Kadirli Organize Sanayide iki fabrikanın işçileri karantinaya alındı
Kadirli'de JNR Tekstil ve Birteks adlı fabrikalarında çalışan işçiler evlerinde karantinaya alındı. JNR Tekstil işçileri fabrikada önlem alınmadığını, salgının göz göre göre geldiğini anlattı.
Fotoğraf: Evrensel
Halil İMREK
Osmaniye
Koronavirüsün yaygın hale geldiği Kadirli Organize Sanayide kurulu JNR Tekstil ve Birteks adlı fabrikalarında çalışan işçiler karantinaya alındı.
Kadirli İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararınca, çalışan işçiler 14 gün boyuca karantinada olacak. Umumi Hıfzıssıhha Kanunun 27. Ve 72. Maddeleri gereğince işçiler 14 gün süre ile ikametgahlarında tedbir amaçlı izole edilecekler.
1000 işçinin çalıştığı JNR Mensucat Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ’de daha önce salgın için önlem alınmadığına dair haber yapmıştık. Öz İplik İş Sendikasının örgütlenme çalışması yaptığı fabrikada patron işçilere baskı yaparak sendikadan istifa ettirmişti. Ancak salgın için her hangi bir önlem almamıştı. İşçilere doğru dürüst maske dağıtılmazken, işyerinde herhangi bir hijyen önlemi yoktu ve işçiler servislere çok kalabalık bindiriliyorlardı. Vakaların aşırı artması sonucu, önlem alınmaya başlandı. Ancak sonradan alınan tedbirler salgının yaygınlaşmasını engellemedi.
JNR’DE GELİYORUM DİYEN SALGIN
Daha önce haber yaptığımız JNR fabrikasında, işçilerin sağlığını korumak için her hangi bir önlem alınmadığını dile getirmiştik. İşçilere maske dağıtılmıyordu, fiziksel mesafe kuralı uygulanmıyordu. Pandemiden dolayı alınan bir tedbir yok. Servislere işçiler üst üste bindiriliyordu. Birbiriyle temas etmek zorunda kalıyorlardı. 17-18 kişilik olan küçük servislere 25 kişinin bindiğini gözlemiştik. Kısacası üretim için her şey serbestti. Kovid-19 testinin pozitif çıktığı bilgisi geliyordu ancak işçilere test yapılmıyordu ve izolasyon uygulanmıyordu.
29 EKİM TARİHİNDE AÇIKLAMA YAPILMIŞTI
Kadirli İlçe Kaymamı Ahmet Arık, 29 Ekim tarihinde yaptığı açıklamada İlçe Hıfzıssıhha Kurulunca, koronavirüs salgınının yayılmasını engellemek amacıyla ilçeye zaruri hizmetler haricinde bütün araç giriş ve çıkışlarının sınırlandırılmasına karar verildiğini söyledi. Kadirli ilçesinde koronavirüs sayılarında artış yaşandığına dikkat çeken Arık, düğün ve cenaze için ilçeye gelenlerin virüsü taşıdığını ve bulaştırdığını söyledi. Arık, Sivas'tan gelen bir vatandaşın 17 kişiye, Gaziantep'ten gelen vatandaşın ise 7 kişiye virüs bulaştırdığını ifade etti.
GİRİŞLER KISITLANMADI, 14 GÜN KARANTİNA UYGULANMADI
Kadirli ilçe Kaymakamı 2 Kasım Pazartesi günü saat 07.00'den itibaren Osmaniye'ye bağlı ilçeler ile Kadirli'nin sınır komşuları olan Kozan, Andırın, Ceyhan ilçeleri hariç diğer il ve ilçelerden gelen vatandaşların, 14 gün süreyle belirtecekleri adreste karantinaya alınacağını açıklamıştı. Ancak bu karantina ve kısıtlama uygulamasının ticari faaliyetler yürüten şirket, şahıslar ve tevdi edilen bir kamu görevini yürütme amacı ile ilçeye gelen kamu görevlilerinin kapsam dışında tutulmasına karar verilmişti. Hal böyle olunca özellikle üretimde çalışanlar kendi haline bırakıldı. Kadirli organize sanayide bulunan fabrikalardaki işçiler Kalabalık şekillerde işe gelip gittiler. İşyerinde dirsek dirseğe çalıştılar. Vakalar arttı, pozitif çıkanlarla temas arttı. İşin içinden çıkılamayınca iki fabrikanın 14 gün karantinaya alınmasına kara verildi.
İKİ FABRİKA İŞÇİLERİ KARANTİNAYA ALINDI
Kadirli İlçe Hıfzıssıhha Meclisi 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha kanunu gereğince Kaymakam Ahmet Arık başkanlığında toplanarak Organize Sanayideki iki fabrikanın karantinaya alınmasına karar verdi. İki fabrikada çalışan işçilerin 14 gün boyunca evlerinde izole edilmeleri kararı alındı. Umumi Hıfzıssıhha Kanunun 27. Ve 72. Maddeleri gereğince 14 gün süre ile ikametgahlarında tedbir amaçlı izole edilecekler.
İZOLASYONU İŞÇİLERİN YILLIK İZNLERİNE SAYACAKLAR
Koronavirüs testi pozitif çıkan, hastaneye tedavi amaçlı giden ve raporu olan işçilerin idari izinli olacağı ancak karantinaya alınan diğer işçilerin evde kaldıkları sürenin yıllık izinlerinden kesileceği öğrenildi. Yıllık izni olmayan işçiler yeni yıldaki izninden borçlandırılacak.
Gazetemize konuşan JNR Tekstil işçileri, “Dünya genelinde bir salgın var. Salgında hiçbir tedbir alınmadan çalıştırıldık. 50-60 vaka çıkana kadar bir önlem alınmadı. İş işten geçtikten sonra önlemler alındı o da fayda etmedi. Kaymakamlık fabrika işçilerinin karantinaya alınması kararı verdi. Bizleri eve gönderdiler. Ama şimdi o süreyi de bizim yıllık izinden keseceklermiş. Bu doğru değil, işçi keyfi için mi evde kalıyor. İzin hakkımız karantinaya sayılmamalı” dedi.
FABRİKA KAPATMA KARARI YOK
İşçiler Kadirli Kaymakamlığının aldığı kararın fabrikanın kapatılma kararı olamadığını söylediler. Kararın Kovid testi pozitif çıkanlar veya temaslı olup test yaptıranlar idari veya yıllık izinli sayılacağını bu kişilerin 14 gün karantinada kalacağı şeklinde olduğunu belirttiler. Temaslı olmayan veya test yaptırmayanların işine gitmeye devam edeceğini ve fabrikanın kapanmadığını hatırlattılar. JNR Tekstilde iplik, laboratuvar ve kalite kontrol bölümlerinin çalıştığını hatırlattılar.