24 Ocak 2021 11:11

Ekinciler’de toplu iş sözleşmesi imzalandı

İskenderun Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Ekinciler A.Ş.'de toplu iş sözleşmesi imzalandı. Başta yüzde 34 zam isteyen Özçelik-İş, ortalama yüzde 15,5'e imza attı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Halil İMREK
İskenderun

İskenderun Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Ekinciler A.Ş. ile Özçelik-İş arasında sürdürülen toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.

Ekinciler Demir Çelik fabrikasında bağıtlanan toplu iş sözleşmesi 2 yıl geçerli olacak. İşçiler adına masaya oturan Özçelik-İş ortalama yüzde 15,5 ücret zammına imza attı. İşçiler ise başta yüzde 34 istenirken, yarısına imza atıldığını, kötü bir sözleşme olduğunu ifade etti.

2019 yılında üretim satışlarında net 326 milyon dolar hacme ulaşan Ekinciler’de imzalanan toplu sözleşme ile ilgili Evrensel'e açıklama yapan Özçelik-İş İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör, birinci altı ay için birinci gruplara yüzde 17, ikinci-üçüncü gruplara yüzde 16, dört-beş ve altıncı gruplara yüzde 14 zam yapıldığını ifade etti. Güngör, "İkinci altı ay enflasyon, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon artı 1 puan, sosyal haklarda ise birinci yıl yüzde 25, ikinci yıl enflasyon oranında zam aldık” dedi.

Birinci grupta 35, iki-üçte 313, dört-beş-altıda 90, diğer üç grupta ise 31 işçinin çalıştığı Ekinciler’de ikramiyeler ise ücretlere giydiriliyor. Ekinciler’de ücretlerin net olarak ödendiğini, işçilerin vergi dilimine girmediğini ifade eden Güngör, “Vergi diliminden oluşan fark işçiler adına işyeri tarafından ödeniyor ve işçiler vergiden etkilenmiyor” dedi. Güngör, TİS ile ayrıca tüm işçilerin tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamı içine alındığını aktardı.

"KÖTÜ BİR SÖZLEŞME OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

İmzalanan TİS ile ilgili gazetemize açıklama yapan bir işçi, yaşam koşullarının her geçen gün daha da ağırlaştığını, aldıkları ücretin yoksulluk sınırının çok altında olduğunu söyledi. İmzalanan TİS ile alınan ücret zammının açıklanan resmi enflasyondan 3-4 puan fazla olduğunu söyleyen işçi şöyle konuştu:

“Yüzde 14 ile 17 arası bir ücret zammı alındı, ortalaması yüzde 15.5. Bunun içinde ikramiyesi de var. Yani giydirilmiş bir ücret zammı. Gerçek enflasyon yüzde 30’un üzerinde. Sendikamızın aldığı onun yarısı kadar. Ben kötü bir sözleşme olduğunu düşünüyorum” dedi.

Başka bir işçi de daha önceki sözleşmelerin de iyi olmadığını, toplu sözleşme görüşmelerinde başta yüzde 34 zam istendiğini hatırlattı. Ancak imzalanan TİS ile bunun yarısının alındığını, bu sözleşmenin işçinin kayıplarını telafi etmediğini belirtti. Her gün temel geçim maddelerine zam geldiğini, yağ başta olmak üzere bazı yiyecek ve içeceklerde yüzde yüzlere varan zamların olduğu bir ortamda yüzde 14-15 oranında zammın hiçbir şeye derman olmayacağını vurguladı.

EMEP: İSDEMİR İŞÇİLERİ TİS’E AĞIRLIĞINI KOYMALIDIR

Emek Partisi (EMEP) İskenderun İlçe Örgütü, İSDEMİR fabrikasında devem eden toplu sözleşme süreciyle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “İSDEMİR işçileri TİS’e ağırlığını koymalı” dendi.

EMEP İskenderun İlçe Başkanı Makbule Kılıç, “Enflasyonun bu kadar yükseldiği, alım gücünün gitgide düştüğü, geçim sıkıntısının iyice boy gösterdiği bugünlerde Özçelik-İş Sendikası İSDEMİR’de yüzde 18 zam talebi ile TİS masasına oturuyor” dedi.

İşçi ve emekçilerin yeni yıla yeni zamlarla, yeni vergilerle girdiğini aktaran Kılıç, “Elektrikten doğal gaza her şey zamlandı. Geçen yılın ocak ayı ile 2021 yılı ocak ayının market fiyatlarına bakarsak; sıvı yağ yüzde 80, yumurta yüzde 130, peynir yüzde 35, ıspanak yüzde 83,9 zamlandı. Patronların serveti her geçen gün büyürken biz işçilerin ekmeği ise zamlarla, enflasyonla ve artan vergilerle küçülüyor. Onun için bir nebze de olsa bu TİS’ten kayıplarımı telafi edelim” dedi.

"TİS KOMİTELERİ İLE SÜRECE MÜDAHALE EDELİM"

Daha önceki sözleşmede Çelik-İş’in, MESS grup sözleşmelerinde “Kırmızı çizgimiz” dediği 3 yıllık sözleşmeyi İSDEMİR’de üstelik yüzde 8’le imzaladığının altını çizen Kılıç, şöyle konuştu:

“Bu sözleşmeyi Çelik-İş yöneticileri, işçiden habersiz kapalı kapılar ardında imzalamıştı. İşçi sürece müdahil olmadığı takdirde bu sözleşme eskisinden farklı olarak sadece 2 yıllık imzalanmış olur. Onun için işçiler olarak birliğinizi koruyarak ve TİS komiteleri oluşturarak sürece müdahale etmelisiniz. Birliğinizi sağlamanın ve mücadeleyi kararlıca sürdürmenin en önemli aracı kuracağımız komitelerdir. Partimiz bu süreçte İSDEMİR işçilerinin haklı mücadelesini yanında ve taleplerinin arkasındadır.”

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Barosu ve İHD: Keyfi olarak hapiste tutulanlar derhal serbest bırakılmalı

SONRAKİ HABER

Evrensel'e verilen cezalara karşı okurlarımızın dayanışma ilanları -25 Ocak 2021

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa