Turizm işçisi: Toplum sağlığına değil paranın sağlığına baktılar
Antalya'da çalışan turizm işçisi yazdı: Bizlere reva görülen bardağın altında kalan damlalar… Oysa patronlar altın kadehte halen şarap içiyor. Çıkan yasalar yoksullar için değil zenginler için.
![Turizm işçisi: Toplum sağlığına değil paranın sağlığına baktılar](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/161647.jpg)
Fotoğraflar: Freepik&Pixabay Kolaj: Evrensel
İLGİLİ HABERLER
![Turizm işçisi dertli: Salgının tüm sıkıntısı işçiye yüklendi](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/159355.jpg)
Turizm işçisi dertli: Salgının tüm sıkıntısı işçiye yüklendi
![Turizm işçilerinin derdi büyüyor, işsizlik kalıcılaşıyor](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/160576.jpg)
Turizm işçilerinin derdi büyüyor, işsizlik kalıcılaşıyor
![Turizmde işçi kıyımı ve süresiz ücretsiz izin sezonu](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/159354.jpg)
Turizmde işçi kıyımı ve süresiz ücretsiz izin sezonu
![Turizm işçileri: Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamıyoruz](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/69781.jpg)
Turizm işçileri: Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamıyoruz
Antalya'dan turizm işçisi
Turizm çalışanları açısından son 5 yıl çok sıkıntılı ve çetin geçti. 24 Kasım 2015 tarihinde Rus uçağının düşürülmesinin turizme etkisi çok ağır oldu. Turizmde çalışanların çoğu ya iş bulamadı ya da çalıştığı işini kaybetti.
Turizm çalışanları ikinci krizi daha büyük yaşıyor. Ben bir hotelde 8 yıldır kadrolu olarak çalışıyorum. Pandemi nedeniyle süresiz olarak ücretsiz izin dayatıldı. Yıllık izni dolan arkadaşlarımız yıllık izne gönderildi. Hotelimizin kapanmasıyla beraber kısa çalışma ödeneğinden yararlandık ve bu ödenek brüt maaşın yüzde 60’ını karşılıyordu.
Pandemiyle birlikte kapalı olan hoteller sanki sezon açılacakmış gibi bazı operasyonel bölümlerde eleman bıraktılar. Fakat sigortasız çalıştırarak kısa çalışma ödeneğinden yararlandırıp sanki parasını kendileri veriyormuş gibi hotellerde çalışmaya zorlandılar.
Bir arkadaşımıza “Güvenlik departmanında 12 saat çalışır mısın? Kısa çalışma ödeneğinin üstü tamamlanacak” dendi. Fakat çalışmaya başlayınca 1752 TL’sini kısa çalışma ödeneğinden, geri kalan kısmı ise erzak yardımı adı altında alışveriş ticketi olarak verildi. Arkadaşımız sadece 6 saat uyuduğunu geri kalan zamanında ek işlere gittiğini söyledi.
Normalleşme ile birlikte hotellerin sadece yüzde 60 kapasite ile çalışacağı söylendi. Bazı hoteller kapasitenin çok üstüne çıktı. Toplum sağlığına değil paranın sağlığına baktılar. Hotel çalışanlarının büyük bir kısmı kısa çalışma ödeneğinden yararlanmasına rağmen (sigortasız) işe gitmek zorunda kaldı. Sadece hotele 2-3 aylığına çalışmak zorunda kalan dönemsel işçiler sigortalı olarak çalışıyor. Hotel İŞKUR yetkilileri tarafından denetlenmeye geldi ve o gün kısa çalışma ödeneğinden yararlanan çalışanları gizlediler. Sadece sigortalılar çalıştı. Sorun çalışanlarda değil sorun denetlemeye gelen kişilerin fatura imzalarına, kamera kayıtlarına bakmaması. Sorun ilgili müdür ya da şefin olmamasının sorgulanmaması. Sorun denetimin sağlıklı yapılmaması. İşçi ve emekçilerin hakkını savunan kanunlar uygulayıcıları tarafından, patronların hizmetinde… Ve bizlere reva görülen bardağın altında kalan damlalar… Oysa patronlar altın kadehte halen şarap içiyor. Çıkan yasalar bizim gibi yoksullar için değil zenginler için.
Bir de bunlara rağmen her gün haberini duyduğumuz birden fazla hotel çalışanının virüse yakalandığı haberi.
Ülkemiz cari açığının giderilmesinde şüphesiz turizmin etkisi büyük, en fazla vergi ve döviz girdisi turizmden sağlanıyor. Aynı zamanında kendi medya organlarını kullanarak turizm hükümetin kendi başarısızlıklarını başarılı göstermenin, olumsuz yanlarını olumlu göstermenin bunun ötesinde halkta güzel bir algı yaratmanın bir yolu. Antalya korona vakası bakımından en yüksek yerlerden olmasına rağmen, medyalarında vaka olmayan en güvenli yerler olarak servis edildi. Sahil, deniz reklamları yapılması ekonomik çöküntünün göstergesidir. Ama faturayı maalesef her zaman çalışan emekçiler çekiyor.
Kış dönemi geldi çattı ve yavaş yavaş çalıştığımız hoteller kapanıyor ve hepimiz kara kara düşünüyoruz ne olacak durumumuz diye.
Ya virüs öldürecek ya da açlıktan öleceğiz…
![Pandemi döneminde 290 bin fazladan ölüm yaşandı | “Verileri gizleyerek üç yıl insanların ölümünü izlediler”](https://staimg.evrensel.net/images/330/upload/dosya/180625.jpg)
Evrensel'i Takip Et