Mata işçileri: Bakan Albayrak istifa etti de ne oldu, ücretlerimiz eridi gitti
Tuzla’da servis duraklarında görüştüğümüz Mata Otomotiv Fabrikası işçileri, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasını değerlendirdi ve yaşadıkları ekonomik sıkıntıları anlattı.
Mata Otomotiv işçileri
Fotoğraf: Evrensel
Sırma DOLAR
İstanbul
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasının tartışmaları fabrikalarda sürüyor. Tuzla’da servis duraklarında görüştüğümüz Mata Otomotiv Fabrikası işçileri, zaten geç gelen istifanın çözüm olmadığını hızla yoksullaştıklarını söyledi. Pazara artık, pazar arabasıyla gitmediklerini anlatan işçiler, havaların soğumasına rağmen ellerinin kombiye gitmediğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın acı reçete açıklmalarına da tepki gösteren işçiler, patronlara verilen teşviklere dikkat çekerek “Reçeteyi bize değil önce kendilerine yazsınlar” dedi.
Berat Albayrak’ın istifasının geç olduğunu ifade eden bir işçi, “Döviz beni ilgilendirmiyor diyen bir maliye bakanımız vardı. Dolarla mı maaş alıyorsunuz diye resmen alay ediyordu bizlerle. Marketteki her ürüne zam geldi. Sanki bunun dolarla alakası yok. Çok değil, 1 sene önce fazla mesaisiz aldığım maaş bir şekilde bana yetiyordu. Yine zorlanıyordum ama idare ediyorduk. Şimdi öyle değil. Son 4-5 ayda her hafta sonu fazla mesaiye geliyoruz. Elimize geçen para artıyor. Ama harcamalardan sonra bize bir şey kalmıyor. Elektriğe, suya, yediğimiz içtiğimiz her şeye zam geldi. Kazandığımız para eriyip gidiyor. 2 çocuğum var. Aylardır onlarla doğru düzgün zaman geçiremiyorum. Ekonomi Bakanı istifa etmiş. Etse ne olacak? Ben hafta sonları çalışmaya mecburen devam edeceğim. Başka türlü geçinme şansımız yok” diye konuştu.
‘DÖVİZ DÜŞÜNCE MARKETLER İNDİRİM Mİ YAPACAK?’
İstifanın ardından dövizde düşüş yaşandığını dile getiren bir başka işçi, şunları söyledi: “Döviz düşüyor diye bazı arkadaşlarımız seviniyor. Sanki alışverişe gittiğimizde daha ucuza ürün alacağız. Marketler fiyatları yükseltmişken indirim yapar mı? Bugüne kadar Ne zaman yaptılar? Yapmazlar. Dolar borcun mu var diye espri yapıyordu Albayrak. Benim var açıkcası. Dolar 6 TL iken 1700 dolar borç almıştım. Geri ödemeye çalışıyorum, olmuyor. Ödesem cebimde para kalmıyor. Dövizdeki düşüşe ben nasıl sevineyim? Borç aldığımdaki 1 doların 6 TL den 9 TLye çıkmadığına mı sevineyim, yoksa 8 TL yi geçtiğine mi üzüleyim?”
‘ARTIK PAZAR ARABASINI YANIMIZA ALMIYORUZ’
Temel tüketim ürünlerine gelen zamların pazardaki meyve sebze fiyatlarını da es geçmediğini belirten bir diğer Mata Otomotiv işçisi “Pandemi döneminde dünyadaki çoğu ülke insanların temel tüketim ürünlerine zam yapmadı. Hatta bizi kıskandığı söylenilen Almanya indirim bile yaptı. Fabrika alışveriş çeki verdikçe markete gitmeye çalışıyoruz. O da iki poşeti doldurunca bitiyor. Geri kalanı cepten veriyoruz. Pazara sebze meyve almaya gittiğimizde pazar arabasını alıp giderdik taşıması kolay olsun diye. Şimdi yük olmasın diye almıyoruz. 3-5 poşetle eve dönüyoruz. Eski bakan büyük büyük konuşuyordu. Ekonomimiz uçuşa geçti diye. Uçan cebimizdeki paralar oldu. Bir de Eski Bakan Berat Albayrak’ın koltuğu oldu” diye konuştu.
‘REÇETE HEP BİZE KESİLİYOR’
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomiyle ilgili yaptığı açıklamada “Acı reçeteyi milletimiz fedakarca öder” demesi de Mata işçileri tarafından tepkiyle karşılandı. Koç ve Sabancı gibi büyük holdinglerin kârlarını arttırdığını söyleyen bir işçi sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugüne kadar çıkan tüm krizlerde ezilen biz olduk. Ya maaşlarımıza vergi eklediler, kesintiler uyguladılar. Ya da kullandığımız elektriğe doğal gaza zam yaptılar. Koca koca patronların vergi borçlarını sildiler. Teşvik primleri verdiler. Hâlâ veriyorlar. 2 ay önce Türkiye dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi diyordu Cumhurbaşkanı. Önce damadınının koltuğunu aldı. Şimdi de krizin olduğunu kabul ediyor. Sanki tek suçlu Berat Albayrak’tı. Kendisinin onay vermediği hiçbir şey olmuyor bu devlette. Reçeteyi bize değil önce kendilerine yazsınlar. Biz fedakarlık yapmaktan sıkıldık.”
‘KIŞ GELDİ, ELİMİZ KOMBİYE GİTMİYOR’
Kış aylarında harcamalarının daha fazla olduğunu belirten bir başka işçi “Doğal gaz bulduk diye sevindik hepimiz. Havalar soğudu. Kombiyi açmamak için çabalıyoruz. Elimiz gitmiyor. Pahalılığı bu sene daha fazla hissettik. Hazır doğal gaz bulmuşken bari bu sene zam yapmasalar diye umutlanıyorduk. Ama Cumhurbaşkanının açıklaması bize boşa umutlandığımızı gösterdi. Ne zaman reçete deseler zamla karşılaşıyoruz. Doğal gaza geçtiğimiz eylül ayında yüzde 30’un üzerinde zam yaptılar. Yakın zamanda da zam yaparlar. Nasıl geçineceğiz derdindeyken, nasıl ısınacağız derdine düşeriz bu kış” diye konuştu.
‘GENÇLERE İŞ BEĞENMİYOR DİYE KIZIYORLAR AMA GERÇEK ÖYLE DEĞİL’
MATA Otomotiv’de işe yeni başlayan genç bir işçi şunları söyledi: “Bir seneye yakındır işsizdim. 6 ay işsizlik maaşı aldım. Sonra o da kesildi. Mata’ya iş başvurusuna gittiğimde onlarca kişi başvuru için sıra bekliyordu. Pek umudum yoktu. aradılar, başladım. Bölümdeki bir arkadaşım ‘Şanslısın, yüzlerce kişi başvuru yapıyor buraya’ deyince gerçekten şanslı hissettim kendimi. Hükümet gençlere iş beğenmiyor diye kızıyor. Ama gerçek öyle değil. Çalışmanın, iş bulmanın şanslı hissettireceğini pek düşünmezdim. Çevremdeki yakın arkadaşlarımın hâlâ işsiz olması maalesef beni şanslı yapıyor. Biz gençlerin en büyük sorunu işsizlik. Hükümet ekonomiyi düzeltmek istiyorsa önce biz gençlere iş alanları yaratmalı. Krizin reçetesini biz gençler sürekli ödüyoruz. Ben aylarca işsiz kalarak gerekli fedakarlığı yapmış olmuyor muyum?”