Öğrencilerin sorunlarını gideremeyen eğitim sistemi!
Aylarca ne yapacağına karar veremeyen ve öğrencilerin sorunlarını gideremeyen bu eğitim sistemi artık çekilmez bir hal almıştır. Bizler kendi geleceğimizi kendimiz şekillendirmek istiyoruz.
Görsel:pch.vector/freepik
Nilay YİĞİTOĞLU
Kayseri
Eğitimin uzaktan gerçekleştirilmeye başlaması ile hayatın her alanında hissedilen sınıfsal farklılıklar yine kendini gösterdi. İnternete ve derslere iyi bir erişim sağlamak için ailelerimiz maddi imkânlarını zorluyor. Asgari ücret iki bin lira civarındayken günümüz piyasasında ortalama bir bilgisayarın fiyatı dört binden başlıyor, iyi bir erişim sağlamak için alınacak bilgisayarların fiyatı ise asgari ücretin dört beş katı durumunda. Evlerinde bilgisayar, tablet gibi teknik araçlar olmayan öğrencilerin derslerinden geri kalmamaları için neden çare üretilmiyor da zar zor geçinen bizlerden maddi olanaklarımızı zorlamamız bekleniyor? Üstelik uzaktan eğitime katılım sağlandığı zaman bile çoğunlukla dersler verimli geçmiyor. İnternet yüzünden yaşanan bağlantı sorunları derslerin bir kısmını kaçırmamıza sebep oluyor, evinde interneti olmayan çok fazla öğrenci varken devletin biz öğrencilere ücretsiz ve kaliteli internet bağlantısı sunması gerekmez mi? İnternete erişimi olmayan öğrenciler neden göz ardı ediliyor? Örgün eğitimde bile kaliteli bir eğitim alamazken uzaktan eğitimde yaşanan bu zorluklarla başa çıkmak üstüne bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz.
YÜZ YÜZE EĞİTİM OLACAKSA TÜM ÖNEMLER ALINMALIDIR
Yüz yüze eğitime geri dönme adımları atılacağı iddiası konuşulurken; yurtlarından, evlerinden çıkan, memleketlerine geri dönen öğrencilerin girdikleri masraflar görülmek istenilmiyor. Şimdi yeniden üniversitelerin ikici dönem beklenmeden açılacağı iddiası üzerine biz öğrencilerin kafasına çeşitli sorular geliyor. Üniversiteler açılacağı zaman özellikle yurtta kalacak öğrenciler için yeterli önlemler alınacak mı? Özel yurtlarda alınacak önlemlerin devlet yurtlarında da özenle sağlanacağının garantisi olmayacak, maddi farklılıklar yüzünden bazı öğrenciler daha çok avantajlı olacaklar. Canımızı nasıl koruyacağız diye düşünürken eğitim hayatına nasıl atılabiliriz? Biz öğrencilerin taleplerini karşılamak istedikleri için mi üniversiteler açılmak isteniyor yoksa ekonomik bir kalkınma için mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan, “öğrencilerin isteği, açacağız” diyorsa, barınma masraflarını ve sağlık konusundaki güvenliğimizi karşılayacaklarına dair yaptırımlar uygulanmalı, bu yönde adımlar atılmalı. Esnafın geçim kaynağının tıkanması, kiralık dairelerin boşalması, ekonominin giderek kötüye gidiyor olması, üniversitelerin açılmasının istenmesinin tek nedeni gibi görünüyor. Yüz yüze verilecek eğitim için pandemi koşullarında gereken önlemler alınacak mı tedirginliği yüzünden öğrencilerin üniversitelere döneceği belirsiz. Eğer şu an olduğu gibi sağlığımız için tüm sorumluluk bizlere bırakılacaksa nasıl döneceğiz üniversitelerimize?
GELECEĞİMİZİ BİZ ŞEKİLLENDİRMEK İSTİYORUZ
Eğitimin uzaktan olması ile çalışma hayatına atılan birçok öğrenci mevcut. Yüz yüze eğitim başlayacağı zaman bu öğrencilerin üniversite hayatı ile iş hayatı çakışacak. Bazı öğrenciler şu an çalıştıkları yerlerde uzaktan eğitime katılabiliyorlar, eğer üniversiteler açılırsa bu katılımı sağlamaları zor olacak. Yüz yüze verilecek eğitim yerine uzaktan eğitimdeki sıkıntıların ortadan kaldırılması özellikle çalışan öğrencilerin rahatlamasını sağlayacaktır. Salgın başladığından bu yana uzunca bir süredir eğitimin nasıl olması gerektiği konusunda hep bir belirsizlik yaratan sorumlular bir an önce bu belirsizliğe son vermelidir. Aylarca ne yapacağına karar veremeyen ve öğrencilerin sorunlarını gideremeyen bu eğitim sistemi artık çekilmez bir hal almıştır. Bizler kendi geleceğimizi kendimiz şekillendirmek istiyoruz.