Ermenek'te madencilerin direnişi 15. gününde: Hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz
Karaman Ermenek'te ücretleri ödenmeyen ve tazminatları verilmeyen Cenne Maden Ocağı işçileri, haklarını almak için başlattıkları direnişin 15'inci gününde kararlılıklarını bir kez daha dile getirdi.
Fotoğraf: Bağımsız Maden-İş Sendikası
Karaman'ın Ermenek ilçesinde ödenmeyen ücretlerini ve tazminatlarını almak için direniş başlatan Cenne Maden Ocağı işçilerinin mücadelesi 15. gününde sürüyor. İşçiler haklarını alana kadar mücadele edeceklerini belirtti.
Ermenek Cenne Madencilik direnişimizin 15. gününde, Seba direnişimizin 9. gününde, Ermenek Kent Meydanı’nda Saat 10.00’da basın açıklaması gerçekleştireceğiz. Ardından Saat 12.00’de maden ocaklarından hareket ederek işveren Fehmi Özbey’in oturduğu Prestij Rezidans (Parsana, Barış Caddesi No:103 Selçuklu/Konya) önünde Saat 16.00’da basın açıklaması gerçekleştireceğiz.
Bağımsız Maden-İş tarafından yapılan açıklamada, 13 aydır Cenne Madencilik işçilerinin ücretlerinin ve tazminatlarının ödenmediği, işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uyulmadığı belirtildi. Yaşananlara karşı Cenne işçilerinin direnişe geçtiği belirtilen açıklamada, “Bugüne kadar işveren tüm ara buluculuk girişimlerinden kaçtı, kaçmaya devam ediyor. Yine bildiğimiz gibi Seba Madencilikten 7 aydır maaşlarını, ücret alacaklarını alamayan sendikamız üyesi işçiler İş Kanunu 34. Maddeye ve İSİG Kanunu’na göre İŞKUR, SGK ve kaymakamlığa başvuruda bulunarak üretimi durdurdular. İşveren hem İş Kanunu 34. Maddeye, hem İSİG Kanunu’na, hem de pandemi döneminde bir yalan olarak gündemde tutulan işten çıkarma yasağına aykırı bir biçimde çalışanlarını 'ahlaksız' ilan ederek direnen işçileri iyi niyet ve ahlak kurallarına uymadıkları gerekçesiyle 29 koddan işten attı” dendi.
İŞÇİLERLE DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Ermenek maden havzasında patronların kölece çalıştırma koşulları sonucu dedesi, babası, kendisi tazminat hakkı alamadan çalışmış toplam 1500 civarında işçi olduğu vurgulanan açıklamada, “Bu artık büyük bir toplumsal sorun haline gelmiştir. Devlet kurumları bugüne kadar bu hukuksuz uygulamaları yapan patronlar hakkında hiçbir cezai işlem yapmamıştır. Bu patronlar 'muteber şahsiyetler' olarak yaşamaya devam ediyor ve hâlâ korunuyor. Sendikamız Cenne ve Seba direnişçileriyle birlikte 1500 işçinin drama dönüşen taleplerini mücadele gündemine almış ve direniş yolunu seçmiştir. Son kuruşlar alınıncaya ve etkili bir protokole dönüştürülünceye kadar mücadelemiz devam edecek. Yörüklerin diyarında kuşaklardır sömürü cehennemi altında yaşama mahkum edilmiş madencilerin hakkı divana bırakılmayacak. Mutlaka ama mutlaka kazanacağız. Tüm emek dostlarını sesimize ses olmaya, onur ve adalet mücadelemizle dayanışmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.
"PARMAĞIMDAKİ ALYANSI SATTIM"
Yapılan eylemde söz alan bir madenci eşi ise şunları söyledi: Parmağımdaki alyansı bir yağa, bir çaya, bir tuza verdim. Çocuklarımı bayramda arkadaşlarına rezil etmemek için parmağımdaki alyansı çıkardım. Bu benim utancım, rezilliğim değil. Bu yüzsüzlerin bizi düşürdüğü durum. Ben yevmiyeye de giderim, çocuklarımı yaşatabilmek için evimdeki her şeyi satarım. Ama o patron isterse umreye gitsin, isterse alnı secdeden kalkmasın, bu çocukların hakkını hiçbir yerde veremez. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)