05 Ocak 2021 15:24

Uşak Kaynak İplik'te sendikalı 4 işçi işten atıldı

Pandemi gerekçesiyle işten atma yasağı ilanına rağmen Uşak'ta faaliyet gösteren Kaynak İplik'te sendikalaştıkları için 4 işçi işten atıldı.

Kaynak İplik işçileri | Fotoğraf: Öz İplik-İş Sendikası

Reklam

Uşak’ta faaliyet gösteren ve yaklaşık 560 kişinin çalıştığı Kaynak İplik fabrikasında Öz İplik-İş Sendikasında örgütlendikleri için işten atılan 4 işçi eylem yapmak isterken sendika yöneticileriyle birlikte gözaltına alındı.

Yetki başvurusunun ardından fabrikada baskıların arttığını ve işveren vekillerinin “Bizim merkez Denizli'de, talimatları uyguluyoruz” şeklinde cevap verdiği öğrenildi. Cevap üzerine Öz İplik-İş Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Yıldız, Örgütlenme Uzmanı Adem Güzelkaya ve işten atılan 4 işçi bugün Denizli'deki Kaynak İplik önünde açıklama yapmak istedi. "Kaynak İplik'i toplu pazarlık hakkına saygı göstermeye ve işten atılan üyelerimizi işe geri almaya davet ediyoruz" yazılı pankart açan sendika yöneticileri ve işten atılan işçiler gözaltına alındı. Gözaltından bırakıldıktan sonra Evrensel'e konuşan Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Yıldız, "İşten çıkarmalar son bulmalı, işten çıkarılan arkadaşlar bir an önce işlerine geri dönmelidir" dedi.

"YEMEKHANEDEN 5 DK GEÇ GELME GEREKÇESİYLE İŞTEN ATTILAR"

Örgütlenme faaliyetinin 12 Ağustos 2020'de başladığını aktaran Yıldız, kısa sürede yetki sayısına ulaştıklarını söyledi. Yıldız, 20 Ekim'de gelen itiraz üzerine yüzde 51'le 16 Kasım'da tekrar yetki başvurusunda bulunduklarını ifade etti. Ekim ayı içerisinde Metin Çürük ve Gökhan Bülbül'ün sebepsiz yere işten atıldıklarını söyleyen Yıldız şöyle devam etti:

"Arkadaşlarımızın işe iade edilmesi için Uşak'ta eylemlerimiz devam etti. İşverenden defalarca randevu talep etmemize rağmen hiçbir yanıt alamadık. 2 Ocak cumartesi 2 arkadaşımız daha 'Yemekhaneden 5 dakika geç geldiği' gerekçesiyle ilk tutanakla işten atıldı."

İşverenin itirazını Denizli mahkemesine yaptığını belirten Yıldız, "Pazartesi tekrar ulaşmaya çalıştık. Bize 'Genel merkezden gelen talimatı uyguladık' dediler. Biz de genel merkez olan Denizli'de işe iade için eylem yapma kararı aldık. Denizli'deki fabrika önünde pankart açtık ve 3-5 dakika içinde jandarma geldi kimliklerimizi aldı. İhbar üzerine gelen jandarmaya 'şikayet edeni çağırın' dedik. İşveren vekili mali müşavir gelerek Denizli ile Uşak'ın alakası olmadığını söyledi. Bizi gözaltına aldıklarında biz de şikayetçi olduk, fakat onları ifadeye çağırmadılar" dedi.

"İŞÇİLERE BOŞ KAĞIT İMZALATIYORLAR"

Pandemi yasağı olmasına rağmen işten atılmaların yaşanmasına tepki gösteren Yıldız, "İftira atarak 13-15 yıllık arkadaşlarımızı tazminatsız olarak kış günü işten attılar. Ustalar, yöneticiler 'Biz burada sendika istemiyoruz' diyerek işçi arkadaşlara mobbing uyguluyor. Boş kağıt imzalatıyor. İşçiler kendi yazmış gibi 'Biz sendika istemiyoruz' diye kağıt imzalatıyor. Bunlara dair de şikayette bulunduk. İşçi arkadaşlarımızın sonuna kadar arkasındayız. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. İşten çıkarmalar son bulmalı işten çıkarılan arkadaşlar bir an önce işlerine geri dönmelidir" diye konuştu. (Denizli/EVRENSEL)

Reklam