25 Ağustos 2020 08:03 Güncelleme: 25 Ağustos 2020 09:07

Uşak Kolankaya köylüleri taş ocağına tepkili

Uşak Kolankaya köyü yakınlarında yeni bir taş ocağı açılması gündemde. Köylüler taş ocağına tepki gösterirken CHP’li Özkan Yalım, “Birileri fazla para kazanmak için köylüyü yok sayıyor” dedi.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: İsmail Çetin

Reklam

İsmail ÇETİN
Uşak

Uşak'ın Eşme ilçesine bağlı Kolankaya köyü yakınlarında hızlı tren yapımında kullanılacak taşın çıkarılması için yeni bir taş ocağı açılması gündemde. 258 nüfuslu köyde iki adet taş ocağı faaliyet gösterirken köylüler, sularının tamamen kesilmesinden ve taş ocağındaki patlatmalardan şikayetçi.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, köylülerle bir araya gelerek halkın sorunlarını dinledi. Birilerinin rantı için doğa katliamı yapıldığını dile getiren Yalım, “Köyden 700 metre ileride taş ocağı açılmak isteniyor. Aslında uygun bir yer değil. Burada iki tane mevcut taş ocağı var zaten. Peki ne için açılıyor bu taş ocağı? Kolin firması, Eşme’den İzmir istikametine hızlı tren ihalesini kazanmış olan bir firma. Kesinlikle yapılmasının destekçisiyiz ancak ihtiyaç olan taşı ve buna benzer hammaddeleri buradan, dağdan çıkarmak istiyor. Ancak ihalelere girerken bu ücretleri zaten diğer taş ocaklarından alacak şekilde, çevreye herhangi bir zarar vermeyecek bir şekilde ihaleye teklifte bulunuyorlar. Ancak aç gözlülüklerinden dolayı maalesef Kolankaya köyümüzün hemen burnunun dibindeki dağda taş ocağı yapmak istiyorlar” dedi.

“BİRİLERİ FAZLA PARA KAZANMAK İÇİN KÖYLÜYÜ YOK SAYIYOR”

Yerleşim yerine yakın yerde yapılacak patlatmaların insanlara zarar vereceğini dile getiren Yalım, “80’e yakın evin camlarının kırılmasına, duvarlarının çatlamasına ve insanların yaşamlarının bozulmasına neden olacağından hiç şüphemiz yok. Bunun yanında da zaten su çok az. Suyunda kesilmesine gerçekten ciddi derecede bir etken olacak. Yani birileri sırf o işi yaparken daha fazla para kazanmak adına koskoca köylüyü yok sayıyorlar. Bunun aslında alternatifi de var, illa ki bu taş buradan kazılacak diye bir şart yok. Demir yolu inşaatına çok daha yakın mevcutta 10'larca yıldır çalışan taş ocakları var, gidip oradan ihtiyaçlarını rahatlıkla temin edebilirler" diye konuştu.

"TAŞ OCAĞINA HİÇ GEREK YOKTU"

Kolankaya Köyü Muhtarı Tevfik Dönmez de "Köyümüze yapılacak olan taş ocağına hiç gerek yoktu. Biz yatırıma karşı değiliz. Tren yoluna gidecek taşlar, köyümüz sınırları içersinde faal durumda olan iki taş acağından karşılanabilir. Biz geçimimizi hayvancılıkla sürdüren bir halkız, bu ocak açılırsa hayvan otlatacak yerlerimiz kalmıyor" dedi.

“KESİNLİKLE İSTEMİYORUZ”

Köylülerden Sultan Dönmez de "Biz burada taş ocağını istemiyoruz. Bizim beşikte bebeklerimiz uyuyamıyor, patlamalar olduğunda sularımız gidiyor, bahçe yapamıyoruz… Biz bu köyü güzelleştirmeye çalışırken etrafımızda bir sürü zararlı yer açılıyor. Bu köyü terk etmek istemiyoruz. Burada bize bir yaşam alanı sunulmuş, bu yaşam alanında rahat yaşamak istiyoruz, gençlerimize bir gelecek bırakmak istiyoruz, güzellik bırakmak istiyoruz. Kesinlikle bu taş ocağını istemiyoruz” diye konuştu.

Reklam