16 Ekim 2020 05:47

Erdoğan'ın hedef gösterdiği TTB için nasıl bir yasal düzenleme tartışılıyor?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, son grup toplantısında hedef göstermesi sonrası iktidar partisinde TTB’nin yapısı ve seçim sistemi değişikliği yeniden gündeme alındı.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geçmişte de bir kaç kez gündeme getirdiği Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) yapısındaki değişiklik için ayrı bir yasa ya da tüm kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütleri için bir "çerçeve yasa" düzenlemesi seçenekleri tartışılıyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Erdoğan’ın açıklamalarının ardından gözlerin çevrildiği AKP'de çeşitli formüller tartışılmaya başlandı.

Bu kapsamda, tüm kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları için ortak bir "çerçeve yasa" düzenlemesi yapılması ya da her biri için ayrı ayrı yasal düzenleme seçenekleri üzerinde duruluyor.

Ancak TTB'nin yapısının, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı meslek odaları ile farklılık göstermesi nedeniyle ortak bir çerçeve yasa düzenlemesi yapılmasının güçlüğüne işaret ediliyor.

AKP'li bir yönetici, yasal düzenlemenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işaret ettiği "çoklu baro" yasasındaki mantık temel alınarak hazırlanabileceğini belirterek şöyle devam etti:

“Odaların birbirinden mantığı ayrı. TMMOB ve TTB arasında farklılıkları var. Hepsi için ortak temel bir yasa üretmek zor. Ama baro yasasındaki mantık temel alınıp onun üzerinden gidebiliriz. Örgütlenme özgürlüğü, belli sayıda meslek mensubu olan yerlerde ikinci oda kurulması, delegasyonda yine temsil adaletini sağlayacak bir yapı ortaya konulabilir.”

Erdoğan'ın yeniden TTB'yi gündeme getirmesinin arkasında, MHP Lideri Bahçeli'nin talebinin etkili olup olmadığı sorusuna ise AKP yöneticileri, “doğrudan buna bağlamak doğru değil” yanıtını veriyor.

Erdoğan'ın yaklaşık 9 ay önce de parti MYK'sında TTB ve TMMOB'a bağlı odalarla ilgili değişiklik önerisini gündeme getirdiğini anımsatan parti kaynakları, önerinin gündem yoğunluk nedeniyle şimdiye kadar gündeme alınamadığına işaret ediyorlar.

'TÜRK' İFADESİ KALKABİLİR Mİ?

AKP'de tartışılan bir başka konu ise, meslek odaların isimlerinde yer alan "Türk ve Türkiye" ifadelerinin yapılacak düzenlemeyle kaldırılması.

Erdoğan, geçmişte yaptığı açıklamalarda, söz konusu örgütlerin yönetimlerinden rahatsızlığını dile getirmiş, "milli, yerli ve vatanı koruma mücadelesinde yanlarında olmadığı" gerekçesiyle, bu meslek odalarının başındaki "Türk" ifadesinin çıkarılması gerektiğini ifade etmişti.

Anayasa'nın 135. maddesine göre kurulan "kamu kurumu niteliğindeki" meslek örgütlerinin isimleri anayasada yer almıyor. Bu nedenle, TTB ve diğer odalarla ilgili yapılacak yasa değişikliğinde, "Türk", "Türkiye" ifadelerinin çıkarılmasının yeterli olacağı belirtiliyor.

Ancak, AKP'de bu konuda henüz netleşmiş bir karar bulunmuyor.

YILBAŞINDAN SONRAYA KALABİLİR

AKP'nin , TTB ve diğer meslek odaları ile ilgili değişiklik teklifinin 2021'den önce Meclis'e sunulması beklenmiyor.

AKP kaynakları, Meclis gündeminde bekleyen yasa teklifleri ve bütçe görüşmeleri nedeniyle, en erken yılbaşından önce bir yasa teklifinin Meclis'e sunulmasının zor olduğunu ifade ediyorlar. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Danıştay’a göre grev ‘sendikal faaliyet’ değilmiş

SONRAKİ HABER

Demokrasi için Birlik: Kuzey Kıbrıs halkının seçim hakkına müdahale kabul edilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa