13 Ekim 2020 08:18
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ekim 2020 08:58

10 Ekim Katliamı'nda istinaf mahkemesi müştekilerin tüm taleplerini reddetti

10 Ekim Ankara Katliamı Davasında tutuklu sanıklar hakkında verilen karara ilişkin istinaf mahkemesi karar açıkladı. Müştekilerin tüm talepleri reddedildirken; avukatlar karara tepki gösterdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesi, 10 Ekim Ankara Katliamı davası kararına ilişkin hükmünü iki yıl sonra açıkladı. Tüm talepleri reddeden istinaf mahkemesi, yüzlerce sayfa talebe 7 sayfalık kopyala-yapıştır gerekçelerle yanıt vermekle yetindi. Yerel mahkemenin kararını onayan istinaf, müşteki avukatların tüm taleplerini reddetti. 10 Ekim Davası Hukuk Komisyonu "Gerçeklerin gizlenmesindeki bu direnç neden?" diyerek karara tepki gösterdi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 10 Ekim Ankara Katliamı davasında 2018 yılında verdiği kararda, 19 sanıktan 9'una “anayasal düzeni ihlal” suçundan birer, “kasten öldürme” suçundan 100'er kez olmak üzere 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Ayrıca bu sanıklara 20'si çocuk 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs suçundan da ayrı ayrı 10 biner yılın üzerinde hapis cezası verildi. 9 sanık ise örgüt üyeliğinden değişik yıllarda hapis cezasına çarptırıldı.

Kararın ardından katılanlar, sanıklar ve vekileri istinaf mahkemesine başvurmuştu.

İKİ YILDA 7 SAYFA HÜKÜM

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesi, katılan vekillerinin ekler hariç yaklaşık 250 sayfa dilekçesinde yer alan talepleri, isim listesi çıkarıldığında 7 sayfalık bir kararla reddetti. İstinaf mahkemesinin davadan iki yıl sonra açıkladığı kararda, neredeyse bütün talepler kopyala-yapıştır gerekçelerle reddedildi.

TÜM TALEPLERE AYNI GEREKÇE

Katliamın insanlığa karşı suç olarak değerlendirilmesine ve kamu görevlilerinin sorumluluğuna ilişkin herhangi bir açıklama yapılmayan kararda, tüm taleplerin “yapılan uygulamaya, dosya ve duruşma tutuanakları içeriğine, karar yerinde gösterilip incelenerek tartışıla hukuken geçerli ve elverişli delillere, mahkemenin kovuşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, suçun oluşumuna ve niteliğine uygun kabl ve uygulamasına, cezayı artırıcı ve azaltıcı sebeplerin nitelik ve derecesi takdir kılınarak, savunmanın inandırıcı gerekçelerle reddedilmesine, hukuka uygun, yasal ve yeterli olarak açıklanan gerekçeye göre, verilen hükümde bir isabetsizlik bulunmadığı” gerekçesiyle reddedildiği kaydedildi.

Öte yandan Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesi'nin 10 Ekim Ankara Katliamı davasında Ankara 4 Ağır Ceza Mahkemesi kararını uygun görerek istinaf taleplerini reddetmesine avukatlar tepki gösterdi. 10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu, “Katliamın ardındaki gerçeklerin açığa çıkarılmasına karşı gösterilen bu direnç ve ısrar neden?​” diye sordu.

10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonunun yaptığı açıklamada, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinin 2018 yılında 19 sanıktan 9'una “anayasal düzeni ihlal” suçundan birer, “kasten öldürme” suçundan 100'er kez olmak üzere 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, ayrıca 20'si çocuk 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs suçundan da ayrı ayrı 10 biner yılın üzerinde hapis cezası verdiği hatırlatıldı ve “Söz konusu karar, ne adaletin tecellisi ne de suçluların hak ettiği cezaları aldıkları bir karardı” denildi. Kararın istinaf mahkemesine götürülerek, katliamı planlayanları ve canlı bombaları katliamdan hemen önce tespit edip izleyenlerin ama hiçbir işlem yapmayanların, canlı bomba taşıyan araçlara yol verenlerin, Ankara girişinde ve eylem alanına girişteki kontrol noktalarını kaldıranların, ölü ve yaralıların arasına biber gazı sıkanların sorumluluğunun da değerlendirilmesinin istendiği aktarılan açıklamada, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesi'nin yaklaşık bir buçuk yıl sonra isim listesi hariç 7 sayfalık karar ile tüm istinaf taleplerini reddetmesine tepki gösterildi. 

KOPYALA-YAPIŞTIR KARAR METNİ’

Kararın tam 11 yerinde “Yapılan yargılamaya, dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, karar yerinde gösterilip incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli delillere, mahkemenin kovuşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, suçun oluşumuna ve niteliğine uygun kabul ve uygulamasına, cezayı artırıcı ve azaltıcı sebeplerin nitelik ve derecesi takdir kılınarak, savunmanın inandırıcı gerekçelerle red edilmesine, hukuka uygun, yasal ve yeterli olarak açıklanan gerekçeye göre, verilen hükümde bir isabetsizlik bulunmadığı cihetle…” ifadesinin geçtiğini belirtilen açıklamada, hiçbir hukuki tartışmaya girilmeyen, ciddiyetten uzak, hukuki gerekçelendirmeden yoksun, kamusal sorumluluk ve insanlığa karşı suça ilişkin tek bir cümle kurmayan bir metin ortaya çıktığı ifade edildi. Açıklamada, "Bu noktada dilekçemizin okunduğundan, taleplerimizin hukuken değerlendirildiğinden dahi şüphe duymaktayız. Türkiye’nin en büyük katliamının yargılandığı bir davaya gösterilen hukuki özensizliği ve ciddiyetsizliği şaşkınlıkla izlemekteyiz" denildi. Avukatlar “10 Ekim Katliamı’nın ardındaki gerçeklerin açığa çıkarılmasına karşı gösterilen bu direnç ve ısrar nedendir?​” diye sordu.

FİRARİ SANIKLAR YÖNÜNDEN GÖRÜLEN DAVA DEVAM EDİYOR

Öte yandan, 10 Ekim Ankara Katliamı’na ilişkin 16 firari sanık ve “insanlığa karşı suç işlemek” ile yargılanan Erman Ekici yönünden açılan dava halen Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Basın meslek örgütleri: Tek suçları yaptıkları haberler

SONRAKİ HABER

Eğitimde baştan mı yoksa sondan mı birinciyiz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa