Varlık fonunun denetlenmemesine ‘pandemi’ kılıfı
CHP’li Özgür Özel, Saray'ın denetlenmeyen, hesap vermeyen, hesap sorulmayan, kendisinden başka kimsenin söz hakkının olmadığı bir rejim yaratmak istediğini belirtti.
Fotoğraflar: DHA&AA
Türkiye Varlık Fonunun 2019 denetimi hâlâ yapılmadı. Bu denetimin gecikmesine de ‘pandemi’ kılıfı bulundu.
CHP Grup başkanvekili Özgür Özel’in Türkiye Varlık Fonu’nun denetim sürecinin gecikmiş olduğu, ilgili mevzuatta raporun ekim ayında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek olmasına rağmen, raporun henüz Meclise sunulmadığına dikkati çekerek yönelttiği soru önergesini TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, “Varlık Fonu denetim raporuna ilişkin süreç TBMM Başkanlığı’nca yakından takip edilmekte olup, Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından ilgili kurumlarla görüşmeler gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda 2019 yılı denetimi ile ilgili olarak mezkur düzenlemedeki ilk denetim aşaması olan bağımsız denetimin 2020 yılı Ağustos ayı itibarıyla tamamlandığı, ancak içinde bulunduğumuz Covid-19 salgınının olumsuz etkileri sebebiyle, denetimin ikinci aşaması olan Cumhurbaşkanlığı tarafından görevlendirilecek alanlarında uzman merkezi denetim elemanları tarafından yapılacak denetim sürecinin henüz tamamlanmadığı anlaşılmaktadır” dedi. Bilgiç, “Bu TBMM’nin denetim yetkisini geciktiren bir durumdur. Kanunlarda öngörülen usullere veya öngörülen sürelere uyulmaması halinde ilgililer hakkında özel bir yaptırım uygulanabilmesi, ancak kanun koyucunun bu yönde bir düzenleme yapmış olması halinde mümkündür. Bu konuda bir yaptırım öngörülmemiştir” ifadesini kullandı.
“DENETLEMEYEN FON TOPLANTILAR YAPTI, ANLAŞMALAR İMZALADI”
Bilgiç’in Türkiye Varlık Fonu’nun denetim sürecine ilişkin önergesine verdiği yanıtı değerlendiren Özel, “Cumhurbaşkanlığı’nın siyasi faaliyetlerine engel olmayan pandeminin, Cumhurbaşkanlığı’nın yerine getirmesi gereken bürokratik zorunluluklarına bir engel oluşturduğu iddiası inandırıcılıktan uzaktır. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin il ve ilçe kongrelerinin yapıldığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin çalıştığı, Sayıştay’ın tüm denetimlerini yerine getirebildiği bir dönemin Varlık Fonu’nun denetimine engel olması mümkün değildir. Kaldı ki bizzat Varlık Fonu’nun toplantılar yaptığı, anlaşmalar imzaladığı bir dönemden bahsediyoruz. Cumhurbaşkanlığı’nın bu bahanesine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin alet edilmiş olması da Parlamento açısından utanç vesilesidir” ifadesini kullandı.
Özel, “Saray rejimi, denetlenmediği, hesap vermediği, hesap sorulmayan, kendisinden başka kimsenin söz hakkının olmadığı bir rejim yaratmak istemektedir. Ülkemizin en değerli varlıklarının yer aldığı bir fonun denetimden kaçırılmak istenmesi ve bunun bir alışkanlık haline getirilmesi gerçeğiyle karşı karşıyayız. Ne olursa olsun saray rejimi hesap vermekten kaçamayacaktır. Yapılmış olan bu usulsüzlükleri de usulsüzlüklere aranan kılıfı da unutmayacağız” değerlendirmesinde bulundu. (İstanbul/EVRENSEL)