Şavşat’ta hukuksuz HES projesine karşı derneklerden çağrı: Şavşat’ı terk et
Şavşat’ta Akyurt Enerji A.Ş tarafından HES projesine karşı 20 dernek tarafından yapılan açıklamada; “HES’ci şirket yalanlarını da yanına al Şavşat’ı terk et” denildi.
Fotoğraf: Şavşat Dernekleri Federasyonu
Gençağa KARAFAZLI
Artvin
Şavşat’ta hukuksuz bir şekilde başlatılan HES çalışmasına karşı 27 köy muhtarının yaptığı ortak basın açıklamasından sonra bu kez Şavşat Dernekler Federasyonu öncülüğünde 20 dernek hukuksuz bir şeklide yürütülen HES projesine karşı ortak bir basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.
Açıklamada; “HES’ci şirket yalanlarını da yanına al Şavşat’ı terk et diyoruz. Verilecek bir damla suyumuz, kesilecek bir tek dalımız yoktur” denildi.
“HUKUKSUZ BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMA BAŞLATMIŞTIR”
Şavşat Dernekler Federasyonu ve 20 derneğin ortak basın açıklamasında eski Artvin Valisi ve oğlunun şirketinin yasalara aykırı ve hukuksuz bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğü ifade edilerek şu görüşlere yer verildi: “Akyurt Enerji AŞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından aldığı ‘ÇED olumlu kararıyla’ Artvin/ Şavşat Hanlı ve Kireçli köylerinde yapmayı planladığı Hanlı HES 1-2 regülatörü ve HES revizyon projesine karşı Rize İdare Mahkemesi nezdinde 2018 yılında 28 köy temsilcisi ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) tarafından bir iptal davası açılmış ve mahkemece ÇED olumlu kararının iptaline karar verilmişti. İptaline ilişkin kararın taraflara tebliği üzerinden ( 21 Eylül 2020 tarihinde) 15 gün dahi geçmeden bu kez Artvin Valiliği il Çevre ve şehircilik Müdürlüğünden ‘ÇED Gerekli değil’ kararı alınarak 3 iş makinasıyla hukuksuz bir şekilde inşaat çalışmaları başlatılmıştır”
“BEN HER ŞEYİ YAPARIM” DİYOR
Eskiden Şavşat Kaymakamlığı ve Artvin Valiliği yapan HES şirketi sahibinin şu an merkez valiliği görevini sürdürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Her ne kadar şirket hisselerinin çocukları üzerinde olduğu iddia edilse de iptal davasının kararını dahi beklemeden sahada hızar ve iş makinalarıyla orman kırımı yaparken bölge halkının müdahalesi üzerine önce kimliğini gizlemiş, ısrarlı sorular üzerine kimliğini açıklamıştır. ‘Yürütmeyi durdurma kararı olmadıkça ben her şeyi yaparım’ diyebilen kıdemli kamu kurumu yöneticisinin sorunlara yaklaşımı bu çerçevededir. Bu olayların yaşanmasından yaklaşık bir ay sonra da Mahkemece iptal kararı verilmiştir” denildi.
Orman kıyımı yapıldığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi: “Ortada mahkeme kararı varken ve üstelik kurulum gücünü 3 kat yükselterek sırf ÇED yönetmenliğinde yer alan 10 MW altında olma durumuna dayanarak aynı dere, aynı coğrafya ve aynı nedenler ortadayken sırf bir işlem üzerinden doğa Kırım’ı yapmak hukuk tarafından himaye edilemez. Bu nedenle de yine 28 köy halkı ve STK’ları adına bu karara karşı da tarafımızca ÇED gerekli değil kararının iptali davası açılarak yürütmeyi durdurma talebinde bulunulmuştur.”
“YEREL BASINI ETKİ ALTINA ALIP GERÇEKLERİ SAPTIRIYOR”
Özellikle yerel basında kamuoyunu yanıltmaya, gerçeği karartmaya veya saptırmaya yönelik çalışmalar yapıldığı bildirilen açıklamada, “Bir köyde 2 kişiyle yapılan röportaj yayımlanarak ‘köylülerin HES istedikleri’ propagandası yapılmaktadır. İlk yargı kararında; 44 sayfalık bilirkişi raporunda saptanan ve yargı kararı haline gelen eksik, yanlış ve hukuksuzluk tespiti özellikle yok sayılmaya çalışılmaktadır. Yargı kararına karşın 28 köyün içme ve sulama su haklarının bölgenin tek içme ve sulama kaynağı olan Karagöl suları insanlar ve tüm canlılar için bir yaşam hakkı kapsamındadır. Şavşat halkı yaz ortasında kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirmiş ve iş makinelerini sahadan çıkarmıştır. Bu kez yeniden iş makinalarının sahaya girmesi üzerine aynı yerde 28 Kasım günü bir kez daha kış koşullarına rağmen bir basın açıklaması daha yaparak hukuksuzluğu dile getirmişlerdir. Çareyi hukukta arayan Şavşat halkının çığlığına tüm kamu görevlileri kulak vermeli, bu doğa kırımı derhal durdurulmalıdır.”
“GÖLET TUZAĞINA KARŞI 27 KÖY MUHTARI GEREKLİ CEVABI VERMİŞTİR”
Krater gölünün suyunun alınarak HES’lere vermek için göletin planlandığını öğrenen vadi halkının, 01 Aralık 2020 günü Artvin de DSİ, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Valiliğe dilekçeler vererek bu projeyi ve bölgeye yapılacak hiçbir HES’i istemediklerini vurguladığı hatırlatılan açıklamada, “Bu cevap 27 köy muhtarı tarafından kendi köylerinin kararı olarak ifade edilmiştir. Bu cevaba dayanarak hukuksuzluk rekoru kıran, mahkeme kararlarını yok sayan, Şavşat ve Artvin halkını yalan ve yanlış haberleriyle aldatmaya çalışan Akyurt Enerji AŞ ve onun kalem sörlerine aşağıda isimleri bulunan kurum ve kuruşlar olarak; HES’ci Şirket yalanlarını da yanına al Şavşat’ı terk et diyoruz. Verilecek bir damla suyumuz, kesilecek bir tek dalımız yoktur” denildi.
“HANGİ İZİNLE ÇALIŞTIKLARI BELLİ DEĞİL”
Köylülerin Avukatı Recep Akyürek her yanı tutarsızlıklarla dolu bir durumla karşı karşıya kaldıklarını belirterek şunları ifade etti; “Artvin İl Meclisinde İl İmar Komisyonunda AKP ve MHP oylarıyla alınan bir karar var, bu karar daha onaylanmadı ancak firma çalışmaya başladı. Biz bu karara karşı şimdi dava açıyoruz. Ayrıca keşif için bedelleri de yatırdık. Şirketin hangi izinle çalıştığı belli değil. Ne tür bir izin var biz de bilmiyoruz. Ama şirket tüm bunlara rağmen çalışmaya devam ediyor. Ne söyleyeceğimi bile söylemekte zorlanıyorum. Devlet halkın karşısında şirketin emrinde geziyor, olmaz böyle şey. Yasalar var hukuk var herkes bunlara göre davranmak zorundadır.”
İMZACI DERNEKLER
Şavşat Dernekleri Federasyonu , Şavşat Kültür Turizm Dayanışma Derneği, Pınarlı Köyu Kültür ve Dayanışma Derneği, Şavaş Köyü Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği, Veliköy Kültür Kalkındırma ve Dayanışma Derneği, Ciritdüzü Köyü Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Şavşat Küplüce Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği, Çavdarlı Köyü Kültür Turizm ve Kalkındırma Derneği, Ilıca Köyü Kültür Turizm Yardımlaşma Derneği, Mey-Der (Meydancık Beldesi Sosyal Dayanışma Kültür ve Turizmi Geliştirme Derneği) , Şavşat Karaköy Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği, Düzenli Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Şavşat Tepeköy Kültür Dayanışma Derneği, Kirazlı Köyü Sosyal Yardımlaşma Dayanışma, Turizm ve Kültür Derneği, Çoraklı Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Üzümlü Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kurudere Köyü Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği, Şenocak Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği, Artvin Şavşat Cevizli Köyü Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Şavşat Çiftlik Köyü Kültür Turizm Kalkınma Sosyal Yardımlaşma Derneği, Artvin Şavşat Yoncalı Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Şavşat Hanlı Köyü Gençliği Kültür Dayanışma ve Turizm Derneği.