10 Kasım 2020 22:23
/
Güncelleme: 11 Kasım 2020 07:36

"Korona olsam test yaptırmam, çocuk bakıyorum"

Bir kargo işçisi
Ankara

Pandemiden önce işe başla­dığımda işi öğreniyordum, her şey yolunda gibiydi. Fakat kargo sektöründe işçi çalıştıkça daha çok çalıştırılıyor. Pandemi dö­neminde mo­ral olsun diye yılda iki kere 250 TL’lik market fişi verdiler, yaka­cak yardımı yaptılar, bunlar iyi örneklerdi. Ancak vardiya siste­mi ile kargo şirketi devamlı çalışıyor, vardiyalar değiştikçe bizim de alıştığımız sistem bir anda değişiyor. Kargo şirketi devamlı çalışıyor ama bizim aldığımız maaş hiç artmıyor. Aldığımız ma­aş bu işin hakkı değil. Bundan önce bir madende çalışıyordum ama kargo işi daha ağır bir iş, pert oluyoruz.

Pandemi döneminde servislerde kimse yan yana oturma­maya, soyunma odalarına sıra ile girmeye başladı. Bakıldığında bunlar gerekli önlemler fakat çalışırken hep dip dibeyiz, bu ön­lemlerin de bir anlamı kalmıyor. Virüsün başlarında aylık bez maske veriyorlardı, baktılar vakalar artıyor günlük maske ver­meye başladılar.

Geçtiğimiz haftalarda bizim vardiyada bir koronavirüs va­kası çıktı sonra o vardiyada çalışan kimseye test yapmadılar. O vardiyada 90 kişi çalışıyor, işyerinin o vardiyada çalışan 90 kişi başta olmak üzere herkese test imkanı sağlaması gerekirdi. Bundan önce başka bir vardiyada 30 kişide vaka görülünce Ulus’tan gündelik eleman aldılar. Büyük bir kargo şirketi, daha az ücret vermek için bu yöntemi deneyeceği yerde zaten ihti­yaç olan eleman sayısını arttırmalı. Virüsten dolayı işe geleme­yenlere 3 günde 1 günlük ücretini veriyorlar. “İşyerinde korona olsam bile gidip test yaptırmam, çünkü çocuklara bakıyorum” diyen çok işçi var, onlar da haklı. Onlara da verecek bir ceva­bım kalmıyor...

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et