Diyarbakır'da Yunus Memiş'in içinde olduğu vurgunun ayrıntıları ortaya çıktı
Diyarbakır’da Eski Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş'in de içinde olduğu vurguna dair yürütülen soruşturmada ayrıntılar ortaya çıktı.
Fotoğraf: MA
Diyarbakır’da kurulan yolsuzluk ve rüşvet çarkında yer alan isimlerin kurduğu ağ ve yaptıkları vurgun, teknik ve fiziki takiple ortaya çıktı. Haksız kazançların aktarıldığı kuyumcudaki paralara, ortak olunan spor merkezi ve bitcoin yatırımlarına el konuldu.
Mezopotamya Ajansında yer alan haberde, Diyarbakır eski İl Milli Eğitim Müdürü Feysel Taşçıer ile öğretmen S.D. ve memur H.E.T.’nin suç duyurusunda bulunması sonrası Diyarbakır Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu’na yapılan kimi alımlar ve işletmeye verilen mülklere dair ihaleler üzerinden gerçekleştirilen vurgunun detayları yer aldı.
Haberde Eğitim-Bir-Sen ile Memur-Sen Diyarbakır Eski İl Başkanı olan Diyarbakır Öğretmenevi Müdürü Yunus Memiş, kurum yöneticileriyle birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğü eski Yardımcısı Serkan Batur, Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu ve Yusuf Vural, Şeyhmus Mete, Nihat Güneş gibi iş insanlarının da aralarında bulunduğu 26 ismin, haklarında açılan dava ile sanık sandalyesine oturduğu yolsuzluk ve rüşvet vakasına dair detaylar yer aldı.
Diyarbakır Öğretmenevi’nde 2016, 2017 ve 2019 yılları arasında doğrudan temin ya da ihale yoluyla yapılan malzeme alımı, tadilat, kafe yapım inşaatı, kuruma ait restaurant ve kafenin işletmeye verilmesi, kahvaltı alımı gibi çok sayıda ihale üzerinden açılan davada, sanıklara yönelik görevin kötüye kullanılarak usulsüzlük yapılması, resmi ve özel belgede sahtecilik, gizli kalması gereken ihale bilgilerinin rüşvet karşılığında dağıtılmasıyla kamuyu zarara uğratma, bu suça ortaklık etme ve zimmet suçlamaları yöneltildi.
Yürütülen soruşturma kapsamında dosyanın bir numaralı sanığı Eğitim-Bir-Sen ile Memur-Sen Diyarbakır Eski İl Başkanı olan Diyarbakır Öğretmenevi Müdürü Yunus Memiş’in, kurumda doğrudan temin veya ihalelerden elde ettiği haksız kazancı, kamu görevlisi olması nedeniyle mal beyanında bulunamayacağı için Sur Kuyumcusu isimli işyerinde, Winner Fitnees Woman isimli spor salonuna gayri resmi ortak olarak, yine üçüncü şahıslar üzerine araç satın alarak ve takibi yapılamayan bitcoin isimli dijital para almak suretiyle değerlendirdiği ortaya çıktı.
PARALAR KUYUMCUYA AKTI
Yapılan teknik ve fiziki takip, alınan şüpheli ve sanık beyanlarından Memiş’in suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini ilk işleme tabi tuttuğu yerin Sur Kuyumcusu isimli işyeri olduğu saptandı.
İşletmenin sahipleri olan dava sanıkları Mustafa Engin ve Celil Engin’in bir kamu görevlisi olan Yunus Memiş’in düzenli olarak elden getirmiş olduğu kayıt dışı paraları alarak kuyumcuda muhafaza ettikleri ya da altın olarak değerlendirdikleri tespit edildi. Soruşturma dosyasında Memiş’in kuyumcusunun sahipleri olan Mustafa Engin ve Celil Engin’le bu para trafiğinin yer aldığı çok sayıda tape yer aldı.
Yapılan fiziki takipte Yunus Memiş’in 15 Ekim 2019 günü, daha önce kuyumcuya bıraktığı paradan 90 bin TL’yi dava sanıklarından olan Öğretmenevi Müdür Yardımcısı Mustafa Yaşar’ı göndererek kuyumcudan aldırttığı kamera kayıtlarına yansıdı. Memiş’in kuyumcu dükkanının sahiplerinde bulunan parasını, yeni alacağı bir araç bayisinin banka hesabına havale ettirmeye çalıştığı, ancak havale ücreti ödeneceği ortaya çıkınca Yüksel Gümüş isimli şahsı göndererek 146 bin TL aldırdığı ve Yüksel Gümüş’ün bu parayı araç bayisine götürerek verdiği, sonrasında da Yunus Memiş’in oğlu Ahmet Yasin Memiş adına 21 AAP 793 plakalı araç satın aldığı, böylelikle suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini akladığı belirlendi.
Yunus Memiş’in 27 Kasım günü aynı kuyumcuya 165 bin TL para bıraktığı belirlenirken, 14 Aralık 2019 günü ise dosya sanıklarından Vural Yapı Aydınlatma İnş. San. Tic. Ltd. Şti.’nin sahibi Yusuf Vural’ın geldiği Sur Kuyumcusu’ndan içerisinde 6 deste para bulunan siyah poşetle ayrıldığı kamera görüntüleriyle kayıt altına alındı.
1 BUÇUK AYDA 340 BİN TL YATIRDI
Kuyumcuya yapılan baskında el konulan ajandaya göre, 12 Ekim ile 27 Kasım 2019 tarihleri arasında toplam 340 bin para yatırıldığı, 24 Ocak 2020 tarihine kadar bu paranın 296 bin lirasının çekildiği belirlendi. Diyarbakır Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla Memiş’in kuyumcuda emanet bıraktığı 20 bin TL paraya el konuldu.
Memiş, polisteki ifadesinde şunları söyledi: “Yapılan hesap hareketleri ile ilgili benim hatırladığım, araç için para almışız bir de 296 bin külçe altın almışız ya da 298 bin, o civarda bir altın aldık. Sürekli sirkülasyon olması yani zaman zaman para alıp bırakmışızdır ancak bu sirkülasyonun tamamı bana ait değildir. Şu an hatırlamıyorum. Bir önceki soruda altını aldığım miktarı hatırladım fakat siz burada okuyunca tahminen 296 bin TL'lik bir altın aldığımı, 100.000 TL babamın parası ve eşimin altınlarını paraya çevirerek külçe altın aldım. Okunan paralardan bazıları bana aittir, bazılarını hatırlamıyorum.”
Sanık kuyumcu Mustafa Engin ise ifadesinde “Yunus Memiş ara ara iş yerimize gelerek getirdiği nakit paraları emanet olarak kasamızda muhafaza etmemiz için bize verirdi, bazen de kendisi bizi arardı, 'ben oraya gelemiyorum, şu an benim biraz param var, gelin alın, kasanızda muhafaza edin' derdi. Ben veya kardeşim Celil gidip kendisinin iş yerinden parayı alırdık ve iş yerimizde bulunan deftere ne kadar verdiğini yazardık. Daha sonra Yunus Memiş bizdeki parasının birisine verilmesi gerektiğinde bizi arardı, biz de gelen şahsa verirdik. Bazen de kendisi gelir emanetteki parasından elden alırdı. Biz kendisini Öğretmen Evi Müdürü olarak tanırız, başka ne tür bir iş yaptığından da bilgimiz yoktur” anlatımlarında bulundu.
PARALAR BITCOIN HESABINA AKTARILMIŞ
Yapılan telefon dinlemelerinde Memiş’in Şeyhmus Çevik ile yaptığı görüşmelerin ise, suçtan elde edilen mal varlığını değerlendirdiği bitcoin yatırımlarına ilişkin olduğu sonucuna varıldı. Savcılığın talebi üzerine kontrolü Şeyhmus Çevik’te bulunan Memiş’e ait dijital para hesabındaki varlıklara mahkeme kararı ile el konuldu. Dijital paralarının Türk Lirasına çevrilmesinden elde edilen 56.774,73 TL’lik meblağ, mahkeme kararı ile Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının Adli Emanet banka hesabına aktarıldı.
LÜKS ARACI AKRABASININ ÜZERİNE KAYDETTİ
Yunus Memiş’in Diyarbakır Öğretmenevinde ve karıştığı usulsüzlükler neticesinde elde ettiği haksız kazançlardan 34 FZ 9963 plakalı Volvo XC60 marka lüks cip alıp akrabası Zülküf Memiş üzerine kaydettiği de belirlendi. Memiş aldığı bu arabayı daha sonra İ.P’ye sattı. Bu konuya ilişkin tape kayıtları ve fiziki takip bilgileri soruşturma dosyasında yer aldı. Yunus Memiş’in kullandığı ancak oğlu A.Y. Memiş adına kayıtlı olan Skoda marka aracın ise üçüncü kişiye devredilmemesi için mahkeme kararıyla şerh konuldu.
SPOR MERKEZİ ORTAKLIĞI
Memiş ve diğer bazı sanıkların elde ettikleri haksız kazançları aklamaya çalıştıkları tespit edilen bir diğer yer, Diclekent Villaları’nda faaliyet gösteren Winner Women Fitness Spor Merkezi isimli işyeri oldu.
Resmi sahibinin Mustafa D. olduğu bu işyerine aynı zamanda dayısı olan Yusuf Vural, Yunus Memiş ve dosya şüphelilerinden kuyumcu R.E.’nin ortak olduğu teknik ve fiziki takip sonucu belirlendi. İşyerinin gizli ortaklarından olduğu değerlendirilen kuyumcu R.E. ile Yunus Memiş arasında gerçekleşen ve yüksek miktarda paradan bahsedilen telefon görüşmeleri de soruşturma dosyasına girdi.
Emniyet’teki sorgusunda sözkonusu görüşmelerin sorulduğu Memiş, “Ben Winner Women Fitness isimli işyerinin ortağı değilim. R.E. isimli şahıs ile aramızdaki görüşmeler espri amaçlıdır” yanıtını verdi.
Yunus Memiş’in öğretmenevinden hukuka aykırı elde ettiği, kişisel menfaatleri gayri resmi ortak olarak aklamak suretiyle değerlendirmesinden dolayı 5271 sayılı CMK 128. maddesi uyarınca Diyarbakır Sulh Ceza Hakimliğinin kararı ile Winner Fitnees Woman isimli işyerine el konulup işyeri demirbaşları tasniflenerek yediemin olarak işyeri yetkililerine bırakıldı. (HABER MERKEZİ)