20 Kasım 2020 08:03

Erdoğan'dan faiz yorumu: Bazı acı ilaçları içmemiz gerektiğinin farkındayız

Merkez Bankasının faiz artışının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gerekirse şu aşamada bazı acı ilaçları içmemiz gerektiğinin farkındayız" dedi.

Fotoğraf: Serhat Çağdaş/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, faizin dün Merkez Bankası tarafından yüzde 15'e çıkarılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan "Gerekirse bu aşamada bazı acı ilaçları içmemiz gerektiğinin farkındayız. Dünkü yapılan faiz artırımı kararını bu çerçevede değerlendiriyorum" dedi.

Erdoğan, 18. MÜSİAD EXPO Fuarı'nda konuştu. Ekonomiyle ilgili son dönemde yaptıkları müdahaleleri hatırlatan Erdoğan, "Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Merkez Bankamız, diğer kamu kurumlarımız, özel sektörümüz bundan sonra daha güçlü şekilde birlikte çalışacak" dedi.

"FAİZ SEBEPTİR, ENFLASYON NETİCEDİR"

Ülkeyi yeni bir yükseliş dönemine sokacakları iddiasında bulunan Erdoğan, faiz artırımı ve ekonomi ile ilgili şunları söyledi:

"Şu aşamada bazı acı ilaçları içmemiz gerektiğinin de farkındayız. Faiz artırımı kararını bu çerçevede değerlendiriyorum. Faizlerin aşağı inmesini temin etmek hedefimizdir. Faiz sebeptir, enflasyon neticedir, bunu böyle bilin. Faiz her şeyden önce paradan para kazanmak sureti ile insanları sömürmektedir. Yeni ekonomi yönetimimiz ile birlikte tüm dikkatimizi buraya yöneltip ülkemizi bu kronik sancıdan kurtaracağız. Türkiye'yi faiz, enflasyon, kur sarmalından çıkarmak zorundayız. Aksi halde bu bedelleri ödemek durumunda kalacağız."

"Yurt dışındaki tasarruflarımızı mutlaka ülkemize getirmeliyiz. Varlık barışı konusunda gerek yurt dışı gerek yurt içi yastık altı netiniz varsa bunları sorguya tabi olmadan kayıt altına almamız ülkemiz için yeni bir ufuk sağlayacaktır. Derdimiz şu: Paran mı var, üretim, yatırım, üretimle birlikte ihracat. Ve bu dörtlü mekanizmayı çalıştırdığımız zaman hep birlikte ayağa kalkacağız. Ekonomide ve demokraside ülkemizi yeni bir yükseliş dönemine sokmakta kararlıyız."

"Milletimizin ve yatırımcıların Türk Lirasına güvenlerini artırarak mevduatlardaki döviz ağırlığının kazanmasını sağlamalıyız. Cari açığa yol açmayan yurt içi tasarruflardan ve yurt dışından gelen kaynaklarla finansa edilen bir büyümenin peşindeyiz. Türkiye'ye güvenen herkesin kazanacağı bir yatırım iklimi oluşturuyoruz. Bu kapsamda özellikle üretim ve ihracatın ana aktörleri olan kuruluşlarımıza çok önemli görevler düşüyor. "

"Eğer bir ülkede MÜSİAT temsilciliği açılmış ve bizim oradaki ihracatımız 10'a katlanmamışsa ortada bir sorun var demektir. Eğer bir yerde bizim ticaret temsilciliğimiz faaliyete geçmiş ve bizim oradaki ihracatımız katlanarak artmamışsa ortada bir eksik var demektir."

"Bu manzara bize üretim ve ihracat kurumlarımızın güçlerini birleştirmeye ihtiyaçları olduğu mesajı veriyor. İnşallah yeni dönemde hepimizi mutlu edecek iş birliğine dayalı bir çalışmayı tesis edeceğiz."

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Anaokulu ve kreşlerde 5 gün yüz yüze eğitim yapılacak

SONRAKİ HABER

Ekonomistlerden faiz değerlendirmesi: Enflasyon, döviz kuru ve faiz sarmalı sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa