Antepli işçiler: Bakan Berat Albayrak istifa etmekte geç bile kaldı

Antep'te çalıştıkları fabrikalara gitmek için servis bekleyen işçilerle Berat Albayrak'ın istifasını ve ekonominin durumunu konuştuk. İstifa kararını olumlu bulan işçiler geçinemediklerini belirtti.

11 Kasım 2020 00:30
Paylaş

Abdullah ÇİLOĞLAN
Deniz KAR
Antep

Antep’te 25 Aralık işçi durağında, çalıştığı fabrikaya gitmek için servis bekleyen işçilerle konuştuk. Geçim sıkıntısı çektiklerini belirten işçiler, Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifa etmek için geç bile kaldığını söyledi. İşçiler, pek çok haklarını gasbedecek olan torba yasayı ise kabul etmediklerini dile getirdi.   

"ŞİMDİYE KADAR ELİME TOPLU 500 LİRA GEÇMEDİ"

İlk olarak yaşam koşullarını ve ekonomik durumlarını sorduğumuz işçiler, açlıkla boğuştuklarını söyledi. İplik fabrikasında çalışan Halil, aldığı maaşın yetmediğini, çok zor geçindiğini söylerken tekstil fabrikasında çalışan Cihangir, işçilerin aç kalmaya mahkum edildiğini, alışverişe güç yetmediğini dile getirdi.

Ekonominin iyi olduğu yönündeki açıklamaları sorduğumuzda ise iplik fabrikasında çalışan Ekrem hükümetin, işçilerin parasını eline geçirdiği için öyle söylediğini, kendisinin altı senedir çalıştığını ancak şimdiye kadar eline toplu şekilde 500 liranın geçmediğini belirtti.

23 yaşındaki sağlık çalışanı İzzet ise "Açıklamalar doğru olsaydı bu kadar işsizlik olmazdı" dedi. Halı dokuma fabrikasında çalışan Hakan, açıklamaların yalan olduğunu vurgularken “Fakir daha da fakir, zengin daha da  zengin oluyor” ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası hakkında da konuşan işçiler, Albayrak'ın istifa etmek için geç bile kaldığını, istifaya sevindiklerini belirtti.

"BU HAKSIZLIKTIR, ZULÜMDÜR"

Mecliste görüşülen ve 25 yaş altı, 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldıracak olan torba yasayı sorduğumuz işçiler, yasayı kabul etmeyeceklerini belirtti.

Yasayla işçilerin emeğinin çalınacağını dile getiren Hakan, "İşçileri bir sene çalıştıracaksın, bir sene sonunda vurayım, dışarı atayım gitsin. Olmaz öyle yani. Bu haksızlıktır, hakarettir, zulümdür, başka bir şey değil" dedi.

Yasayla sigorta ve emeklilik haklarının da ellerinden gideceğini hatırlatan Cihangir ise “Emeklilik zaten hayaldi, daha da hayal oldu. Sigorta da gidecek, köleliğe mahkumuz o zaman” diye konuştu.

"SENDİKACILAR ÖNAYAK OLMALI’

Mecliste görüşülen torba yasaya karşı ne yapılması gerektiğini sorduğumuzda Halil, “Tazminatımıza niye el koyuyor ki devlet? Buna herkes karşı durmalı, başka yolu yok” derken “Sendikacıların önayak olması lazım” ifadelerini kullandı.

İzzet, sadece sendikaların mücadelesinin yetersiz kalacağını, işçilerin de duruma müdahale etmesi gerektiğini, işçilerin birlik olması halinde kazanım elde edileceğini vurgularken Hakan ise “Resmen modernleşmiş köleyiz biz. Köklü greve kalkılacak, bu düzene son” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Dünün, bugünün ve yarının koşulsuz talebi: Parasız, nitelikli ve bilimsel eğitim

SONRAKİ HABER

Doç. Dr. Ahmet Bekmen: Krizin şiddeti sistemin kırılganlığı ile alakalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa