Güzelbahçe Çamlı'daki atık tepesi sağlığı tehdit ediyor
GÜLDER, Güzelbahçe Çamlı'daki atık geri dönüşüm tesislerinin çevre ve insan sağlığı tehdit ettiğini belirtti.
Fotoğraf: GÜLDER
Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) ilçe sınırları içerisinde bulunan atık geri dönüşüm tesislerinin her geçen gün büyüyen bir çevre sorunu haline geldiğini belirtti. GÜLDER; kocaman bir tepeye dönüşen inşaat atıklarının içinde silisyum ve asbest gibi rüzgarla etrafta yaşayanlara zarar verebilecek tozlar bulunduğunu belirterek, alana yeni atık girişinin durdurulması çağrısında bulundu.
Güzelbahçe Sivil Toplum Kuruluşları Merkezi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan GÜLDER Başkanı Dr. Tuğrul Şahbaz, Çamlı'dan Seferihisar'a doğru giderken yolun solunda kalan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ruhsatlandırılmış "Atık Geri Dönüşüm Tesisi"nin giderek devasa bir moloz depolama sahası haline geldiğini dile getirdi. Tesisin, atık geri dönüşüm hedefinin çok altında kaldığını belirten Şahbaz, "Tesisin adı geri dönüşüm tesisi olsa da Çamlı'daki devasa atık stok alanı yeraltı sularına karışarak zarar verebilecek, zaman zaman artan rüzgarla birlikte çevrede yaşayanlar için toz kirliliği yaratan, şiddetli bir yağmurda biriken toprağın akması riski yaratabilecek, kısaca ekosistemi bozan, çevresindeki canlı yaşamına zarar veren bir işletmeye dönüştü" dedi.
ACİL YAPILMASI GEREKENLER
Çamlı'daki vatandaşların yıllardır Kaymakamlık ve Belediyeye yaptıkları başvurulardan olumlu bir sonuç alamadıklarını belirten Şahbaz, "Göstermelik sulamalar toz sorununu çözmeye yetmiyor. Toz ölçümlerinin insan sağlığı için zararlı düzeyde olmadığı yolundaki resmi cevap yazıları çevrede yaşayanların yaşadığı toz sorununu çözmüyor" diye konuştu. Şahbaz acil olarak yapılması gerekenleri maddeler halinde sıraladı;
- Alana yeni atık girişi azaltılmalı ya da durdurulmalıdır.
- Alandaki mevcut malzemenin çıkışı (satış veya transferi) arttırılmalı ve böylece oluşan devasa moloz yığının minimuma indirilmesi için plan yapılmalıdır.
- İşletmenin bu plana uygun çalışması yetkili makamlarca denetlenmeli, sonuçları şeffaflık içinde açıklanmalıdır.
- Alan içindeki yollar tozumanın önüne geçecek malzemeden yapılmalı.
- Atık işletme tesisi kapalı sistem içinde ve daha az toz yaratacak teknolojiyle çalışmalıdır. Bu tür alanlar için öngörülen Rehabilitasyon Planı şeffaflık içinde çevrede yaşayanlarca paylaşılmalıdır. (İzmir/EVRENSEL)