Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: Bir ülkede vesayet varsa, orada adalet yoktur
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Hazine Ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Meclis'te bütçe görüşmelerinde konuştu. Adalet Bakanı, "Vesayet düzeninin bekçiliğini yaptığı dönemler geride kalmıştır" dedi.
Abdulhamit Gül | Fotoğraf: Metin Aktaş / AA
2021 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ve 2019 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmelerine katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, milletvekillerine sunum yaptı.
Bakan Gül, yargının tarafsız olduğunu öne sürerken, "Bütün renkleriyle, diliyle, inancıyla ve yaşam tarzıyla milletin tamamına eşit yakınlıktadır. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı; milletin yargıya güvenini artıracak, 'adalet yerini buldu' duygusunu geliştirecek en temel anayasal ilkedir. Her zaman söylediğimiz gibi, mahkemeler, yürütme hiyerarşisi içinde bir taşra müdürlüğü değildir, Adalet Bakanlığının bir il müdürlüğü değildir" ifadelerini kullandı.
Gül, “Yargının hukukun değil, vesayet düzeninin bekçiliğini yaptığı dönemler geride kalmıştır. Bir ülkede vesayet varsa, orada adalet yoktur” dedi.
Gül, ceza adaleti sisteminin suçlular için caydırıcı, masumlar ve mağdurlar için ise koruyucu olduğu ölçüde etkin ve adil olduğunu belirterek, "Masum bir vatandaşımızın hukuktan emin olması, onurunun ve itibarının asla lekelenmemesi gerekir. Bu inançla 2017 yılında CMK'da yaptığımız düzenleme büyük bir güvence sağlamıştır. Hiçbir delile dayanmayan, soyut ve genel nitelikteki ihbarlar üzerine 'soruşturma yapılmasına yer olmadığı' kararı verilmektedir. Bu usul, geçen üç yılda lekelenmeme hakkını korudu, geliştirdi. 2020 yılında da çok olumlu sonuçlar aldık. Söz konusu değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren toplam 455 bin ihbarda 292 bin adet soruşturma yapılmasına yer olmadığı kararı verilmiştir" diye konuştu.
HAZİNE VE MALİYE BAKANI DA GÖRÜŞMELERDE KONUŞTU
Hazine Ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2021 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, dünyanın çok farklı bir dönemden geçtiğini, Kovid-19 salgınının küresel ekonomi üzerinde yıkıcı etkiler yaptığını söyledi.
Elvan, "Küresel gelir ve ticarette sert bir daralma, yüz milyonları bulan istihdam kayıpları ve tırmanan küresel borçlulukla karşı karşıya kalmış bulunuyoruz. Aşı haberleriyle tünelin ucunda ışık görünse de önümüzdeki dönem üst düzeyde hassasiyet gerektirmeye devam ediyor" dedi.
Türkiye’de son 1 yılda borçluluğun artış oranının yüzde 30 olduğunu açıklayan Elvan, “Dünya ortalamasının oldukça altında bir borçluluk oranına sahibiz” ifadelerini kullandı.
Lütfi Elvan, “Yatırım ortamının daha fazla iyileştirilmesi noktasında yargı reformuna hükümet olarak büyük önem atfediyoruz” dedi.
Hukuku ekonomiden ayrı düşünmenin mümkün olmadığını, iyi işleyen bir ekonomik yapının olmazsa olmazının güven olduğunu ifade eden Elvan, "Bu güvenin en önemli teminatı hiç kuşkusuz hukuktur" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)