Vakaların arttığı Akcam’da işçiler tedirgin: Atılan her adım üretimin aksamaması için
Koronavirüs vakalarının meydana geldiği Akcam'da işçileri, "Buna rağmen atılan her adım üretimin aksamaması için" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
İstanbul’da Pendik Kurtköy Sanayi Bölgesi’nde bulunan, 400’e yakın işçinin çalıştığı cam fabrikası Akcam’da çalışan işçiler 60 işçinin koronavirüse yakalandığını belirtti. İşçiler üretim bölümünün üç vardiya çalışmaya devam ettiğini ifade ederken, hastalık riski karşısında tedirgin olduklarını söyledi.
Akcam isçileri son bir hafta fabrikada vakaların artması üzerine işçilere test yapıldığını ancak test sonucu çıkana kadar da üretimdeki işçilerin çalışmaya devam ettiğini vurguladı. Patronların özel hastanelerde test yaptırdığını dile getiren işçiler işçilerin ise test için devlet hastanesine gönderildiğini söyledi. İşçiler, “Fabrikadan bize maske verilmiyor, maskelerimizi kendimiz alıyoruz. Vaka ortaya çıktıktan sonra girişte ateş ölçümü başladı. Dezenfektanlar yetersiz” şeklinde tanık oldukları ihmalleri sıralarken, üretimin yoğunlaşmasıyla birlikte 150’ye yakın işçinin ise önlem alınmadan işe alındığını ifade etti.
Üretim bölümü hariç fabrikadaki diğer işçilerin, senelik izinden kesilmek şartıyla bir hafta izne çıkarıldığını belirten işçiler, “Fabrikada vakaların çoğalmasıyla ilk başlarda hiçbir yetkili çıkıp bize bilgi vermedi. Önce üç gün izin verileceği söylendi, daha sonra hiç verilmeyeceği... En son on gün komple izin verileceğini söyleyip imza attırdılar. Ama bir hafta sonra işbaşı olacağını söylediler. Üç günümüzün gasbedilmesine tepki gösterince düzelttiler. Anlayacağınız atılan her adım üretimin aksamaması için” dedi.
Öte yandan izinde olan işçilerin bir kısmının aranarak sevkiyat gerekçesiyle işe çağrıldığını ifade eden işçiler, “Biz işler yetişecek diye risk altında çalışmak istemiyoruz. Bizler örgütlü ve birlik olmazsak patronlar üzerimize gelmeye devam edecek” ifadelerini kullandı.
İşçilerin anlattıklarıyla ilgili soru yöneltmek için aradığımız fabrikanın santralinden ise şu bilgi verildi: “Koronavirüs nedeniyle fabrikada kimse yok.”
SENDİKALAŞMA ÇAĞRISI
DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş Sendikası da dün yaptığı açıklamayla Akcam işçilerine sendikalaşma çağrısı yapmıştı.
Yazılı bir açıklama yapan Cam Keramik-İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş, “Salgının yayılmasının sorumlusu işçiler değil, fabrikada gerekli önlemleri almayan işverendir! 10 günlük iznin işçilerin en temel hakkı olan yıllık izinlerinden düşülmesi hak gasbıdır, kabul edilemez. Akcam’da en az 15 gün süre ile tüm bölümlerde üretim durdurulmalıdır. Salgına karşı fabrikada bu süreçte ücretli izin uygulanmalıdır. Yine bu süreçte tüm Akcam işçilerine ve ailelerine, ücretsiz test yapılmalı; karantina süresi bitmeden işçilere tekrar işbaşı yaptırılmamalıdır. İşe geri dönüşte ise yeniden tüm işçilere ücretsiz test yapılması işveren tarafından sağlanmalıdır” dedi.
İşçilerin doğrudan yaşam hakkına saldıran, işçileri güvencesizliğe, sömürüye ve baskıya mahkum eden uygulamaların kader olmadığını belirten Sarıkaş, “Tüm Akcam işçilerini, sağlıklı çalışma koşulları ve güvenli gelecek için sendikamızda örgütlenmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
SALDIRILARI BİRLİKTE PÜSKÜRTEBİLİRİZ
Halis KAR
EMEP Pendik İlçe Başkanı
Daha önce fabrika etrafına yapıştırdığımız “Akcam işçisinin hayatı hiçe sayılamaz, yaygın ve ücretsiz test yapılsın” yazılı afişlerden rahatsızlık duyan Akcam fabrikasının güvenlik görevlileri Emek Partisi olarak “Çarklar dönüyor işçilerin hayatı hiçe sayılıyor” başlığıyla çıkardığımız bildiriyi Akcam işçilerine dağıtırken bize müdahale etmek istedi. Ancak biz buna izin vermeyiz çünkü, işçilerin en az 60’ının testi pozitif çıkmıştır, işçiler maskelerini/çaylarını kendileri alıyor, kötü koşullarda çalışıyorlar.
Biz yıllardan beridir yoksulluktan kadın sorununa kadar geniş bir yelpazede; sanayi bölgelerinde, fabrikalarda, işçi duraklarında parti faaliyeti yürütüyoruz. Sermaye ve tek adam yönetiminin uyguladığı politikalar karşısında, emekçilerin hayatı giderek daha da zorlaşıyor, tencere kaynamıyor, pazar fiyatları el yakıyor. Bu da yetmezmiş gibi pandemi sürecinde işçiler ölüme terk ediliyor.
Ve biz tüm bu yaşananlara karşı işçilere çağrı yapıyoruz: Bu hayatın kanunu değildir! Bunu değiştirmek bizlerin ellerindedir. Bizler işçi sınıfının partisinde örgütlenerek birlik olursak, bu saldırıları püskürtebiliriz.