03 Ekim 2020 14:15

Meslek lisesi öğretmenleri: Staja giden öğrencilerin eğitimi çevrim içi yapılamıyor

Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen ve Eğitim İş’e üye Alibeyköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri, meslek liselerinde ve eğitimde yaşanan sorunları aktardı ve MEB'den tedbir almasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Pandemi ile birlikte eğitim sistemindeki aksaklıklar gözler önüne serilirken eğitimin niteliğine dair olan tartışmalar da artarak devam ediyor. Eğitimde sıkıntı yaşayan öğrenciler, veliler ve öğretmenler sıkıntılarını dile getiriyor.

Eğitim kurumlarının değişen özelliklerine göre yaşanan sıkıntılar da farklılaşıyor. Meslek liseleri de bunlardan birisi. Pandemide acil ihtiyaçlarının karşılanması için meslek liseleri seferber edilmişti. Şimdi ise meslek liseleri stajlarına başladı. Stajlarını tamamlamak için işletmelere giden öğrencilerin eğitimi ise çevrim içi şekilde yürütülmeye çalışılıyor. Eğitimdeki aksaklıklar ve hak ihlallerine dikkat çekmek için Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen ve Eğitim İş’e üye Alibeyköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri bir basın açıklaması düzenledi.

Çevrim içi eğitimin ancak 3 veya 4 öğrenciyle gerçekleştirildiğini belirten öğretmenler salgının en çok yoksul ailelerin çocuklarını eğitimden kopardığını söyledi. Açıklamada bugün birçok öğrencinin çevrim içi eğitim için gerekli materyallerden yoksun olduğunu bu nedenle de okulların pandemi koşulları için gereken tüm önlemler alınarak açılması gerektiği vurgulandı.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından öğretmenlerin ek dersleri ile ilgili yayımlanan resmi yazılar üzerinden öğretmenlerin ek derslerine göz dikildiği belirtilen açıklamada yaklaşık olarak 1 milyon öğretmenin emeğinden tasarruf yapılmak istendiği dile getirildi. Öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde harcadığı emeğin dikkate alınması gerektiğine işaret edilen açıklamada “Ödenen ek ders ücretinde artırıma gidilmesi gerekirken, kesinti yapılmaya çalışılmasını kabul etmiyoruz” denildi.

Öğretmenlerin talepleri ise şu şekilde:

  • MEB, acilen bütün tedbirleri alarak yüz yüze eğitime geçmelidir.
  • Uzaktan eğitim ile ilgili olarak yaşanan erişim sorunlarına acilen çözüm üretilmeli, öğrenci ve öğretmenlerin teknik ve donanım eksiklikleri derhal giderilmelidir.
  • Öğretmenler, EBA dışında uzaktan eğitim için kullanılan canlı platformlara girmeye zorlanmamalıdır. Söz konusu canlı iletişim platformları ile bakanlık, il/ilçe milli eğitim müdürlükleri anlaşma imzalamalı, öğretmenler ve öğrenciler ancak söz konusu anlaşmadan sonra bu platformları kullanmalıdır.
  • MEB Personel Genel Müdürlüğü ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ek ders ile ilgili yazıları en kısa sürede geri çekmeli ve 2019 yılı toplu sözleşmeden doğan haklarımız gereği tüm öğretmenlerin ders programlarında belirtilmiş olan ek ders ücretlerini eksiksiz ödemelidir.
  • Uzaktan eğitimde bütün öğretmenlerin maaş karşılığı girmek zorunda oldukları ders sayısı düşürülmeli ve eşitlenmelidir.
  • Öğretmenleri mesai saatleri dışında ve hafta sonu tatillerinde ders yapmaya zorlayan her türlü uygulamadan vazgeçilmelidir.

(HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

"Türkiye'nin dış politikası BM’nin gündemine taşınmalı"

SONRAKİ HABER

İnci Aksoyoğlu: Yasalar bir gecede çıkıyor, Hayvan Hakları Yasası da çıksın artık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa