Gıda işçileri: Asgari ücretteki artışı da zamlarla geri alacaklar
Asgari ücretten beklentilerinin düşük olduğunu belirten TAB Gıda işçileri, ücret artsa da zamlarla eriyeceğini söylüyor.
Fotoğraf: Pixabay
Kadir ÖRNEK
Hilal KILIÇ
Ankara
Çalışma koşullarını ve asgari ücret tartışmalarını konuştuğumuz TAB Gıda işçileri, pandemi ile birlikte artan sorunlarını anlattı. Ücretsiz izine çıkarmalar başlayınca sırayla çalıştıklarını anlatan işçiler de var, kaza yaptığında “Siparişi teslim ettin mi” diye sorulan kurye de... Asgari ücretten beklentilerinin düşük olduğunu belirten işçiler, ücret artsa da zamlarla eriyeceğini söylüyor.
Türkiye’nin en büyük fastfood zincirinden biri olan TAB Gıda’da çalışan bir kadın işçi, asgari ücret ne kadar artarsa artsın yapılan zamlar karşısında eriyeceğini söylüyor. İşçi, “Her şey o kadar pahalı ki; aldığımız başka şeylere gidecek. Vergi muafiyeti geleceğini de hiç sanmıyorum. Baştakiler böyle olduğu sürece bu şekilde sürmeye devam eder” dedi.
İşçilerin üzerindeki baskıların da arttığını ifade eden işçi, “Mesela geçen gün bir markette çalışanlar işten çıkarmalara karşı bir araya geldi. İnsanları ona rağmen ücretsiz izne çıkardılar. Şimdi hepsi zorluk çekiyor” diye konuştu. İşyerlerinden de iki arkadaşının ücretli izne çıkartıldığını belirten işçi, ailesinde tek çalışan olduğunu söyleyerek, “Çalışmak zorundayım. Ücretsiz izne çıkarılmaktan ya da işsiz kalmaktan tedirgin oluyorum” dedi.
Asgari ücretin şu an dört kişilik bir ailenin en temel ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamadığını sorduğumuzda, “Aslında onu bile karşılamıyor. 100-200 TL’ye marketten her şeyi alırsınız diyor televizyondakiler. Bu para ekmek, su gibi temel ihtiyaçları karşılamaya bile yetmiyor” diye tepki gösterdi.
‘KİMSE İŞSİZ KALMASIN DİYE SIRAYLA ÇALIŞIYORUZ’
Başka bir şubede çalışan iki işçi ise “Asgari ücreti onlar belirleyecek sonuçta, biz de bekliyoruz. Şimdi 4 bin TL olsa 2-3 ay sonra zamlar, vergiler derken yine eriyip gider” dedi. Yemek yerlerinin kapatılmasından sonra ücretsiz izne gönderilen işçi sayısının da arttığını belirten işçiler, “Biz birbirimizi mağdur etmemeye çalışıyoruz. Haftayı gün gün bölüştük mesela, en azından hepimiz çalışalım az da olsa elimize para geçsin diyoruz. Böyle durumlarda başka önlemlerin alınması gerekirdi ama sonuçta patron” diye konuştu.
‘KAZA YAPTIM, SİPARİŞİ TESLİM ETTİN Mİ DİYE SORDULAR’
Özellikle paket servisin arttığı bu dönemde yoğun çalışan kuryeler de “Asgari ücretle yaşamak mümkün mü ya, mecburen ekstra işler yapmak zorunda kalıyoruz” dedi. Kuryelerden biri, “Yıllar önce motorla bir kaza yaptım ve iş için binmem bir daha, dedim. Ama bakın şimdi yine buradayım, para lazım, ne yapalım?” derken diğer kurye ise “Aldığımız para yetiyor mu kısmını geç, motorla kaza yapıyorum mesela ‘Siparişi teslim ettin mi’ diye soruyorlar önce. Canımızın kıymeti yok ki bu para yeter mi diye düşünsünler?” dedi.
Başka bir şubeden kadın işçi ise “Pandemi döneminde gördük, yardım diye dağıtılan para da bizlerin parasıydı. Yine bizim kazandırdığımız paradan ne kadarını bize vereceklerini konuşuyorlar. Verilenle yaşanılmadığı da ortada” diye konuştu.