma olmamalı. Gözü dönmüş şekilde üretimin olduğu Kayseri’de işçiler fabrikalarda çalıştığı sürece salgın bitmeyecek. İkinci dalga üçüncü dalga vs. değil henüz ilk süreci atlatmış değiliz ve atlatamayız da kanaatindeyim…
Fabrikalarda işçi servislerindeki, sokaklarda toplu taşıma araçlarındaki kalabalık ve mesafenin korunmaması demek hastalığın yayılması demek. Maske-mesafe-hijyen kuralları diyor yetkililer hani nerede? Mesafeyi korumak imkansız işçiler için… Hastalığın nereden geleceğini bilmek bile güç hale geliyor!
Karantina sürecimin ilk haftasındayım. Çektiğim ağrıları ben biliyorum. Sırt ağrımdan ötürü iki gün boyunca uyuyamadım. Sağlık ocağından arıyorlar günlük “Bugün nasılsınız?” diye soruyorlar. “Şöyle ağrılarım var” diyorum. “Tamam, geçmiş olsun” deyip telefonu kapatıyorlar. Kaymakamlık evde mi diye kontrol ediyor. Bir ihtiyacın var mı diye soran yok! İşçi salgına yakalanırsa kendi başının çaresine bakacak ben onu anladım.
Vatandaşa camilerden sesleniyorlar şöyle dikkat edin böyle dikkat edin. Minareden yapılan uyarılar yeterli olmuyor işte. Hâlâ anlaşılmadı mı? Uyarmak yetmez. İşyerleri, toplu taşımalar denetim yapılmalı diye düşünüyorum. Ama şunu biliyorum ki, bu virüs zengini daha zengin fakiri de hepten aç bıraktı. Ülkede her durum böyle oluyor zaten.
Salgına yakalanmanın öteki yanı da psikolojik oluyor. Komşuların yaklaşımı, o ne der, bu ne der diye düşünüyor insan. Ama on evin olduğu sokakta 5 ev karantinada olunca herkes kabullenmiş oldu. Hangi mahalleye baksak karantina var. İşçi semtlerinde özellikle vakalar çok artmış durumda diyebilirim.
Son olarak bu karantina sürecinde hissettiğim, en çok çocuklarımla beraber olmayı özledim. Saygılarımla…