06 Ocak 2021 22:45

CHP Milletvekilleri Evrensel'e verilen cezaya tepki gösterdi

Evrensel'e Ticaret Bakanlığı tarafından verilen 21 bin liralık cezaya CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel ve CHP'nin gazeteci kökenli Milletvekili Utku Çakırözer tepki gösterdi.

Evrensel okuyan işçiler

Fotoğraf: Polat Çağlayan

Paylaş

Ticaret Bakanlığının, Evrensel’in 25. yıl dönümünde yayımlanan reklam filmi nedeniyle 21 bin lira ceza vermesi tepkilere neden oldu. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel “Basın İlan Kurumu eliyle Evrensel gazetesine yönelen çok ciddi bir baskı halen devam ederken, bunun başka kurumlarca da sürdürülüyor olması iktidarın basına yönelik otoriter ve intikamcı bakış açısını göstermektedir.” derken, CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Evrensel’e verilen her cezanın 83 milyonun özgürlüğüne, haber alma hakkına vurulan bir darbe olduğunu belirtti.

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, gazetemize TELE1’de yayımlanan reklam nedeniyle 20 bin 953 TL iradi para cezası verdi. Reklam filminde Newroz mitinginde sarı kırmızı ve yeşil renkler bulunan bir şalı taşıyan çocuk fotoğrafının yer alması cezanın gerekçesi yapıldı; reklam filminin 6502 sayılı Kanun’un 61. maddesini ihlal ettiği öne sürüldü. Cezaya milletvekilleri tepki gösterdi.

"BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLMİŞTİR"

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, ortada bir mahkeme kararı bile olmadan bir gazetenin reklamı yayımlandı diye hem yayımlayan kuruluş olan TELE 1’e, hem de gazetemize, idari kurumlar tarafından yaptırım uygulanmasının demokrasilerde temel hak ve özgürlük ihlali olduğunu belirterek “Hem ifade özgürlüğü, hem de basın özgürlüğü ihlal edilmektedir. Evrensel gazetesi zaten daha önce iktidarın sopası haline dönüşen Basın İlan Kurumu tarafından defalarca yine hiçbir hukuki temeli, mahkeme kararı olmadan yaptırıma uğrayan bir basın organıydı. Şimdi bir de bunun üzerine Ticaret Bakanlığının yeni yaptırımının eklenmesi, halkın haber alma hakkı için mücadele veren Evrensel gazetesi ve benzer yayın organları için hayati bir müdahaledir. Kabul edilemez, demokrasilerde yeri yoktur.” dedi.

EVRENSEL VE TÜM BASKI GÖREN KURULUŞLARLA DAYANIŞMAYA

Çakırözer şöyle devam etti: “Tek adam yönetimi gerçekleri yazan, yorumlayan basın organlarına ne kadar baskı, yasak, sansür, ambargo uygularsa uygulasın Türkiye’de gazeteciler ve Evrensel gibi halkın haber alma hakkı için özveriyle gazeteciliğe devam eden basın organları ‘inadına’ gazetecilik yapmaya devam edecek. Evrensel’e ve halkın haber alma hakkı için mücadele veren gazete, televizyon ve internet sitelerine verilen her ceza, uygulanan her karartma, sadece bu kurumlara değil; 83 milyonun özgürlüğüne, haber alma hakkına vurulan bir darbedir. Bu yüzden, demokrasiye, hakkına ve hukukuna önem veren tüm bireyleri, bugün Evrensel için yarın baskıya uğrayacak hangi kuruluş olursa olsun onun için dayanışmaya çağırıyorum.”

"İKTİDARIN BASINA YÖNELİK İNTİKAMCI BAKIŞ AÇISI"

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel ise gazetemize 21 bin TL para cezası verilmiş olmasının mevzuatın nasıl konjonktüre göre yorumlandığının bir kanıtı olduğunu belirterek “Mevzuat konjonktüre göre yorumlanamaz. Bundan çok değil birkaç yıl önce iktidar partisi sözcülerinin kullandıkları ifadeler, birlikte miting yaptıkları kişi ve sanatçıların kıyafetleri hafızalardayken, Nevruzu simgeleyen renklerin birkaç saniye gözükmüş olması nedeniyle gazeteye para cezası kesilmesi gücün kötüye kullanımıdır.” dedi.

Bu reklamı yayınladığı için RTÜK’ün, TELE 1’e ceza kestiğini hatırlatan Özel şöyle devam etti: “Bu yıldırma ve baskı politikalarının Evrensel’e yansıması Ticaret Bakanlığı eliyle oldu. Basın İlan Kurumu eliyle Evrensel gazetesine yönelen çok ciddi bir baskı halen devam ederken, bunun başka kurumlarca da sürdürülüyor olması iktidarın basına yönelik otoriter ve intikamcı bakış açısını göstermektedir.

NE OLMUŞTU?

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan adına Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ahmet Erdal’ın imzasını taşıyan kararda, reklam filminin Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 5. maddesinde yer alan “Kamu düzenini bozan, şiddet hareketleri ile yasadışı veya kınanacak davranışlara yol açan, göz yuman, bu davranışları özendiren veya destekleyen unsurlar içeremez” hükmüne, 7. maddesinde yer alan “Reklamlar, ekonomik ve sosyal sorumluluk bilinci içinde ve haksız rekabete yol açmayacak şekilde hazırlanmalıdır” hükmüne; 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 61. maddesinde yer alan hükümlere aykırılık taşıdığı ileri sürüldü. Gazetemiz Avukatı Devrim Avcı, idare mahkemesine karşı dava açılacağını ifade etti. Gazetemizin 25. yaş kutlaması için hazırlanan videosunu yayımlayan TELE 1’e de idari para cezası verilmesi kararlaştırılmıştı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Rektörlük önünde istifa çağrısı yaptı

SONRAKİ HABER

Bahçeli, Boğaziçi öğrencilerini hedef gösterdi: Başı ezilmesi gereken bir komplo!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa