14 Ekim 2020 06:39
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ekim 2020 14:08

Anayasa Mahkemesinin olağanüstü toplantısından karar çıkmadı

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin Enis Berberoğlu'ya dair verilen kararı tanımaması üzerine olağanüstü toplandı ancak toplantıdan karar çıkmadı.

Fotoğraf: Cem Öksüz/AA

Paylaş

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin Enis Berberoğlu hakkındaki AYM kararına direnmesi üzerine gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıdan karar çıkmadı. 3 buçuk saat süren toplantının ardından bir açıklama yapılması da beklenmiyor.

Toplantıya ilişkin AYM'den yapılan basın duyurusunda "Anayasa Mahkemesinin herhangi bir üyesinin şahsi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar Anayasa Mahkemesinin kurumsal görüşünü yansıtmaz. Anayasa Mahkemesi 15 Temmuz 2016 gecesi yaptığı basın açıklamasında ifade ettiği gibi anayasal düzene karşı her türlü demokrasi dışı girişimi reddetmekte ve demokratik hukuk devletinin yanında durmaktadır" ifadelerine yer verilmişti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, durdurulan MİT tırları görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla yargılandığı davada "gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası verilen ve milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu'nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının oy birliğiyle ihlal edildiğine hükmetmişti.

Yüksek Mahkeme, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın bir örneğinin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar vermişti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi dün AYM'nin kararını tanımayarak Enis Berberoğlu'nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına hükmetti. Kararda Anayasa Mahkemesinin "yerindelik denetimi yapamayacağı ve yetkisini aştığı" gerekçesi öne sürüldü. Bu karar üzerine Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bugün olağanüstü toplantıya çağrıldı. Toplantı sonrasında herhangi bir karar alınmadığı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi (AYM) üyesi Engin Yıldırım, dün Twitter hesabından AYM binasının fotoğrafını paylaşarak "Işıklar yanıyor" şeklinde tweet attı. Yıldırım'ın bu gönderisini İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu hakkında verilen "yeniden yargılama" kararını tanımamasına gönderme olarak yorumlayanlar olduğu gibi hükümet yetkilileri Yıldırım'ın darbe imasında bulunduğunu öne sürdü. Engin Yıldırım'ın bu paylaşımı sonrasında İçişleri Bakanlığı Twitter hesabından "Işıklarımız hiç sönmüyor" denilerek bir paylaşım yapıldı.

Engin Yıldırım, İçişleri Bakanlığı ve hükümet üyelerinin kendisini hedef alan paylaşımları üzerine Twitter hesabını korumalı hale getirdi. Yıldırım "Işıklar yanıyor' derken hukukun ışığını kastettim, başka ışıkları değil" paylaşımı yaptı. Yıldırım daha sonra bir açıklama daha yaparak “Şahsi Twitter hesabımda yaptığım paylaşımda kullandığım ibare maksadı aşan bir şekilde yorumlandı ve bundan büyük bir üzüntü duymaktayım. Gayem, AYM'nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı. Demokrasi dışı tüm oluşum, araç ve teşebbüsleri ima etmem asla söz konusu değildir” diye yazdı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çiğli’de Hasan Ali Yücel parkı açıldı

SONRAKİ HABER

Yasaklanan Bêrû’nun oyuncuları: Kürtçeye tahammül edemiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa