13 Aralık 2020 08:39

EMEP: Sağlıkçılar için Kovid-19’u meslek hastalığı kabul eden düzenlemeler yapılmalı

Emek Partisi yaptığı açıklamada, Kovid-19'u sağlık emekçileri için meslek hastalığı olarak kabul eden düzenlemenin derhal yapılması gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Umut Yeğin, dünyada 130’dan fazla ülkede koronavirüsün meslek hastalığı olarak düzenlendiğini belirterek, “Sağlık emekçileri için Kovid-19’u meslek hastalığı olarak kabul eden düzenleme derhal yapılmalıdır” dedi.

Sağlık kurumlarında çalışan tüm emekçilerin salgının başından beri bir yandan salgınla diğer yandan da sorunlarının çözümü için mücadele ettiklerini ve sorunlarını, “Yönetemiyorsunuz, tükeniyoruz” “ölüyoruz” diyerek dile getirdiklerini belirten Yeğin, “Bu çığlıklara duyarsız Sağlık Bakanlığı ve iktidar sorunları çözmüyor, daha da derinleştiriyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk bütçe görüşmelerinde sağlık hizmeti sunan tüm emekçilerin bu çığlığına, sağlık örgütlerinin aylardır mücadele ettikleri, halk içerisinde sahiplenilen ‘koronavirüs meslek hastalığı kabul edilsin’ taleplerine ‘düzenleme yapmaya gerek yok’ diyebildi. Bakan, ‘tüm düzenlemeler var, olmayan bir sorunu konuşuyoruz’ diyerek halkı aldatmaya çalışırken, sağlık emekçilerinin aklıyla da alay etmeye çalıştı. Aslında Bakan, sorunun ne boyutta olduğunu açıklamasıyla da itiraf etmiş; ‘Şu ana kadar bize 5 başvuru var, ikisi devlet memuru, onları vazife malulü saydık’ demiştir. Sayın Bakan, bugüne kadar 231 sağlıkçı yaşamını kaybetti, en az 120 bin sağlık emekçisi kovid pozitif oldu. Size sadece 5 başvurunun ulaşması zaten koronavirüsün iş kazası, meslek hastalığı sayılmasının, bu yönde işlem yapılmasının engellendiğini ortaya koymaktadır” dedi.

“MESLEK HASTALIĞI İÇİN BİLDİRİM BİZZAT KAMU ELİYLE ENGELLENMEKTEDİR”

Mevcut yasal düzenlemelere göre zaten koronavirüs meslek hastalığı-iş kazası kapsamında olması gerektiğine işaret eden Yeğin şunları söyledi, “Ancak iktidar bu konudaki sorumluluğundan, karşılaşacağı yükümlülüklerden kaçmak için yasal düzenlemeleri hiçe sayan bir SGK genelgesi çıkartmıştır. 7 Mayıs tarihli genelgeyle sağlık hizmetinde çalışanların pozitif olduklarında iş kazası, meslek hastalığı için bildirim yapmaları bizzat kamu eliyle engellenmektedir. İş kazası meslek hastalığı tespiti, uzun yıllar sürecek tespit davalarına dönüştürülmekte, emekçilerin hak talepleri bu yolla savuşturulmak istenmektedir.”

“İKTİDAR SAĞLIK EMEKÇİLERİNİ AĞIR ÇALIŞMA YÜKÜ ALTINDA BIRAKMAKTADIR”

Bilimsel tüm verilerin sağlık hizmetinin her kademesinde çalışanların kovid olma riskinin yaptıkları iş nedeniyle toplumun diğer kesimlerine göre 4-5 kat daha fazla olduğunu gösterdiğini vurgulayan Yeğin, “Türkiye’de olduğu gibi bu riskin 10 katına kadar çıkan ülkeler vardır. Çünkü iktidar üretimi, patronların sömürüsünü her koşulda sürdürmekten vazgeçmeyerek işçi sınıfı ve emekçileri salgınla yüz yüze bırakırken, bu politika sağlık emekçilerinin yükünü ve risklerini de artırmaktadır. Üstelik sağlık kurumlarında yeterli önlemler alınmayarak, sayıca son derece yetersiz çalışanla ağır çalışma yükü altında bırakmaktadır” dedi.

Yeğin, “Ülkemizde de bu konuda var olan yasal, fiili tüm engeller ortadan kaldırılmalı, koronavirüsün meslek hastalığı olarak kabulü düzenlemesi derhal yapılmalıdır. Partimiz, koronavirüsle mücadele ederken yitirdiğimiz tüm sağlık emekçilerini saygıyla anarken, mücadelelerinde birlikte olmaya devam edecektir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli Emek Gençliği: Erdal Eren sosyalizm mücadelemizde yaşıyor

SONRAKİ HABER

Antalya'da çocuk işçi Halil'in yaşamını yitirdiği iş cinayetinde 1 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa