19 Ekim 2020 07:26

Sağlık Bakanı Yardımcısı, Kovid-19 hastalarına verilen ilacın içeriğini açıklamadı

Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci, uluslararası bir dergiye yazdığı makalede Kovid-19 hastalarına "ne olduğu açıklanmayan" ilaç verildiğini belirtti. Makale daha sonra yayından kaldırıldı.

Fotoğraf: Dimitri Houtteman/Unsplash

Paylaş

Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci, uluslararası bir sağlık dergisinde yazdığı makalede Mayıs-Temmuz tarihleri arasında koronavirüs hastası 16 kişiye akciğere yönelik "ne olduğu açıklanmayan" bir ilaç verildiğini bildirdi. Birinci’nin talebi üzerine makale yayından kaldırıldı.

Birgün'den Burcu Cansu'nun haberine göre, yayından kaldırılan makalede hastalara Yeni İnhaler Tedavisi (NIT) uygulandığı ve akciğere yönelik ne olduğu açıklanmayan bir ilaç verildiği ifade edildi. Makalede, “NIT’nin bitki özlerinin kullanılmasıyla oluşturulan bir çözüm olduğu ve patent koruması altında olduğundan içeriğinin açıklanmadığı” belirtildi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, bu uygulamanın Türk Ceza Kanunu kapsamında "insan üzerinde deney suçu"na girdiğini söyleyerek konuyu Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Emir, “Makalede sözü edilen ve her biri suç unsuru oluşturan uygulamalarla ilgili Etik Kurul onayları alınmış mıdır? Makalede belirtildiği gibi gerçekten Sağlık Bakanlığı, bu çalışmaya izin vermiş midir?​” diye sordu.

Emir, makalede imzası bulunan herkesle ilgili soruşturma başlatılması gerektiğini belirterek “Makalede Sağlık Bakanlığı izninin alındığı belirtilmiş olsa da, çalışma ile ilgili etik kurulu başvurularının olup olmadığı, Sağlık Bakanlığı’nın bu çalışmaya onay verip vermediği hususları da birer soru işaretidir" dedi.

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, daha önce de uluslararası bir sağlık dergisinde yayımlanan makalesinde, Şubat ayında Kovid-19 pozitif tanılı 24 hastanın Mersin’de tedavi altına alındığını belirtmişti. CHP Milletvekili Emir'in konuyu gündeme getirmesinin ardından Sağlık Bakanlığı “İlgili makalede sorumlu yazar tarafından vakaların, hastaneye yatış tarihleri sehven Mart-Nisan ayları yerine Şubat-Mart olarak yazılmıştır” açıklamasını yapmıştı. (HABER MERKEZİ)

{{415891}}

ÖNCEKİ HABER

Tuzla'da iş cinayeti: Yetersiz önlemlerden kaynaklı işçiler hayatını kaybediyor

SONRAKİ HABER

Trump'ın gizli müzakereler için Esad'a mektup yazdığı iddia edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa