Parkurun ucu ranta çıkıyor
Paran yoksa ve iyi bir eğitim alamadıysan özel yetenek sınavına çok çalışıp iyi bir sonuç elde etmek dahi işe yaramıyor.
Fotoğraf: Pixabay
Hasan CEM
Kayseri
Ben meslek lisesi mezunu ve aynı zamanda amatör futbol oynayan bir gencim. Çocukluk dönemimden beri sporun hayatımda çok önemli yeri vardı. Öyle ki en stresli ve sıkıntılı bir anımda bile spor yaparak kendime gelirdim. Hayatımda sporun ve futbolun önemi o kadar fazlaydı ki geleceğimi bile buna göre plânlardım. En büyük hayallerinden biri ise üniversitede “BESYO” bölümünü okumaktı. Ancak bu hayalim gerçekleşmedi. Çünkü bu yıl birçok farklı üniversitelerden hiçbirine kabul edilmedim. Meslek lisesi mezunu olduğum için TYT’de düşük bir puan aldım. Fakat uzun yıllardır spor ile uğraşmam ve amatör bir takımda futbol oynuyor olmamdan kaynaklı bu bölümü kazanacağımı düşünüyordum. Okulların seçme parkurlarındaki performansım oldukça iyiydi. Fakat bu süreçte şunu anladım ki özel yeteneğin önemli olduğu bu bölümde bile sınav puanı oldukça önemliymiş. Seçmelerde; parkuru iyi yapan değil, TYT puanı yüksek olan ama aynı zamanda sporla alakası olmayan kişileri tercih edildi.
ÜNİVERSİTELER SIRF PARA İÇİN BAŞVURU ALMIŞLAR
İlk parkuruma Kırşehir’de girdim. Parkuru iyi bir süreyle bitirdim fakat okulu kazanan öğrenci tablosunu gördüğümde şok geçirdim, 202. yedekteydim. Şunun farkındaydım parkuru iyi yapmıştım ama kötü bir sıralamadaydım. Sonra kazanan öğrenci listesine baktığımda parkurdan “65” puan almama rağmen aynı parkurda “5” puan “10” puan alarak kazanan öğrenciler gördüm. Bu parkur puanıyla kazanan öğrencilerden tek farkım ise, lise hayatımda iyi bir eğitim görememem ve bunun doğurduğu sonuçla kazanan öğrencilere göre TYT’den düşük puan almış olmamdır. Sonuçta özel yetenek sınavıyla okuluna öğrenci alan bir bölüm, ilk olarak parkuru nasıl yapmış ve öğrencinin sporcu özgeçmişine bakmalıdır. Ama tam tersi ne öz geçmiş, ne de parkura performansına bakılmadan sadece TYT ham puanı yüksek olan öğrencileri değerlendirmişler. Diğer bir konu ise çoğu üniversitenin sınav için öğrencilerden para istemesi. Ben bu durumdan ötürü maddi anlamda çok zorlandım. Çünkü başvuruyu yapıyordum ama eğer yatırılması gereken tarihte para yoksa sınava giremiyordum. Bu durum sadece beni değil birçok ailesi emekçi olan arkadaşımı da zora soktu. Hatta bazı üniversiteler ise başvuru yapmak için para istiyorlar. Önce parayı yatırıp başvuru yapıyorsun daha sonra parkura girebilecek öğrencilerin TYT taban puanı açıklanıyor. Ben bunu Erciyes Üniversitesi’nde yaşadım. Yaklaşık 70 lira başvuru ücreti yatırdım. Bir buçuk ay parkuruna hazırlandım fakat puan sıralaması benim üstümde kaldı ve bütün emeğim, hayallerim suya düştü. Parkura dahi giremedim. Erciyes Üniversitesi’ne 1900 kişi para yatırarak başvuru yaptı fakat yalnızca 900 küsur kişi parkur sınavına kabul edildi. Madem sınava almayacaksınız neden zaten zar zor geçinen insanlardan para alıyorsunuz? Demek ki okullar öğrenciler üzerinden rant alanlarına çevrilmiş. Son olarak demem o ki paran yoksa ve iyi bir eğitim alamadıysan özel yetenek sınavına çok çalışıp iyi bir sonuç elde etmek dahi işe yaramıyor.