22 Kasım 2020 07:30

İsmail Gökhan Edge, ölümünün 44. yılında mezarı başında anıldı

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrencisi iken 1976 yılında Diyarbakır’da işkence ile öldürülen İsmail Gökhan Edge mezarı başında anıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

1976 yılında, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrencisi iken örgütlenme çalışması yapmak için gittiği Adana’da gözaltına alınan ve ardından götürüldüğü Diyarbakır’da işkence ile öldürülen İsmail Gökhan Edge mezarı başında anıldı.

Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi tarafından Karabağlar mezarlığında düzenlenen anma etkinliğine Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunları, Emek Partisi İl Başkanı Emine Uyar ve Konak ilçe yöneticileri katıldı. Edge’nin ailesi ve arkadaşları ise pandemi kısıtlamalarından dolayı anma törenine katılamadı.

“SINIFSIZ SÖMÜRÜSÜZ BİR DÜNYA İÇİN”

Mülkiyeliler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mete Hüsünbeyi, Edge’nin mezarı başında olmanın, mücadeleyi devam ettirme ve bir arada olmayı sağlaması açısından, dostlarıyla, yoldaşlarıyla olmak açısından yararlı ve anlamlı olduğunu vurguladı. Hüsünbeyi, “Gökhan Edge ile birlikte olmak bir anmadan çok bizim için bir saygı buluşmasını ifade ediyor” dedi.

Bundan 44 yıl önce, 23 yaşında iken işkence ile yaşamını yitirmiş bir gencin mezarı başında olmanın bugün birçok şey ifade ettiğini dile getiren EMEP İzmir İl Başkanı Emine Uyar ise “Bağımsız bir ülke için, sömürüye karşı, yaşamını da ortaya koyarak mücadele eden bu gençler bugün barış isteyen akademisyenlerin mücadelesinde, salgınla birlikte iktidarla mücadele eden sağlık emekçilerinin ellerinde, kıdem tazminatları ellerinden alınıp köleleştirilmek istenen işçilerin eylemlerinde yaşıyor. Sınıfsız, sömürüsüz bir dünya için onların da gösterdiği gibi örgütlü ve birlikte mücadeleyi sürdüreceğiz” diye konuştu.

“HALK EVLATLARINI GELECEĞE TAŞIYOR”

10 Ekim Gar Katliamı yaralılarından ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrenci Derneği (SBF-DER) üyesi İshak Kocabıyık ise konuşmasında 10 Ekim’de yaşamını yitiren Korkmaz Tedik’in ablasının Edge ismini nasıl aldığını aileden dinlediğini anlattı. Kocabıyık, “Halk kendi evlatlarını bir şekilde geleceğe taşımanın yolunu buluyor. İsmail Gökhan Edge’nin direnişi devrim ve sosyalizm mücadelesinde, halkların eşitliği mücadelesinde gösterdiği çabalarda geleceğe taşınıyor. Ne mutlu bize ki onunla aynı okulda, aynı sıralarda bulunarak bugünlere geldik. Ömrümüz yettikçe bizden son kişi kalıncaya kadar buraya gelmeye devam edeceğiz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam