16 Eylül 2020 07:21
/
Güncelleme: 07:11

Tarım işçilerinin grevi sürüyor: 110 liranın altındaki teklifi kabul etmiyoruz

Çukurova'da düşük ücrete karşı greve çıkan tarım işçilerinin kararlı tutumu devam ediyor. İşçiler 110 liranın altındaki teklifi kabul etmeyeceklerini söylüyor.

Tarım işçilerinin grevi sürüyor: 110 liranın altındaki teklifi kabul etmiyoruz

Fotoğraf: Evrensel

Çukurova'da tarım işçilerinin insanca yaşamaya yetecek ücret talebiyle başlattığı grev devam ediyor. 110 liranın altındaki bir teklifi kabul etmeyeceklerini söyleyen işçileri CHP Milletvekili Ayhan Barut ve Orhan Sümer ziyaret etti. Sabahın erken saatlerinde bir araya gelen elciler ile DoğanKent'te buluşan Barut ve Sümer, "İnsanca bir yaşam isteyen tarım işçilerimiz ücret zammı konusunda çözüm bekliyor. Tarım işçilerimizin mağdur edilmemesini istiyoruz" dedi.

ANLAŞMA SAĞLANAMADI

Çukurova Bölgesi'ndeki elci ve aracı dernekleri ile Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) arasında yapılan işçi yevmiyelerine ilişkin görüşmeler olumsuz sonuçlandı. Bu yıl için gündelik ücretin 116 lira olmasını isteyen tarım işçileri temsilcilerine AKİB yönetimi 101 lira teklif edince anlaşma sağlanamadı. Günlük ücretin 110 liradan aşağı olamayacağını belirten aracılar pazartesi günü itibariyle 'işe çıkmama' kararı aldı. Karar üzerine Mersin, Hatay ve Adana'da narenciye, mısır, biber ve karpuz gibi çeşitli işlerde çalışan tarım işçileri, tarla ve bahçelere gitmedi.

Ekonomik krizin ardından geçim sıkıntısının daha da arttığını belirten Çukurova Aracılar ve Elciler Derneği Başkanı Fevzi Ete, "İğneden ipliğe her şey zamlandı, geçim derdi herkes gibi bizi de mağdur ediyor. Emeğimizin karşılığı olarak günlük ücretimize zam yapılmasını istiyoruz. 110 liranın altındaki bir teklifi kabul etmiyoruz. Talebimiz karşılanmadan iş başı yapmayacağız" diye konuştu.

"TARIM İŞÇİLERİ MAĞDUR EDİLMESİN"

Tarım işçilerini dinleyen, sorunlarını ve taleplerini konuşan CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Orhan Sümer, Türkiye'de emekçiler için yaşam koşullarının her geçen gün daha da ağırlaştığını vurguladı. Tarım işçilerinin asla mağdur edilmemesi gerektiğini ifade eden Barut ve Sümer, Türkiye'de açlık sınırının 2 bin 401 lira, yoksulluk sınırının ise 8 bin 304 lira olduğunu anımsattı. Vekiller, "Döviz kurları yükselirken, esnaf siftahsız dükkan kapatırken zam yağmur altında inleyen yurttaşlarımız, iktidardan ekonomideki yangına çözüm bulmasını bekliyor. Yüksek enflasyonun altında aldığı ücretleri eriyen, insanca yaşam isteyen tarım işçilerimizin de sesinin duyulmasını, taleplerinin karşılanmasını istiyoruz. Tarım işçileri mağdur edilmeden bu soruna çözüm bulunmasını talep ediyoruz" dedi. (Adana/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşmesi görüşmeleri dün başladı. Ek iş yapmadan geçinemez hale gelen işçilerin temel talebi yoksulluk sınırının üzerinde ücret. Kamuda 4 ayrı kuşaktan savunma sanayi işçilerinin aktardığı deneyimler de taleplerin ancak birlik olup, mücadeleyi göze alınca kazanılabildiğini gösteriyor.

Ücretler yoksulluk sınırının üzerine çıkarılsın

Vergi kesintileri yüzde 15’le sınırlı tutulsun

İkramiye ve ek ödemeler vergi kesintisi dışında bırakılsın

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Mardin’de kayyım 3 ayda 301 işçiyi işten attı.

Evrensel'i Takip Et