16 Eylül 2020 02:00

Sosyal bilimlerin uzaktanı

Sosyal bilimler eğitiminin tek parçası bu “hap” bilgiler değil; bizim derslerde hocalarımızla, sıra arkadaşlarımızla yürüttüğümüz tartışmalardır.

Fotoğraf: Pngtree

 

Paylaş

Melis UZUN
ODTÜ

Koronavirüs salgınında vaka sayılarının tekrar artması ile birlikte ODTÜ rektörlüğü de güz döneminin uzaktan eğitim yöntemleriyle yapılacağını açıkladı. Hem bu açıklamadan önce hem de açıklama içerisinde daha çok uygulamalı derslerin nasıl yapılacağı tartışma konusuydu. Bizim gibi bölümler açısından ise genellikle “nasıl olsa uzaktan da verilir” anlayışı hakimdi.

ASLOLAN HAP BİLGİ DEĞİL TARTIŞMA

Burada ilk olarak sosyal bilimler eğitimine göz atmamız gerekiyor. Sosyal bilimler konusu itibariyle toplumu; toplumdaki iktisadi, siyasi, sosyal ilişkileri ve toplumdaki değişim-dönüşümleri inceler. Ve biz sosyal bilimler öğrencileri aslında lisans hayatımızdan başlayarak derslerde gördüğümüz mevcut teorileri, incelemeleri, yaklaşımları gerçek hayatta gördüğümüz olaylarla birleştirmeye çalışırız. Bu sebeple kantin masalarında yapılan ders sonrası sohbetlerimiz bile oldukça önem taşır. Yani sosyal bilimler eğitiminde yalnızca ders kitabından okumak ya da online bir platform üzerinden hocanın anlattığı “hap” bilgiler maalesef yeterli olmuyor. Bunu geçtiğimiz dönemde de defalarca deneyimledik. Anlatılanlar genellikle hem online olması hem de sürenin kısıtlı olması sebebiyle daha çok “mutlaka bilinmesi gereken” bilgiler olarak kaldı. Ancak sosyal bilimler eğitiminin tek parçası bu “hap” bilgiler değil; bizim derslerde hocalarımızla, sıra arkadaşlarımızla yürüttüğümüz tartışmalardır. Online eğitimin yüz yüze eğitim alamamak dışında başka eksiklikleri de var. Bunlardan biri de biz öğrencilerin, hocalarımızla ve diğer öğrencilerle yeterince iletişim kuramamamız. Yüz yüze eğitim bize hocalarımıza istediğimiz an soru sorabilme, hocalarımızla muhabbet edebilme imkanı veriyordu. Online eğitim sürecinde maalesef böyle bir imkanımız olmadı. Aynı zamanda bölüm arkadaşlarımızla öğrendiğimiz konular hakkında tartışabilmek, birbirimize soru sorabilmek gibi yüz yüze dönemde yaptığımız çok sıradan aktiviteleri bile gerçekleştiremez hale geldik.

Yukarıda saydığımız her şey öğrencilerin motivasyonunu yüksek tutabilmesi için gerekli şeyler. Zaten aylardır süren virüs salgını herkesin olduğu gibi öğrencilerin de psikolojisini etkiledi. Online dönemde de hem hocalarımızla hem de diğer öğrenci arkadaşlarımıza iletişimde olabilmek için bazı çözüm önerilerimiz var. Bu noktada öğrencilerin online platformlarda bir araya gelerek merak ettikleri konuları tartışmasının ve birlikte ortak bir üretim gerçekleştirmesinin oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Hepimizi korkutan bir eğitim süreci

SONRAKİ HABER

Okuma grubumuz sayesinde dünyaya bakış açım değişti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa