13 Kasım 2020 10:37

ÇAYKUR’da geçici işçiler çıkarıldı yerlerine taşeron işçi alındı

ÇAYKUR’un, Rize’nin İyidere ilçesinde bulunan 100. yıl çay paketleme fabrikasında ortağı olduğu Çaytaş adlı şirket üzerinden 12 taşeron işçi alıp çalıştırdığı iddia edildi. İşçiler tepki gösterdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Rize

ÇAYKUR’un 180 gün çalışan işçilerin iş akitlerini askıya alırken devam eden işleri için taşeron işçi alıp çalıştırması işçilerin tepkisine neden oldu.

ÇAYKUR’da geçici işçi olarak çalışan işçilerin, işler devam etmesine rağmen iş akitleri askıya alındı. İş akitleri askıya alınan işçiler yerine, Rize’nin İyidere ilçesinde bulunan 100. yıl çay paketleme fabrikasının ortağı olan Çaytaş adlı şirket üzerinden 12 taşeron işçi alıp çalıştırdığı iddiası üzerine işçiler tepki gösterdi. İşçiler, “ÇAYKUR’un devam eden işleri için işçiye ihtiyacı varsa öncelikle kendi işçisinin çalışmasını sağlaması lazım. Bizim çalışma süremiz dolduğunda iş akitlerimiz askıya alınıyor. Diğer yandan bizim yerimize taşeron işçi alarak çalıştırılıyor. Bu tam anlamıyla bir ayrımcılıktır emek sömürüsüdür” dedi.

2020 yılı yaş çay alım kampanyasında pandemi nedeniyle büyük zorluklara rağmen çalıştıklarını belirten işçiler, “ÇAYKUR, bu süreçte yeterli sağlık önlemleri almaması sonucu birçok işçinin, koronavirüsüne yakalanmasına sebep olmuş buna rağmen işçiler fedakarca çalışmalarına devam etmiştir. İşçilerin emeği yok sayılmıştır” diye konuştu.

GIDA-İŞ TEPKİ GÖSTERDİ

ÇAYKUR’un çalışan işçilerin emeğini yok saydığını bu uygulamanın tam manasıyla ayrımcılık olduğunu kaydeden DİSK/Gıda-İş Sendikası Rize Bölge Başkanı Ramazan Sarıoğlu, “ÇAYKUR bu uygulamayla işçilerin alın terini yok saymıştır. Pandemi sürecinde işçiler büyük fedakarlıklar yaptı. İşçiler bu süreçte sağlıklarını tehlikeye atarak çalıştı. Yasa gereği 180 gün çalıştırılan işçilerin iş akitlerini askıya aldıktan sonra kurum olarak varsa yapacağın işler yine sana emek veren işçileri alır çalıştırsın. Dışarıdan taşeron işçi çalıştırmak emek sömürüsüdür, ayrımcılıktır, adaletsizliktir. Bütün bu yaşananların hesabı bir gün sorulur” dedi.

"HAKKIM OLAN SSK GÜNLERİM YOK SAYILDI"

Kader Girit Salih adlı mevsimlik ÇAYKUR işçisi ise, ÇAYKUR’un SSK günlerini yok saydığını iddia ederek şöyle tepki gösterdi:

"Kovid19 karantina döneminde (17 Eylül-2 Ekim) süre içerisinde idareye sözlü ifade ettiğim halde dinlemediler. 17-18 ve 19 Eylül fabrikada çalıştım bu durum kart hareketlerimden de bellidir. 20 Eylül’de idari izin, 21 Eylül 1 Ekim arası ise rapor, 2 Ekim’de de idari izin yaptırarak benim hak ettiğim SSK günlerimi elimden aldılar. Şimdi soruyorum ÇAYKUR Devlet kuruluşu mudur yoksa şahıs şirketi midir, çözemedim kurum kimindir?"

ÖNCEKİ HABER

Amed Sağlık Platformu: Tedbirler hassasiyetle yönetilmelidir

SONRAKİ HABER

Gürpınar yerinde dönüşüme örnek olacak mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa