5 Eylül 2020 04:50
/
Güncelleme: 6 Eylül 2020 12:31

Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına ek ödeme Resmi Gazete'de yayımlandı

Aile hekimlerine aylık 3 bin lirayı, aile sağlığı çalışanlarına ise aylık 850 lirayı geçmemek üzere, Kovid-19 salgını nedeniyle takip edilen kayıtlı kişi sayısı dikkate alınarak ek ödeme yapılacak.

Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına ek ödeme Resmi Gazete'de yayımlandı

Fotoğraf: Evrensel

Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ek ödeme yapılabilmesine ilişkin yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan "Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına Kovid-19 salgını nedeniyle yapılacak ek ödeme belirlendi.

Yönetmeliğe "Kovid-19 salgını nedeni ile yapılacak ilave ödemeler" başlığıyla eklenen geçici madde ile 1 Ağustos 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere üç ay süreyle bu yönetmelikte belirlenen esaslara tabi olmaksızın sözleşmeli aile hekimlerine net aylık 3 bin lirayı, aile sağlığı çalışanlarına ise net aylık 850 lirayı geçmemek üzere, Kovid-19 salgını nedeniyle takip edilen kayıtlı kişi sayısı dikkate alınarak Sağlık Bakanlığınca belirlenen tutarda ilave ödeme yapılabilecek.

Bu madde uyarınca yapılacak ilave ödemenin brüt tutarı ile devletçe karşılanacak sosyal güvenlik primi veya kesenekleri toplamı aile hekimleri için tavan ücretin 6 katını, aile sağlığı elemanları için de tavan ücretin 1,5 katını aşamayacak.

Ayrıca aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının izin, rapor ve Sağlık Bakanlığı tarafından ya da Bakanlık tarafından onaylanmak kaydıyla müdürlük tarafından verilen eğitimlerdeki görevlendirme süreleri ile sağlık raporuyla belgelendirmesi ve müdürlükçe onaylanması koşuluyla Bakanlıkça ilan edilmiş bulaşıcı ve salgın hastalığa yakalanmış olması veya yakalanma riski taşıması nedeniyle görevi başında bulunamadıkları süreler çalışılan gün sayısına dahil edilecek.

Yönetmelik ile aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının; Sağlık Bakanlığınca öngörülen hizmet içi eğitimler için görevlendirilmeleri veya acil haller ile doğal afet gibi olağanüstü durumlarda valilikçe başka yerde görevlendirilmeleri ya da sağlık raporuyla belgelendirmesi ve müdürlükçe onaylanması koşuluyla Bakanlıkça ilan edilmiş bulaşıcı ve salgın hastalığa yakalanmış olması veya yakalanma riski taşıması nedeniyle görevi başında bulunamamaları durumunda hizmetin devamı için müdürlükçe gerekli tedbirler alınacak.

Bu arada yapılan düzenleme ile söz konusu yönetmelik ve sözleşme örneklerindeki "Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanunun" ibareleri "Aile Hekimliği Kanunu" şeklinde değiştirildi.

AHEF’TEN TEPKİ: PANDEMİ AĞUSTOS’TA DEĞİL MARTTA BAŞLADI

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) “ek ödeme” kararına tepki gösterdi. Kararın aldatmaca olduğunu ifade eden AHEF, pandeminin ağustos ayında değil martta başladığını ve virüs riskiyle yüz yüze çalıştıkları geçmiş 4 ay için de kendilerine ödeme yapılmasını istediklerini ifade etti. AHEF’in açıklamasından öne çıkan bölümler şöyle:

“Gece yarısı yapılan “ek ödeme ve izin kullanımı” odaklı açıklamada halen haklarımızın gözetilmediğini görmek, emek ve çabalarımızın görmezden gelinmesi bizi sonderece üzmüştür.

‘Hastalanma’ hakkımız dahi bulunmadığı gibi adeta bu konuda cezalandırılıp, ücretlerimiz kesilmiş ve çalışma şevkimiz kırılmıştır.

İzin vekâlet şartı, negatif performans şartı, cari sınıflama şartına bir de pandemi şartı ile zirveye çıkan şartlarınız ile meslek onurumuzu hiçe sayıp, gururumuzu kırıp, güvensizliğimizi bir kez daha pekiştirdiniz. Pandemi Mart ayında başladı. 1Ağustos’un pandemi başlangıcı sayılmasını kabul etmiyoruz.

Aylık şartlı 3 bin TL alacağımızı yayınlayan medya kuruluşlarına malzeme verilmesine vesile olan, sahanın sorunlarını görmezden gelen, kronik hastalarımıza idari izinemri vermeyip Covid 19 olan meslek çalışanlarının maaşlarını kesen, binlerce aile hekimliği çalışanının sesini duymayanlar ne yazık ki 5 Eylül gece yarısı sesini duyurdu. Sanki hakkımız olmayanı biz talep ediyormuşçasına kamuoyunda yanlış algıya neden olan açıklama ‘sağlıkta şiddet’ olaylarını tetikler niteliktedir. Toplum ile sağlık çalışanını karşı karşıya getirmek şiddetin en büyük kaynağı olacaktır. Buna bir dur demelisiniz.

Orantısız ödemeye layık bulduğunuz Aile Hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına yapılan bu adaletsiz ödemeyi reddediyor, meslek onurumuza sadakayla muamele edemeyeceğinizi deklare ediyoruz.” (AA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İhyanın aslı

İhyanın aslı

Maraş depremlerinin ardından geçen iki yılda ne yiten on binlerce canın hesabı sorulabildi ne de kalanların bir derdine derman olundu. İki yıl sonra iktidar, ”Asrın İhyası” sloganıyla toplumu aldatmaya çalışıyor. Oysa asıl ihya ihaleler, inşaatlar, rezerv alan ilanları, teşvikler, vergi indirimleriyle, depremi gerekçe eden siyasi baskılarla geldi.

Teslim edilen konut sayısı ihtiyacın 3'te biri.

Deprem bölgesinde 'rezerv alan' kılıfıyla halkın evleri, arsaları gasbedildi.

Deprem işçiye yoksulluk, sermayeye 'fırsat' oldu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sezgin Tanrıkulu: "Depremin maliyetini en aza indirmek için her ay vergi veriyoruz. Nereye harcandığını bilmiyoruz"

Evrensel'i Takip Et