11 Ocak 2021 11:54

Sayacılar Adana’da iş bırakmayı tartışıyor

Adana'da bir saya atölyesinde bir araya gelen sayacılar, kayıt dışı çalıştıkları için pandemi döneminde günlerin çoğunu işsiz geçirdiklerini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’da parça başı çalışan sayacılar zam talebi ile iş bırakmayı tartışıyor. Atölyelerin yüzde 10 ila 15 civarında zam verdiği sayacılar en az yüzde 30 zam talep ediyor.

Adana Büyük Saat civarında bir saya atölyesinde toplantı yapan sayacılar, kayıt dışı çalıştıkları için pandemi döneminde günlerin çoğunu işsiz geçirdiklerini belirterek büyük firmaların bunu fırsata çevirmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

2018’de döviz kurundaki artışa bağlı olarak köklü firmaların peş peşe konkordato ilan etmesi ile aylarca işsiz gezen sayacılar iki yıldan fazladır düzenli çalışamıyor. Bu süreçte makinesini satıp mesleği bırakanların sayısı az değil. Pandemi sürecinin büyük bölümünü de işsiz geçiren sayacılar, ücretler böyle giderse firmaların iş yapacak sayacı da bulamayacağını söylüyor.

Bir işçi, “Her şeye yüzde 30, 40 zam gelmiş. Yüzde 10 zam mı olur? Geçen sene yağa, patatese, yumurtaya gelen zammı versinler yeter. Asgari ücrete bile yüzde 20 gelmiş. O bile kurtarmaz ama biz kalifiye elemanız bunu bile alamıyoruz. Bedel ödeyen hep sayacı. Böyle giderse iş diktirecek sayacı da bulamayacaklar” dedi.

"VAR GÜCÜMÜZLE DİRENECEĞİZ"

Bir başka işçi, geçen sene 8 liralık ipliğin 12 lira, 5 lira olan iğnenin 10 lira olduğunu belirterek, “Yol parası, elektrik, gıda ürünleri iki kat arttı. Asgari ücretin de altına düştük. Keşke asgari ücret alsaydım” dedi.

Mülteci işçilerin de bulunduğu toplantıda söz alan bir mülteci işçi, “Zaten işsizlik var. Bizde iş olmayınca ücret de olmuyor. Bir hafta 600 lira ile eve gidiyorsam bir hafta 150 lira ile gidiyorum. Dikmesek belki daha iyi” dedi.

Ayakkabı İmalatı Çalışanları Derneği Başkanı Mustafa Özay, asgari ücret zammının yüzde 21.6 oluğunu belirterek, “Buradaki arkadaşlarımızın çoğu usta olana kadar 10-15 yılını mesleğe veriyor. Kalifiye eleman. Aylığı 3 bin liraya gelmiyor. Sigorta zaten yok” dedi. Yüzde 30 zam istediklerini belirten Özay, “Var gücümüzle direneceğiz. Çoğunluk zammı vermediği takdirde iş başı yapmayacağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ücretsiz izne çıkarılan Migros depo işçisi: 1168 liraya geçinin diyorlar

SONRAKİ HABER

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat: BİK ‘Baskı ve İlan Kesme Kurumu’na dönüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa