09 Aralık 2020 16:15

ODTÜ Emek Gençliğinden rektörlüğe e-posta eylemi

ODTÜ Emek Gençliği, yaşam koşulları gözetilmeden hazırlanan ders programlarının, teknik sorunların ve ekipman yetersizliğinin nitelikli eğitime erişimi engellediğini belirterek kampanya başlattı.

Fotoğraf: ODTÜ logosu

Paylaş

Koronavirüs sürecinde ODTÜ’de derslerin işleniş biçimlerinin, yoğunluğun ve sosyal koşulların öğrenciler için sorun oluşturduğunu belirten ODTÜ Emek Gençliği, bu süreçte eşit, ulaşılabilir ve nitelikli eğitim talepleri için rektörlüğe e-posta gönderme kampanyası başlattı.

Pandemi süresince evde olmanın getirdiği farklı yaşam koşulları gözetilmeden hazırlanan ders programlarının, teknik sorunların ve ekipman yetersizliğinin nitelikli eğitime erişimi engellediğini belirten ODTÜ Emek Gençliği, 7 Aralık tarihinde bir kampanya başlattı.

Hazırlanan e-posta taslağının öğrenciler tarafından rektörlüğe iletilmesiyle sürdürülecek olan kampanyaya ilişkin yayımlanan açıklamada, derslerin işleniş biçimlerinin ve ders yoğunluğunun düzeyinin pandemi süresince yaşanabilecek sorunların göz ardı edilerek düzenlendiği ifade edildi. Açıklamada, “Bu sorunları dile getirdiğimizde bizlere dersi bırakmak, dönemi dondurmak gibi seçenekler çözüm önerisi olarak sunuluyor” denildi. Sınavlarda ve derslerde kamera, mikrofon ve belirli uygulamaların zorunlu tutulmasıyla kişisel hakların ihlal edildiği belirtilen açıklamada, ekipman ve altyapı eksikliği nedeniyle derslerin niteliğinin daha da azaldığına değinildi.

“Sosyal hayatımızın kısıtlanması, sağlığımızın güvence altında olmaması gibi etkenler psikolojik destek alma ihtiyacımızı arttırıyor” denilen açıklamada,

Emek Gençliğinin rektörlüğe gönderilecek e posta için hazırladığı taslak şöyle:

“Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’ne

Uzaktan eğitim sürecinde birçoğumuz aile evinde olmamızdan, geri kalanlarımızı ise farklı koşullara sahip olmamızdan kaynaklı eşit olanaklara sahip değiliz. ODTÜ’de online eğitim süreci öğrencilerin durumu gözetilmeksizin ilerliyor ve öğrenciler olarak mağdur durumdayız. Sınav, quiz, ödev gibi ölçme uygulamalarda teknik açıdan sıkıntılar birçok bölümde devam ediyor. Ayrıca aldığımız eğitim yetersiz bir haldeyken ölçme uygulamaları bu duruma uygun değil. Sınavlar kamera, mikrofon vb. kullanımı ile sınava girdiğimiz ortamın uygunluğu, teknik ekipman yetersizliği gözetilmeden kişisel alanlarımız ihlal ediliyor. Bu koşullar ve pandeminin getirdiği başkaca zorluklar sosyal ve psikolojik olarak da olumsuz etkilenmemize neden oluyor. Bu süreçte eşit, ulaşılabilir ve nitelikli eğitim hakkımız için aşağıdaki talepler karşılanmalı ve ODTÜ yönetimi konuya dair açıklama getirmeli.

  1. Ders yoğunluğunun ve derslerin ilerleyiş biçiminin öğrencilerin durumuna göre yeniden düzenlenmesini, karar alma süreçlerine öğrencilerin dahil edilmesini,
  2. Sınavlarda kamera ve mikrofon kullanımının kaldırılmasını, öğrencilerin KVKK metni imzalamak zorunda bırakılmamasını ve kişisel alan ihlaline son verilmesini,
  3. Bilgisayar, internet vb. teknik ihtiyaçlarımızın karşılanmasını; kişisel nedenli olmayan aksaklıklarda ödevlerde ek süre uygulaması, sınav ve quizlerde sınav tekrarı ya da muafiyet sağlanmasını,
  4. Yaşadığımız sosyal ve psikolojik sorunlar için okulun psikolojik destek hizmetinin geliştirilmesini ve ücretsiz olarak sunulmasını, talep ediyorum.

Gereğinin yapılmasını bilgilerinize arz ederim.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Emek Partisi Ordu İl Örgütü: Acı reçete değil insanca yaşanacak asgari ücret

SONRAKİ HABER

Hakemin ırkçı söylemi nedeniyle ertelenen PSG-Başakşehir maçı oynandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa