Tabip odaları: Pozitiflik oranı yüksek, hastaneler dolu, acil kapanma gerekli
İzmir, Denizli ve Kocaeli Tabip Odası başkanları, sağlık sisteminin çökmesinden endişe ettiklerini belirterek acil kapanma önerisinde bulundu.
İLGİLİ HABERLER
Doç. Dr. Osman Elbek: Son kararların salgını baskılaması, yatıştırması zor
Şebnem Korur Fincancı: Birinci basamak sağlık hizmetinin örgütlenmesi gerekiyor
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde ameliyatlar ertelendi
Prof. Dr. Sait Gönen: Yoğun bakım doluluk oranı nisan ayındakinden daha kötü
Koronavirüs aşı adaylarında son durum ne? Aşı ne zaman hazır olacak?
Hasret Gültekin KOZAN
Dilek OMAKLILAR
Hilmi MIYNAT
İzmir, Denizli ve Kocaeli Tabip Odası başkanları kentlerindeki salgının durumunu Evrensel'e değerlendirdi. Vakaların arttığı, PCR test pozitiflik oranın yüzde 35’lere çıktığı kentlerde sağlık kuruluşları da zorda. Tabip odası başkanları, İzmir ve Kocaeli’de artan vakalar nedeniyle birçok hastanede acillerin ve ameliyathanelerin yoğun bakıma çevrildiği bilgisini verdi. Kocaeli Tabip Odası Başkanı Ömer Ardaman, sağlık sisteminin çökmesinden duydukları korkuyu dile getirerek acil kapanma önerisinde bulundu.
"AMELİYATHANELER YOĞUN BAKIMA ÇEVRİLİYOR"
Kocaeli Tabip Odası Başkanı Ömer Ardaman, sahadan gelen bilgilerden kentte günlük 1500 civarında pozitif vaka olduğu bilgisini vererek zor günlerle karşılaşmamak için bazı adımların atılması gerektiğini söyledi.
Birçok arkadaşlarının Kovid-19 testinin pozitif çıktığını anlatan Ardaman “Sağlık sisteminin çökmesinden korkuyoruz” dedi.
Yoğun bakım yataklarının boşaldığı andan itibaren yeniden dolduğunu söyleyen Ardaman “Ameliyathanelerin yoğun bakıma çevrildiği haberleri geliyor. Durum çok ciddi. Özellikle yoğun bakım hemşirelerinin birçoğu koronavirüs kapmış vaziyette. Korkumuz o dur ki, yakın zamanda muayene olacak sağlıkçı bulamayacağız. TTB olarak acil kapanmayı öneriyoruz” diye konuştu.
Ardaman, kentteki fabrikalarda da pozitif vakaların çok olduğunu belirterek “Mesai saatlerini değiştirmek yetmiyor, zorunlu sektörler dışında üretim durmalı” dedi.
"TESTLERİN YÜZDE 35’İ POZİTİF ÇIKIYOR"
Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay ise salgında en iyi iller arasında gösterilen Denizli’nin en kötü iller arasına gerilediğine dikkat çekerek “Pamukkale Üniversite Hastanesinde günde 2 bin 500 test yapılıyor ve 1000’i pozitif çıkıyor” dedi.
Denizli Devlet Hastanesi ile birlikte kentte günde yaklaşık 5 bin test yapıldığını belirten Erbay “Yapılan testlerin yüzde 30-35’i ise pozitif çıkıyor. Denizli’de pozitif oranı yüzde 10’lardan bu rakamlara yükseldi” diye konuştu.
Denizli Devlet Hastanesinin dolu olduğunu, Pamukkale Üniversitesi Hastanesine ise mevcut yataklara ek olarak 14 yoğun bakım yatağı daha tesis edildiğini ve onların da dolmak üzere olduğunu söyleyen Erbay “En az 2-3 hafta acil önlem alınmalı. Şehirler arası ve ülkeler arası seyahatin de kısıtlanması gerekiyor” dedi.
"HASTALAR BOŞALACAK YATAK BEKLİYOR"
İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ise kentteki vaka artışında depremin etkisinin olduğunu belirterek, bütün hastanelerde yeni pandemi servisleri ve yoğun bakımların açıldığını söyledi.
İzmir’de pozitiflik oranı eylül başında yüzde 7’lerdeyken şimdi bu oranın yüzde 35’e çıktığını belirten Çamlı “Yani 5 kat daha yüksek bir pozitiflik oranı var” diye konuştu.
Bornova Türkan Özilhan Hastanesinde acil servisin, Urla Devlet Hastanesinde ise ameliyathanenin yoğun bakım yapıldığını anlatan Çamlı “Örneğin önceki akşam Türkan Özilhan Hastanesinin acilinde 20’ye yakın vaka vardı yatak bekleyen. Yani bu hastalar yatak boşalınca yerleşecek. Dolayısıyla ciddi bir sıkışıklık var. Ege Üniversitesi, fizik tedavi kliniğini pandemi servisi yaptı” dedi.
Öte yandan Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği, kovid-19 pandemisi nedeniyle ameliyathane işleyişinde kısıtlama kararı aldı. Kararda, elektif ameliyatların erteleneceği sadece acil ve onkoloji hastaları için ameliyatların planlanacağı ilgili birimlere bildirildi.
Evrensel'i Takip Et