27 Aralık 2020 12:22

12 kişinin hayatını kaybettiği hastane yangınında ‘ihmal’ uyarısı

Antep'te 12 kişinin yaşamını yitirdiği yoğun bakım servisi yangınının ardından ortak açıklama yapan TMMOB ve TTB ihmallere işaret etti.

Fotoğraf: Adsız Günebakan/AA

Paylaş

Antep'te 12 kişinin yaşamını yitirdiği yoğun bakım servisi yangınının nedeni henüz netlik kazanmazken yangına ilişkin ortak açıklama yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) ihmallere işaret etti; “Yoğun bakımlarda çalıştırılan sağlık personelinin sayıları acilen arttırılmalı, çalışma saatleri azaltılmalı, tıbbi cihazların kontrol sıklığı arttırılmalı, tıbbi cihazlara bakan personel yeniden eğitimden geçirilmelidir” dedi.

Açıklamada, yangının çıktığı hastanenin, iş sağlığı ve güvenliği bakımından gerekli önlemleri alıp almadığının ve Sağlık Bakanlığı tarafından gerekli denetimlerin yapılıp yapılmadığının henüz kamuoyuna açıklanmadığı belirtildi.

"YÜKSEK AKIŞLI CİHAZLAR RİSKLERİ DE ARTIRDI"

“İlk tespitler, yangının bir patlamadan değil yüksek akış nazal oksijen terapi tedavisinde kullanılan cihazdan kaynaklandığı yönündedir” denilen açıklamada, koronavirüs vaka sayılarındaki artışla daha sık kullanılan bu cihazların riskleri de beraberinde getirdiği ifade edildi.

Antep’te yaşanan aşırı yoğun çalışmanın, dikkatsizlik, tedbirsizlik ve ihmaller zinciri sonucu gelişen bu olaya benzer olayların tekrar yaşanmaması için tüm önlem ve tedbirlerin acilen alınması gerektiği vurgulanan açıklamada yetkililerin yanıt vermesini talep ettiği sorulardan bazıları şöyle sıralandı:

  • Sağlık Bakanlığının kazadan sadece birkaç gün önce gönderdiği uyarı niteliğindeki yazısı geç kalmış bir yazı değil midir?
  • Sağlık Bakanlığının ilgili yazısında belirtilen yangınlar ne zaman ve hangi hastanelerde olmuştur?
  • Bu sistemlerin bakım ve kontrolleri düzenli yapılmakta mıdır?
  • “Hizmet alımı” denilen taşeron personelin mesleki eğitimi var mı?
  • Bu cihazlar üzerinde üretici-ithalatçı firmanın güvenilirliği ve sorumluluğu nedir?

"TÜM HASTANELER ACİLEN DENETLENMELİ"

Ortak açıklamada talepler ise şöyle sıralandı:

  • Teknik personel dahil hastanelerde çalışan bütün personelin başta iş güvenliği olmak üzere eğitimli olması gerekmektedir.
  • Tüm hastaneler acilen ilgili meslek odaları tarafından denetlenmeli, denetimlerde eksiklikleri tespit edilen hastanelerin iyileştirme çalışmaları planlı bir şekilde süratle yapılmalıdır.
  • Özelleştirme, serbestleştirme politikalarının bir parçası olan hastane hizmetlerinin taşeronlaştırılması uygulamasından vazgeçilmeli; sağlık sistemi kamucu sağlık ve güvenlik kurallarına göre yeniden düzenlenmelidir. (HABER MERKEZİ)

{{421610}} 

ÖNCEKİ HABER

İçişleri Bakanlığı yılbaşı kısıtlamalarıyla ilgili yeni genelge yayımladı

SONRAKİ HABER

Roboskî Katliamı'nda yakınlarını kaybedenler: Sürekli uyuyup unutmak istiyorduk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa