1 Ekim 2020 11:48
/
Güncelleme: 13:12

Tayyip Erdoğan: AYM konusunda çalışma olursa seve seve onaylarım

TBMM açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Soylu ve MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin hedef aldığı Anayasa Mahkemesine ilişkin düzenleme gelirse onaylayacağını söyledi.

Tayyip Erdoğan: AYM konusunda çalışma olursa seve seve onaylarım

Fotoğraf: AA

Meclis yeni yasama yılı için 2 aylık bir tatilin ardından bugün saat 14.00'de toplandı. Genel Kurulda konuşan Erdoğan gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan konuşmasının ardınan kendisine gazeteciler tarafında yöneltilen idam cezası ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesi konularında, “Meclis'te idamla ilgili olumlu karar verildiğinde onaylarım” dedi. Erdoğan Anayasa Mahkemesi konusundan da parlamentoda çalışma olursa seve seve onaylayacağını belirtti. Cumhurbaşkanı HDP'nin Genel Kurula katılmaması ile ilgili ise “Varlığıyla yokluğu belli olmaz, onların yeri sokaklardır” şeklinde konuştu.

Erdoğan’ın açıklamalarında öne çıkan bölümler şöyle:

“Bizim Meclisimiz herhangi bir Meclis değildir. Milli iradenin tecelligâhı olmuş yerdir. Burası ülkemizin istiklal harbini yönetmiş bir Meclis'tir. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi değişikliğinin ideal seviyeye gelmesi vakit alacaktır.

Bu yıl TBMM'nin dualarla, tekbirlerle, coşkuyla açılışının 100'üncü yıldönümüydü. Bu önemli yıldönümünü arzu ettiğimiz gibi kutlayamadık. Yeni reformlarla, hukuki ve icrai olarak tespit ettiğimiz aksaklıkları gideriyoruz. Türkiye bu konuda da dünyaya örnek olacak, başarılara imza atacaktır. Meclisimizin yeni yasama yılında bu çerçevede çok önemli çalışmalar gerçekleştireceğine inanıyorum. Meclis çalışmalarına katkı verecek her partiye şimdiden teşekkür ediyorum.

AZERBAYCAN'A DESTEK

Ülke olarak küresel krizlerin en çok yaşandığı coğrafyada yer alıyoruz. Karadeniz'de Kırım'ın işgaliyle başlayan kriz her an yeniden tırmanabilir. Kafkasya yeni çatışma potansiyeline sahip kriz vasfını sürdürüyor. Dağlık Karabağ'ı işgal eden Ermenilerle başlayan çatışmalar bunun en somut örneğidir. Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanlarında olduğunu belirtmek istiyorum. Minsk-3'lüsü denilen ülkelerin 30 yıla yakın zamandır bu sorunu ihmal ettikleri için bu olumsuz gelişmeler karşısında ateşkes arayışı içinde olmaları kabul edilebilir değil. Bir şey mi istedin, işgalcilerin bu topraklardan çıkmaları gerekir ki bir çözüm olsun. Bunları Sayın Putin, Sayın Macron ile görüştük. Oturdular, konuştular netice yok.

SURİYE’YE OPERASYON SİNYALİ

Suriye krizi en trajik, en kanlı meseledir. Bu meselenin her boyutu bizi çok yakından ilgilendiriyor. Sınırın her iki yanında yaşayan halklar binlerce yıllık geçmişi taşıyor. Türkiye'nin 40 yıllık terörle mücadelesinde de Suriye kritik konumda yer almıştır. Türkiye sınır güvenliğini korumak için her türlü operasyonu sürdürecektir. Son teröristi imha edene kadar operasyonları sürdüreceğiz.

DOĞU AKDENİZ GERİLİMİ

Türkiye olarak Akdeniz'de çatışma, haksızlık, hukuksuzluk peşinde değiliz. Ülkemizin haklarına, hukukuna saygı gösterilmesidir. Yunanistan'ın ve Kıbrıs Rum Kesiminin 2003 yılından beri ortaya koydukları tavır bunun uzağındadır. AB ise, Yunanistan'ın esiri olarak, etkisiz ufuksuz ve sığ yapıya dönmüştür. Bizi sahillere hapsedecek haritalarla karşımıza çıkanlar önce tehdit ve şantaj dilini denediler. Türkiye'nin kahraman ordusunun desteklediği kararlı duruşuyla diyaloğu kabul etmek zorunda kaldılar.”

AYM AÇIKLAMASI

TBMM’den ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin “Anayasa Mahkemesi yeni hükümet sisteminin doğasına uygun şekilde yeni baştan yapılandırılmalıdır” açıklamalarına “AYM ile ilgili yeni bir adım atılırsa buna katılırım” diyerek yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı HDP'nin Genel Kurula katılmaması ile ilgili ise “Varlığıyla yokluğu belli olmaz, onların yeri sokaklardır” dedi. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et